Agents territorials debaten amb la UEA la transformació digital de les empreses de l’Anoia

20.12.2018

Una trentena d’empreses facilitadores, agents i dinamitzadors de la transformació digital s’han reunit amb la Unió Empresarial de l’Anoia per tal de valorar quina és la situació de la comarca davant els canvis tecnològics de la transformació digital que es divisa i que és cada cop més latent, davant aquest nou paradigma que comença a condicionar la competivitat de les empreses i, davant l’afectació que provocarà en tot l’entorn empresarial.

Un dels objectius d’aquesta reunió era reunir a totes empreses i agents de la comarca facilitadores de la transformació digital, aquelles empreses que acompanyen i assessoren a través d’eines, productes i habilitadors per tal d’ajudar a les empreses a adaptar-se aquest nou canvi. La sessió -celebrada en format fòrum- ha permès ser un escenari i un espai de trobada i de relació entre experts i empreses amb la finalitat de conèixer de primera mà el punt de vista i els reptes que la comarca ha d’afrontar en el marc de la transformació empresarial.

Joan Domènech, president de la UEA, va introduir el fòrum afegint que “Hi som representats tots els agents importants de la comarca: ja sigui a nivell econòmic, industrial o tecnològic. Som prescriptors. És important que donem a conèixer cap a on anem i fer un front comú davant aquest canvi”. En la mateixa línia, Paula Arias, gerent de la UEA, també va ratificar la necessitat de fer aquest front comú i entesa, així com a la vegada “acompanyar a les empreses del territori i donar-los-hi les eines necessàries per afrontar la transformació digital”.

La jornada va estar centrada amb una ronda d’intervencions i debat per valorar la situació actual de la Indústria 4.0 en el sí de la comarca i en relació amb l’entorn. En la mateixa línia, també va tenir lloc l’anàlisi de les mancances, els actius i elements a potenciar a la comarca de l’Anoia per estar a l’alçada del futur empresarial que s’està dibuixant.

Els assistents van coincidir en què falta coneixement a nivell empresarial sobre el concepte, així com també, que les empreses no coneixen bé quin és el procés davant aquest nou paradigma. El fet que no hi hagi familiarització amb la terminologia, moltes empreses perceben que la transformació digital no va amb ells i no els afectarà, i “això és un gran error”. A més, segons l’expertesa i l’experiència dels actius és que el màxim obstacle és el grau de desconeixement que hi ha sobre la implantació de la revolució 4.0, així com a la vegada, la manca de formació i assessorament a les empreses.

Davant la falta de pedagogia del concepte, els experts apunten que a l’Anoia “encara hi ha empreses que no estan posades amb les TIC, o que fa poc que utilitzen correu electrònic”, així com també “hi ha reticència que algú de fora de l’empresa els assessori i els acompanyi” i que a la vegada, s’hi suma “la manca de suport i acompanyament institucional” i que la clau “és fer veure i evidenciar a l’empresari la necessitat de digitalitzar-se” perquè “si no ho fa, una altra empresa ho farà i aquesta empresa estarà fora de joc i del mercat”.

Anoia 4.0 Aquesta jornada que va ser una posada en comú i d’intercanvi d’opinions, ha estat impulsada pel projecte de l’entitat anomenat UEA Anoia 4.0 que està treballant per elaborar un directori d’empreses i agents facilitadors per tal de conèixer i tenir a mà tots els recursos necessaris per ajudar a les empreses de l’Anoia a preparar-se per aquest canvi “Sou vosaltres els actius que teniu les eines, materials, productes i solucions de l’entorn tecnològic i digital per les empreses. Volem que aquest directori sigui una eina que doni a conèixer tot el que feu perquè les empreses puguin acudir a vosaltres, ja sou un recurs necessari per a la seva transformació”, va reblar Arias.

El projecte de la Unió Empresarial de l’Anoia, UEA Anoia 4.0, seguirà treballant per ajudar a les empreses de la comarca en aquesta transformació, marcar accions i idees per avançar junts cap a una comarca més preparada i amb més possibilitats. Aquesta trobada tindrà continuïtat amb altres trobades, entre empreses i agents facilitadors per tal de seguir treballant en la transformació de les empreses, a través de la informació, formació, acompanyament i l’assessorament.

 

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.