Comunicat de la Unió Empresarial de l’Anoia davant les mesures prorrogades per fer front a la Covid-19 fins el 24 de gener

18.01.2021

Davant l’anunciament de les mesures prorrogades pel Govern de la Generalitat de Catalunya per seguir fent front a la Covid-19 i que tindran una durada fins al diumenge 24 de gener, a grans trets, suposa que es manté fins a aquesta data el confinament municipal diari i les restriccions en el sector comercial: els centres comercials i botigues de més de 400 metres quadrats seguiran tancades i el petit comerç podrà obrir només de dilluns a divendres.

La Unió Empresarial de l’Anoia (UEA), després del seguiment i treball d’escolta a les seves empreses associades, manifesta la seva gran preocupació per l’evolució de la pandèmia i insta a la població a ser molt conseqüent i curosos per tal que segueixin complint les mesures de sanitat. Tanmateix, com a patronal que representa el món empresarial, la UEA mostra la seva preocupació pel fort impacte social, laboral i empresarial que té i tindrà aquesta pandèmia; un teixit empresarial que es troba amb dificultats: empreses i negocis que es plantegen el tancament o una aturada del creixement i d’inversions, uns factors que produiran que es freni encara més l’economia.

A més, cal tenir en compte amb la taxa d’atur que té la comarca en l’actualitat, on gairebé hi ha 9.000 persones aturades a la comarca. En aquest sentit, aquesta pandèmia ens ha demostrat que la salut i l’economia no poden anar deixades de la mà i cal trobar l’equilibri entre els dos conceptes. L’economia està patint fortament les conseqüències de la pandèmia, ja que no creix ni genera valor afegit i, evidentment, les persones pateixen aquestes conseqüències davant aquesta crisi econòmica.

Davant aquesta situació tan delicada, el teixit empresarial veu amb preocupació com després de 10 mesos de pandèmia, encara no hi ha un pla per part del govern per tal de consolidar i ajudar a l’economia per evitar més destrucció de treball i evitar el tancament de més empreses i negocis. Les ajudes aprovades i elaborades a data d’ara són insuficients i ínfimes i per fer front als propers mesos, cal que les administracions treballin mesures a curt, mig i llarg termini. És per aquest motiu, i amb l’objectiu de minimitzar els efectes de la pandèmia, la UEA manifesta i demana que:

1. La necessitat de proves PCR a les persones perquè tothom es realitzi la prova.

2. Que les mesures sanitàries i restriccions als sectors econòmics vinguin acompanyades sempre amb ajudes compensatòries pels sectors econòmics més afectats per aquestes restriccions i que per tant, hi hagi un equilibri real entre salut i economia

3. Que hi hagi ajudes directes als col·lectius més afectats

4. Ampliació dels ERTOs. També accelerar la gestió administrativa sobre aquests Expedients.

5. Reducció dels costos fiscals

6. Ampliació pel període de carència pel pagament dels ICO

7. Que les mesures siguin equitatives: que no hi hagi un greuge comparatiu entre els sectors públic i privat. Si els sectors privats segueixen amb aquestes restriccions dràstiques sense cap ajut, pot provocar-ne el seu tancament 8. Que les administracions tinguin en compte que quan decretin mesures restrictives, aquestes han d’estar sempre acompanyades de mesures compensatòries

9. Que els Fons Europeus es destinin també a petites empreses, i es faci la màxima pressió perquè així sigui

10. Que el teixit productiu tingui una major dotació de recursos. Que s’hi destinin més ajuts a les petites i mitjanes empreses, que són les més afectades en aquest sentit

11. Agilitat de l’administració davant la manca de resposta a treballadors i treballadores i a empreses.

12. Suspensió dels pagaments de productes de crèdit (leasings, rentings…)

13. Aturar el pagament de la quota d’autònoms si la facturació cau en més del … %

14. Agilització de les vacunes i que els governs hi avoquin i centrin tots els seus esforços en aquesta línia. També que els treballadors de les empreses puguin ser inclosos en el Pla com a grup poblacional prioritari. Si els treballadors poden assistir als seus llocs de feina de forma segura, les empreses podran continuar produint i contribuir a la recuperació econòmica del nostre país, i a la vegada es garanteix el benestar de les persones treballadores.

15. Alguns ajuts previstos per l’impuls econòmic, poden orientar-se a un pla vacunació en els centres de treball ja que suposarà un impuls molt més directe i favorable per garantir la consolidació del nostre teixit econòmic i la seva recuperació molt més ràpida.

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.