OPINIÓ: Actitud i coneixement, el missatge del Sopar Empresarial de l’Anoia

27.06.2017

Fa uns dies vaig assistir al lliurament de diplomes als alumnes graduats en cicles de Formació Dual a l’Institut Milà i Fontanals. Per mi va ser un honor participar en l’acte, i com a empresari va ser un orgull veure com els joves del territori finalitzaven els estudis amb un munt de coneixements apresos sota el braç i un munt d’hores de pràctiques treballades a l’esquena, amb l’experiència que això suposa!.
La foto de família era fantàstica: professors, alumnes, directius del centre i autoritats vàries. Però tot i el goig que fèiem i l’alegria que es vivia, el meu cap no podia deixar de donar voltes en una de les principals preocupacions que tenen els empresaris anoiencs: falten professionals qualificats.

Des de que es va començar a generar ocupació al 2013, a la nostra comarca s’han creat mes de 4.200 llocs de treball. Els desocupats, que van arribar a ser prop de 12.400, estan a punt de baixar dels 8.000, encara lluny però, dels 5.000 que havien estat abans de la crisi immobiliària. Tot i així, la realitat del mercat laboral a l’Anoia és que és molt difícil trobar els perfils professionals qualificats pels que es genera ocupació.

Davant d’aquesta situació cal que totes les part implicades, joves, empresaris i centres formatius, ens posem deures. És molt important la implicació dels empresaris i apropar les empreses a les escoles, donar a conèixer als joves l’especialització empresarial de la comarca, i exposar evidentment les oportunitats laborals que hi ha al costat de casa nostra.
En la mateixa línia, un altre element important és que la formació que necessitem al territori, tingui oferta formativa en el propi territori. Això facilitaria la connexió entre el món acadèmic i el de l’empresa i l’accés a un número més gran d’estudiants, doncs la formació local és molt més econòmica per la butxaca que la que es pot rebre en altres ciutats. Un altre valor que aporta la formació local és que l’oferta i la demanda conflueixen en el mateix territori, i per tant es minimitza el risc de descapitalització de coneixement i talent.

Dos sectors que demostren la importància de la constància en formació especialitzada a la comarca són el químic i l’informàtic. Ambdós compten amb una formació de nivell des de fa més de 30 anys, i han anat consolidant-se i absorbint tots els alumnes que han anat acabant els estudis. Podríem pensar que no tenir les aules plenes en aquestes especialitzacions es un fracàs, però a la llarga es demostra que ni que sigui a base de petites promocions, també s’aconsegueix l’objectiu de crear sectors forts en allò que donem formació especialitzada.

Per acabar voldria afegir un darrer element a tenir en compte: l’actitud. És cert que s’ha de tenir una base sòlida de coneixements per fer el pas i llançar-se a nous projectes laborals, però no hem d’oblidar d’anar sempre acompanyats d’una bona actitud, d’una menta oberta i positiva.

Precisament, la importància de l’actitud i el coneixement és el què volem reforçar enguany en el 17è Sopar Empresarial de l’Anoia que celebrarem el 6 de juliol sota el lema “L’actitud d’avui, millora el demà”. I l’escenari de l’acte, l’Institut Milà i Fontanals d’Igualada, ens donarà el marc ideal per transmetre aquest missatge.
El dia 6 de juliol m’agradaria comptar amb tots vosaltres perquè és molt importat el missatge que projectem a la societat en aquesta nit empresarial, i perquè per sobre de tot defensem el futur de les nostres empreses i la nostra economia.

Sens falta ens veiem el dia 6 a l’Institut Milà i Fontanals!

Blai Paco
President de la Unió Empresarial de l’Anoia

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.