Comunicat – La desescalada en el sector turístic de l’Anoia: una fal·làcia

26.11.2020

Les empreses del sector turístic, establiments, allotjaments activitats esportives, a l’aire lliure, cellers, hotels… veuen amb preocupació com, després de mesos i setmanes d’incertesa, aquesta desescalada s’ha dibuixat des de la centralitat i la realitat de Barcelona i altres grans municipis.

Plenament conscients que ens trobem en una crisi sanitària sense precedents, que per davant de tot ha d’anar la seguretat i la prudència, i convençuts que els epidemiòlegs són els experts que han de posar les pautes d’obertures i moviments de persones; empreses i establiments de la comarca dedicats al sector, lamenten que la realitat de les zones rurals o les zones menys poblades, no massificades i on la premissa és el turisme slow, no es tinguin en compte.

Les empreses del sector turístic de la comarca son molt diverses, el formen allotjaments turístics, hotels, empreses d’activitats esportives, d’activitats a l’aire lliure, d’organització d’esdeveniments, cellers i enoturisme i restauració, i malgrat la realitat hagi estat diferent aquests darrers mesos, la gran majoria ha vist reduïda la seva activitat una gran part o en la seva totalitat.

A l’estiu, amb encara una certa flexibilitat en el moviment de les persones, es va poder treballar amb moltes restriccions però la desescalada ha afectat de ple en aquest sector.

Coherència en els confinaments municipals i comarcals segons nombre d’habitants

Des del sector s’entén que s’hagi hagut de limitar el moviment de la ciutadania però lamenta el confinament municipal en zones com l’Anoia, on, amb un total de 120.700 habitants, bona part del territori és disgregat, no és massificat i els petits municipis i els establiments i activitats que hi treballen – la majoria d’elles de caps de setmana – no poden ni obrir ja que ningú pot arribar-hi a banda dels mateixos veïns. Lamenten així que la desescalada i les restriccions de gent s’hagi fet pensant en la centralitat de les grans ciutats on l’activitat es pot mantenir, restringida, però compta amb massa crítica. Recorden que precisament som una comarca de turisme slow, no de masses, on la seguretat i les possibilitats de fer-ho tot amb mesures i control, son molt més viables.

Així, tot i que s’ha de prioritzar la salut i la seguretat per damunt de tot, des del sector es demana una major coherència en els confinaments municipals i comarcals i que es pugui tenir en compte el nombre d’habitants dels territoris menys poblats. Els allotjaments rurals, son grans afectats per la limitació de moviment i si bé son conscients que el turista, i especialment l’estranger, no pot fer previsions per la incertesa que hi ha necessita ajuda poder resistir l’estocada per tornar a obrir quan la situació millori.

L’aire lliure i les activitats esportives i de lleure es troben també en aquesta situació. Quan l’exterior, la natura, la distància, l’esport i la salut son la bandera de bona part d’aquestes activitats i aquests negocis, lamenten que no s’hagi tingut en compte aquesta realitat en la planificació de la desescalada, de les restriccions i les limitacions, com si s’han tingut en compte locals i centres tancats per esport. Hi ha un gran esforç per part d’aquests negocis i activitats, normatives, i seguretat que no es poden tenir en compte perquè queden al marge de les previsions i son un sector que tampoc han disposat d’ajudes.

Més ajudes, més equitatives i proporcionals a les empreses

Des de totes les àrees del sector turístic lamenten la gestió que s’ha fet de les ajudes que han anat arribant, amb comptagotes, competitives, i sense tenir en compte el volum o la realitat dels negocis. Igualment, les exempcions i les ajudes en l’àmbit de la seguretat social semblen anar més encaminades a mantenir tancat que no en ajudar a obrir una mica, progressivament i amb esforç. Així, des del sector es demanen més ajudes, més equitatives i proporcionals a les empreses, celeritat i rigor en els procediments de sol·licitud, la possibilitat d’allargar els ERTOS fins que hi hagi més estabilitat, i un cop de mà ferm als negocis que fan un esforç per mantenir plantilla i activitat encara que sigui menor.

Els esdeveniments de gran públic i moviment de persones son conscients que la majoria d’ells no tenen sentit sense una normalitat com la d’abans. Accions i activitats vinculades a un entorn més festiu estan estretament lligades a la presencialitat i esperen poder recuperar en un futur el context que els permeti. La no celebració d’aquests esdeveniments han deixat de generar, a la comarca, activitat paral·lela, consum i activitat que hauria beneficiat també a comerços i establiments locals.

Celeritat i organització per poder fer previsions i decidir amb marge d’acció

Des del sector veuen amb preocupació com, després de tants mesos d’incertesa, en què les decisions, les normatives i les ajudes s’han anat entomant a batzegades i amb poca previsió, la situació segueixi sent precària pel sector. Ningú demana saber com estarem a l’abril o que aixequin totes les restriccions, però si que es pugui tenir en compte la realitat més rural, les activitats que no se centren en locals tancats i que defugen les aglomeracions de gent, que es valori les empreses que estan fent grans esforços per mantenir per poca que sigui l’activitat i que no se’ls ha d’ajudar a mantenir tancat sinó a fer petits passos endavant, afavorir el consum intern dins la comarca, Des del sector es mira amb incertesa el 2021 però també amb la voluntat de millora, amb ganes de poder revertir un any que ha estat molt complicat i es reclama major celeritat i organització per tal que les empreses puguin tenir una previsió, per tresoreria, pels treballadors, poder decidir i actuar amb una mica de marge i no mantenir incertesa i desorganització com fins ara.

UEATurisme, amb la voluntat d’ajudar i vetllar per les empreses del sector turístic de l’Anoia fa arribar aquesta demanada a les conselleries d’Interior, Empresa i Coneixement i Salut de Generalitat de Catalunya, el Procicat així com els ajuntaments de la comarca de l’Anoia i el Consell Comarcal.

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.