La UEA reclama als governs català i espanyol estímuls més directes per a les pimes i els autònoms

27.03.2020

La Unió Empresarial de l’Anoia segueix reclamant respostes en quant a la situació generada pel COVID-19, refermant l’aposta de l’entitat empresarial per la defensa de les necessitats de les empreses i treballadors i treballadores del territori.

En aquest sentit, la UEA ha traslladat una petició formal al Gobierno de España i a la Generalitat de Catalunya, exposant quina és la situació que aquesta crisi ha generat tant a nivell econòmic i empresarial a la comarca, portant l’economia local, comarcal i també nacional a una situació sense precedents. Les empreses afectades pel confinament de la Conca d’Òdena s’estan veient obligades a prendre decisions molt complexes que els impliquen tancar, canviar l’activitat o transformar la seva manera de funcionar; així com també, moltes d’elles es plantegen si podran sobreviure a aquesta situació excepcional o què passarà amb els seus treballadors.

La UEA demana mesures econòmiques, i insisteix que es resolgui la situació dels treballadors

L’entitat reclama que el govern espanyol aprovi i autoritzi la resolució de la Generalitat que donarà resposta a la situació d’incertesa dels treballadors de la nostra comarca que, per no poder sortir o accedir a la zona confinada, no poden treballar però no poden comptar amb una baixa laboral.

Així la UEA reclama solucionar de manera imminent aquest greuge i afegeix que les “mesures establertes des del Gobierno de España i la Generalitat per pal•liar l’efecte del coronavirus són absolutament necessàries, però insuficients” i que “creiem necessaris estímuls més directes per les pimes i el sector dels autònoms”. En aquest sentit, els autònoms són el 18% de la població activa i des de l’entitat s’apunta que “se’ls haurien de donar les mateixes condicions que als empresaris en determinades situacions d’ERTO”; així com també s’han exigit tot un seguit de mesures com: la suspensió temporal del pagament de cotitzacions a la seguretat social per als autònoms davant l’aturada de facturació i ingressos; aplicar la moratòria de pagament d’impostos i tributs; facilitar els ERTO per causa de força major a moltes més empreses i per als establiments que sense tenir l’obligació de tancar, veuen una reducció dràstica de la seva activitat;aplicar la bonificació del 100% de les quotes de la seguretat social per a totes les pimes; ajudes econòmiques directes i línies de crèdit per a les empreses. I pel que fa a la zona de la Conca d’Òdena, que es tingui especial atenció als ERTO presentats des de la comarca per l’excepcionalitat de la situació que es viu aquí en comparació amb altres zones de Catalunya i que es pugui equiparar als treballadors que es veuen afectats per aquest confinament, a una situació d’incapacitat laboral i que es pugui tramitar una baixa corresponent.

Afectació del COVID a l’entorn empresarial

Des de l’entitat es recorda en la mateixa petició als governs, que a la comarca de l’Anoia hi ha un total de 3.230 empreses, el 60% de les quals es troben dins la zona de confinament –en els municipis d’Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena-. Són per tant, més de 34.000 treballadors i treballadores (assalariats i autònoms), 19.782 dels quals (el 47%) es troben en els quatre municipis confinats i que no poden desenvolupar la seva activitat amb normalitat, amb pèrdues que oscil•len entre el 20% i el 95% o la totalitat dels ingressos.

Així es desprèn de l’enquesta elaborada des de la UEA per tal de conèixer l’estat i les principals necessitats de les empreses, i les mesures que estan adoptant. A data d’ahir 26 de març, havien respòs 250 empreses, i de totes elles, el 76% es troben dins la zona confinada o al polígon limítrof. Dels resultatses veu especialment preocupant la situació en la que es troben: a banda de mesures diverses com vacances dels treballadors, reducció temporal de la plantilla o treballar parcialment i a porta tancada, la gran majoria ha hagut d’adoptar mesures més dràstiques, i encara que més de la meitat (52%) han optat pel teletreball, no n’hi ha hagut prou i una bona part d’aquestes i altres empreses, 115, ja han presentat un ERTE (el 48% ). Aquestes dues mesures s’han adoptat en molts casos de manera simultània, amb part de la plantilla i havent-hi unes 10-12 empreses més (un 4%) que estan valorant presentar un ERTE.

Davant d’aquesta realitat comarcal, i en vistes a què la situació seguirà sent complicada per les empreses, es de la UEA es fa saber en ambdues administracions que és una xifra “que molt probablement augmentarà considerablement davant d’aquest allargament del confinament, que les obliga a prendre dures decisions sobre els treballadors i la continuïtat de l’activitat, minvada o pràcticament nul•la, gaire temps més o tancar. De fet, de les empreses enquestades,n’hi ha que ja han hagut de tancar (un 39%) i el 13% preveu que tancarà aviat”, han informat des de l’entitat.

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.