Anoia COVID SAFE – prova pilot per empreses Anoia

08.06.2020

L’Anoia és una de les comarques industrials històricament més importants d’Europa, amb una llarga tradició en la indústria i per tant un important actiu de l’economia catalana. La Conca d’ Òdena ha estat una zona de les mes durament colpejades per la COVID 19 amb més de 1.400 infectats, gairebé 500 morts i ha estat confinada durant més de 9 setmanes. Això ha provocat, entre d’ altres coses, que la zona de la Conca hagi estat considerada, per part de l’Estat espanyol i d’ Europa, com una de les zones principals de contagi. Volem canviar la imatge i donar una nova sensació de zona segura, eliminant l’estigma negatiu per part de la societat i la premsa nacional, ajudant a reactivar l’economia i també la nostra autoestima. Però tan important com això és dotar-nos de tots els mecanismes per prevenir futurs rebrots provocats per la COVID 19.

En aquesta moments hi ha el projecte d’una aplicació mòbil, única al món, creada a Catalunya, que requereix realitzar les proves oportunes i necessàries per al seu futur desenvolupament. Donades les circumstàncies especials viscudes a la Conca d’Òdena, l’empresa creadora del projecte ha ofert l’oportunitat a la Unió Empresarial de l’Anoia, conjuntament amb TIC Anoia, de liderar el projecte.

S’ha de destacar que es tracta d’una prova pilot d’una durada de 30 dies per aconseguir unes dades que permetin avançar en la viabilitat de l’aplicació.

Per tot això des de les associacions empresarials anoienques, Unió Empresarial de l’Anoia i TIC Anoia, juntament amb l’ empresa especialista en tecnologia blockchain FlexVPC S.L. i del suport d’altres empreses rellevants com Grifols, Atrys Health, i amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Igualada i el Departamnet de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya, s’ha treballat en una proposta innovadora amb l’objectiu de donar entre tots una major confiança als ciutadans, dinamitzar l’economia i millorar el prestigi del nostre territori. Es tracta de l’aplicació anomenada “ANOIA COVID SAFE”.

Què és ANOIA COVID SAFE?

 • És l’aplicació HealthXain que permetrà de forma individual, segura i absolutament privada (gràcies a la tecnologia d’encriptació de dades Blockchain en la qual es basa) disposar d’un certificat mèdic digital individual representat mitjançant un codi QR anònim que tots els ciutadans participants portaran en el seu telèfon mòbil i l’única lectura serà “OK” (test negatiu) o “NO OK” (test no realitzat o test positiu).
 • Les empreses escanejaran el QR de cada treballador per permetre el seu accés a la empresa, per validar el funcionament de la APP en el control d’accessos.
 • Això permetrà controlar estadísticament aquells treballadors/ciutadans amb categoria OK (que siguin negatius) i per tant permetre el seu accés segur al centre de treball garantint que no son un risc pels altres treballadors (i complint amb la Llei de Riscos Laborals). De la mateixa manera, permetrà controlar també a les persones NO OK (no testejats o amb test positiu) perquè o be es facin el test o es mantinguin segurs a casa sense posar en risc als altres companys de treball o ciutadans.
 • Es monitoritzarà el comportament dels ciutadans en l’accés a les empreses durant 4 setmanes, de manera que en 6 setmanes disposarem d’un procés complet.

L’ objectiu és la realització de test serològics a una mostra poblacional de 2.000 ciutadans voluntaris aportats per les empreses membres de la Unió Empresarial Anoia.

Aquesta prova pilot ofereix la possibilitat a les empreses de disposar de forma gratuïta de 2.000 tests serològics (cedits per Grífols) que es realitzaran per facultatius de l’empresa de diagnòstics i anàlisis ATRIS HEALTH, també gratuïtament.

Per aquest motiu, si la vostra empresa està interessada en participar juntament amb els vostres treballadors en aquesta prova pilot ens ho heu de comunicar abans del dia 15 de juny indicant el número de persones que es faran el test.

Tenint en compte que es farà una prova gratuïta només a 2000 treballadors, s’adjudicaran per odre d’inscripció i es prioritzaran les empreses de la Conca d’Òdena, tal i com ho requereix l’empresa encarregada de l’estudi. El repartiment es farà de la següent manera:

 • 20 empreses d’ entre 1 a 10 treballadors
 • 10 empreses de 10 a 50 treballadors
 • 10 empreses de més de 50 treballadors.

S’assignarà una data i hora pel test, i s’informarà prèviament del lloc del test.

Objectius de la prova pilot “ANOIA COVID SAFE”:

En la Fase 1 de la prova pilot:

 • Mesurar la velocitat de realització dels tests a gran escala i d’enregistrament d’un total de 2.000 persones amb l’APP HealthXain mitjançant la realització de tests.
 • Mesurar el nombre d’usuaris i freqüència d’ús per part dels ciutadans, empreses i comerços.
 • Mesurar el nombre de lectures d’accés diàries (ús de l’APP) tant OK com NO OK.

En la Fase 2:

 • Un cop estigui disponible la funcionalitat de rastreig de contactes anònims o “contact tracing” (en fase final de desenvolupament), mesurarem la usabilitat de la funció “contact tracing”, numero d’interaccions entre persones categoritzades com a negatius i també entre aquells negatius i positius, mesurar el comportament responsable de les persones categoritzades com a positives (si mantenen la distància social) i grau de risc de contagi.
 • Permetrà entendre la utilitat de l’eina digital HealthXain APP pels ciutadans i grau d’us i acceptació, així com la velocitat de registre de ciutadans amb tests, utilitat per l’accés a espais públics (centres de treball), utilitat de la funcionalitat del “contact tracing” com eina de predicció.

En resum, permetrà que Igualada i l‘Anoia siguin pioners al món i una referència mundial en la utilització de la tecnologia digital més avançada, tant en precisió com en privacitat per preveure futures onades de contagis del COVID.

Des de la Unió Empresarial de l’Anoia estem molt contents de poder participar en aquest projecte, i que les nostres empreses puguin gaudir de forma privilegiada d’aquesta prova pilot.

A més, considerem que qualsevol contribució tant de l’entitat com de les seves empreses associades, que puguin ajudar i col·laborar en la lluita contra la Covid19, han de ser benvingudes, acceptades i treballades amb la il·lusió i la rigor que es mereix.

La data de la prova està prevista que comenci el dilluns dia 22 de juny i és per aquest motiu que necessitem tenir abans del dia 15 de juny les empreses interessades registrades i el número de persones que es faran el test per tal de poder coordinar la seva participació i els requisits necessaris.

Així doncs, si la vostra empresa està interessada en participar juntament amb els vostres treballadors en aquesta prova pilot ens ho heu de comunicar abans del 15 de juny al correu montse@uea.cat

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.