Comunicat – La Unió Empresarial de l’Anoia valora la consulta popular no referendària de Jorba

02.11.2021

Davant els resultats de la consulta popular no referendària organitzada per l’Ajuntament de Jorba sobre diversos aspectes, principalment per l’ampliació de sòl industrial al municipi per acollir una part del Parc Tecnològic i Empresarial Igualada-Jorba; des de la Unió Empresarial de l’Anoia manifestem la nostra opinió.

Tot i que sempre és positiu que la ciutadania pugui expressar la seva visió i opinió, els resultats de la consulta, la situació viscuda per les xifres elevades d’atur, les quals les empreses existents no poden absorbir. La taxa d’atur de l’Anoia és actualment 3 punts per sobre de la mitjana de Catalunya; i cal que administració (govern, ajuntaments i mancomunitat), sindicats, agents socioeconòmics i la patronal, treballem en la mateixa direcció per no deixar perdre més oportunitats al territori, sempre prenent decisions pel benestar del conjunt de la societat. Cal ser generosos i pensar, en aquesta línia, en totes les persones que viuen o volen treballar a la nostra comarca.

Des de la Unió Empresarial de l’Anoia sempre s’ha defensat la necessitat d’ampliar la capacitat de sòl industrial, una oportunitat totalment compatible amb el treball digne i la cohesió social del territori; un model de territori equilibrat, un creixement industrial ordenat i no a qualsevol preu. Considerem que cal urgentment, una planificació de futur i organitzada del territori que contribueix a crear un model territorial que comporti un creixement eficient i sostenible; disposant, en aquest sentit, d’un espai ampli i idoni per acollir empreses locals que volen créixer o les que volen venir. Des de la Generalitat ja van informar que el sòl disponible a l’Anoia territori és residual i que és petit.

Volem deixar clar que quan es parla de zones industrials, s’ha d’oblidar la indústria dels anys 70. Nosaltres sempre hem defensat que no es construeixi, ni es parcel·li res fins que l’empresa no es comprometi a venir ni justifiqui mitjançant certificacions que és mediambientalment responsable. No volem que es construeixi un polígon buit. Perquè no pensem en què tot s’hi val, que hi pot haver sòl industrial a qualsevol preu i de qualsevol manera. Considerem que cal encaminar la comarca per als reptes de present i futur, per a un territori que faci compatible l’espai industrial i agrari, i reiterem que sigui d’una manera ordenada i tothom tingui oportunitats.

El futur de les zones industrials passa per ser capaços de subministrar serveis en condicions òptimes, estar preparats per a la revolució tecnològica i ser sostenibles mediambientalment amb connexió entre els residus i subproductes d’una indústria i les matèries primeres d’una altra, amb espais verds, energèticament sostenibles i amb el compromís en l’entorn sociambiental immediat on s’ubica l’empresa.

Hem de tornar a situar la comarca al mapa, i la reindustrialització d’Europa i Catalunya pot ser una oportunitat: posicionem l’Anoia per recuperar sectors que ens són naturals i propis i pels quals tenim coneixement, personal i talent, i fem-nos forts per atraure sectors emergents d’aquesta nova realitat com la digitalització, la logística o la mobilitat.

Diem sí volem més sòl industrial perquè l’elevada taxa d’atur exigeix una proposta que aporti nous llocs de feina i que proporcioni un futur als joves que actualment han de marxar de la comarca per manca d’oportunitats o veuen afectada la seva qualitat de vida; que és necessari i urgent que vinguin noves empreses per fidelitzar, retenir i captar talent, oferint llocs de feina de proximitat i qualitat i proporcionar feina a la indústria auxiliar ja present al territori. No hi ha res més sostenible que generar oportunitats laborals i llocs de feina al mateix territori i com a entitat comarcal sempre hem defensat llocs de feina de proximitat i qualificats: Que la gent es quedi aquí a viure i a treballar. La Conca d’Òdena i l’Anoia han de ser un pol d’atracció d’activitat econòmica que permeti assolir nivells de competitivitat que comportin la retenció de talent i la generació de projectes empresarials.

Amb tot això volem deixar clar que el sòl industrial no és incompatible amb els usos no industrials de la resta de sectors, i que cal preservar el territori on mantenir l’activitat agrària per garantir produccions de qualitat, gestió del medi ambient i diversificació de la renda.

Un territori és competitiu si és té en compte la seva disponibilitat de sòl industrial. Aquesta premissa fa dècades que des de la Unió Empresarial de l’Anoia, la reclamem i defensem: Volem i necessitem més sòl industrial. Ho fem perquè creiem en el progrés, perquè apostem per la indústria i el futur. El futur econòmic va lligat al futur del benestar, i si tenim empresa i creem un ecosistema empresarial; tots aquests factors faran de palanca pel progrés i millora de les infraestructures, la mobilitat i els serveis de la nostra comarca.

Com a patronal vetllem i defensem per tot això perquè apostem per l’ocupació, per la competitivitat del nostre territori i de les nostres empreses, per millorar la qualitat de vida de totes les persones treballadores. Ho fem pensant en clau futura, per consolidar les empreses ja existents, per atraure’n de noves, per crear i refermar els llocs de treball.

Per això, des de la Unió Empresarial de l’Anoia manifestem que la problemàtica industrial no correspon només al territori on s’instal·la, sinó al territori d’influència. No podem pretendre utilitzar el terreny dels municipis adjacents mentre que ningú pugui utilitzar els seus. Hem de pensar com a ciutat gran, establir una estratègia conjunta on tots els municipis pensen i treballen pel benestar conjunt de la societat.

Tornem a reiterar que tot ha d’estar equilibrat, que s’ha de tenir un compromís amb el medi ambient, amb la societat i també, amb les necessitats del país i del territori. Si volem futur i treballar a casa, ens falta terreny: pensem en els 17.000 persones que surten cada dia de l’Anoia per treballar a fora de la comarca, i pensem també, en les 7.414 persones que a dia d’avui no tenen feina.

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.