´El coneixement del consum genera estalvi`, Grup de Gestors Energètics

28.05.2015

Més d’una trentena d’empresaris de la comarca de l’Anoia van assistir al Dinar UEA celebrat a Sesoliveres. La jornada, centrada en la problemàtica de la contractació i l’eficiència energètica, va comptar amb les ponències de Joan Josep Escobar, Cap de Divisió de Gestió Energètica de l’Institut Català d’Energia; i José Enrique Vázquez del Grup de Gestors Energètics. També hi va assistir Enric Cano Duarte, Gestor d’Empreses de l’Anoia d’Endesa; Antoni Martinez Fontanet, Responsable d’Empreses de la Catalunya Central d’Endesa; i dos representants de Factor Energia.

Després de la benvinguda i una breu introducció, el president de la UEA, Blai Paco, va donar la paraula a Joan Josep Escobar, Cap de Divisió de Gestió Energètica de l’Institut Català d’Energia (ICAEN). Escobar va parlar de l’actual situació del mercat de l’energia elèctrica a Espanya afirmant que ‘el preu de la llum és un dels més cars de la UE’ i que la tendència del preu de l’energia ‘anirà en augment’. En opinió seva, ‘no ajuda gens el fet que el govern espanyol impulsi una reforma elèctrica contra natura amb un input absolutament contrari a l’eficiència energètica i a les energies renovables’.

Al llarg de la seva ponència també es va referir a una novetat que hauran de tenir en compte les empreses. Es tracta de l’aprovació d’un Real Decret on s’obligarà a les grans empreses a passar auditories energètiques. Per Escobar és un tràmit més que hauran de fer les empreses, però que ‘si és fa bé serà una oportunitat d’estalvi per l’empresa’.

Mirant cap al futur i parlant de projectes que comencen a desenvolupar-se, el Cap de Divisió de Gestió Energètica d’ICAEN va apuntar que la producció de vehicles elèctrics ‘marcarà un canvi important’ en el sector; i que ‘a Catalunya s’estan desenvolupant importants projectes entorn a la Biomassa, un recurs important i que el 2014 ha tingut un increment d’un 35% respecte el 2013’.


Per la seva part, José Enrique Vázquez, del Grup de gestors Energètics, també ponent en el dinar UEA va apuntar algunes dades interessants en relació al consum i la dependència energètica d’Espanya. Segons Vázquez ‘el cost de l’energia a l’Estat Espanyol és el més car d’Europa i té una dependència energètica d’un 71%’, molt per sobre que la mitjana europea, ‘amb dependència energètica d’un 54%, una xifra que aconsegueixen gràcies a l’aprofitament de recursos que tenen a casa’.

Entrant a parlar d’eficiència energètica a les empreses, Vázquez va constatar que el ‘món empresarial ha de conèixer la seva factura energètica’, per tant si una empresa vol estalviar en energia, el primer que ha de fer és mesurar el que gasta, per que ‘el coneixement del consum genera estalvi’. Des del grup de gestors Energètics s’aconsella a les Pimes, Micropimes i edificis, que ‘revisin bé les potències contractades’ i que ‘s’informin a les xarxes i al web d’ICAEN com funciona el mercat elèctric, i el preu de l’energia’, ja que és un preu públic’. Vázquez insisteix en què ‘el preu fixe és sinònim de comoditat’ i ‘que no s’ha de tenir por en canviar de companyia’ o almenys ‘analitzar els preus del mercat general’.

 

 

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.