Diferenciar-se per ser competitives: el repte de les empreses del metall de l’Anoia

30.09.2019

En el marc de línies d’actuació que segueix la sectorial del metall de la Unió Empresarial de l’Anoia, una vintena d’empreses metal·lúrgiques de la comarca s’han reunit -en una jornada de treball- amb l’objectiu de compartir les inquietuds del sector i debatre com veuen el sector tant a nivell local, nacional i mundial.

En aquesta sessió, Toni Garcia i Cesc Pain -gerents de DOGA i Equipceramic- han estat els convidats a la taula del metall. Es tracta de dues grans empreses, referents als seus respectius sectors -els components d’automoció i la indústria ceràmica- i han compartitamb les empreses assistents la seva experiència, coneixement del sector, idees i previsions de cara al futur, un futur tecnològic, exigent, internacional i amb moltes possibilitats i reptes a nivell empresarial.

Davant la situació actual i en un mercat cada vegada més global, les empreses han constatat que el sector del metall per ser competitiu empresarialment, ha d’afrontar una estratègia empresarial valenta, amatent als canvis, que integri les noves tecnologies i la innovació en materials i processos; i sobretot, que sigui flexible, pugui adaptar-se a les exigències del mercat i la competència i es pugui anticipar als reptes que puguin plantejar-se tant per la pròpia voluntat de consolidar-se o créixer, com per la conjuntura socioeconòmica i política que pugui repercutir.

El sector del metall travessa una etapa crucial pel que fa a la digitalització: els avenços tecnològics fan que moltes empreses ja estiguin incorporant i aportant eines i sistemes per organitzar els processos productius perquè les fàbriques siguin capaces d’adaptar-se i de respondre millor a les necessitats del mercat.

Des de la Unió Empresarial de l’Anoia s’ha propiciat aquest escenari que ha servit com a punt de trobada perquè les empreses metal·lúrgiques cooperin i col·laborin entre elles. Seguint aquesta línia, Joan Domènech, president de l’entitat, ha afirmat que la jornada constata “la fortalesa i la cohesió d’un dels sectors principals de la comarca” i que tenint en compte els nous reptes de l’era més tecnològica i amb majors requeriments de sostenibilitat “des de l’entitat treballem amb les àrees d’economia circular i de transformació digital, amb projectes que ens permeten acompanyar, assessorar i ajudar a les empreses a impulsar projectes de tecnologies i facilitadors 4.0, així com també, estratègies de residus, millores i eficiència; àrees i reptes de treball que s’estan realitzant des de la UEA Metall”.

UEA Metall

L’Anoia és una de les comarques de Catalunya amb un passat i present clarament industrial. És la segona comarca més industrial de la província de Barcelona. La indústria a l’Anoia representa el 37,2% del valor de la producció i ocupa gairebé 10.000 persones, el 28,5% del total dels llocs de treball de la comarca. En aquest sentit, l’Anoia és la comarca de Catalunya que major especialització presenta en metal·lúrgia. El sector del metall acull unes 260 empreses a la comarca de l’Anoia; que generen un volum de negoci de més de 650 milions, i ocupen al voltant de 3.000 treballadors, el 32% del sector industrial de la comarca.

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.