La UEA reuneix actius tecnològics de l’Anoia per llistar-los i treballar per una comarca empresarial 4.0

18.02.2019

La Unió Empresarial de l’Anoia ha organitzat la segona convocatòria d’actius tecnològics, on hi ha assistit diverses empreses de la comarca que són les empreses i actius que acompanyen, ajuden i assessoren a les empreses perquè puguin adaptar-se al canvi, una transformació tecnològica que ja comença a condicionar la competitivitat de les empreses. A través del projecte Anoia 4.0, des de la UEA hi ha la voluntat d’elaborar un fons amb tots els actius i facilitadors per conèixer i tenir a l’abast tots els recursos per ajudar a les empreses en aquesta transformació. En aquest sentit, els actius i facilitadors són els que tenen les eines, els materials, els productes i les solucions per a l’entorn tecnològic i digital de les empreses. Aquest directori serà un aparador i a la vegada, un connector, de tot el que fan i poden fer aquestes empreses. Amb tot això, des de la UEA es vol llistar tots els actius de la comarca i treballar, en aquesta línia, per una comarca empresarial 4.0.

La trobada d’actius tecnològics va començar amb la benvinguda del president de la Unió Empresarial de l’Anoia, Joan Domènech, qui va recalcar que com a missió de l’entitat -que és la d’acompanyar a les empreses del territori-, és molt important no obviar la 4a revolució industrial, així com a la vegada, acompanyar a les empreses a sumar “i a no perdre el tren davant aquest canvi”. Domènech va explicar que des de la UEA s’és conscient d’aquest panorama que ja ha entrat no només al sector industrial, sinó a tot l’entorn econòmic i social i que el paper de l’entitat és el “d’intentar que ningú quedi al marge d’aquesta transformació”. A més, va posar en context que hi ha moltes empreses que es desconeixen entre elles, i que a la vegada, algunes sí han complert els deures perquè han plantejat la seva empresa i el seu futur, o fins i tot, el seu present, i han vist com la tecnologia podia millorar el seu procés actual o el seu futur i l’han integrat, o l’han tingut en compte. Tot i això, Domènech afirma que la gran majoria de les empreses de l’Anoia no han fet els deures.

Anoia 4.0

El que es vol aconseguir amb el projecte Anoia 4.0 és l’assessorament i acompanyament d’empreses de la comarca per tal que analitzin primer com tenen l’empresa, cap a on volen anar, què volen millorar o potenciar, i després, elaborar una diagnosi i un full de ruta per així veure què haurien de fer o per on començar. A partir d’aquí, posar-los en contacte amb els actius de la comarca que els puguin oferir una solució en la necessitat o projecte que ells tinguin, d’aquí la importància de la borsa d’actius.

Els assistents van ressaltar la importància que aquesta borsa sigui “un catàleg ric i ben elaborat” perquè totes les possibilitats siguin visibles. Hi ha un gran potencial a la comarca amb empreses que treballen per tot arreu i malauradament a l’Anoia pel desconeixement que hi ha, no són prou visibles. En la mateixa línia, Paula Arias, gerent de la UEA, va afirmar que des de l’entitat “volem que les empreses de la comarca sàpiguen que la Unió Empresarial de l’Anoia tindrà un laboratori d’innovació 4.0 que permetrà exposar les necessitats i preocupacions que vinguin de l’empresa i, a través del llistat d’actius tecnològics, donar la solució a les seves necessitats”.

En aquesta sessió, es va comptar amb la ponència de l’enginyer industrial Francesc Sabaté, mentor del projecte Anoia 4.0. Sabaté va exposar la seva experiència en posar en contacte empreses que tenen necessitats tecnològics amb actius del propi territori que les poden acompanyar. Seguidament, es va procedir a una sessió de treball. Sota el títol “L’empresa 4.0 a l’Anoia: el què, el com i el quan”, ha permès generar debat entre els assistents per a la vegada, acotar el catàleg d’actius i desenvolupar propostes de treball, millora i dinamització del teixit empresarial de l’Anoia davant la quarta revolució industrial. En aquest sentit, va quedar palesa la necessitat de crear un escenari que permeti la cooperació d’empreses 4.0 i convertir-se en una taula transversal empresarial 4.0. Des de l’entitat, s’anima a tots els actius que acompanyin i participin en el projecte perquè siguin integradors en el canvi tecnològic.

 

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.