El Mercat d’Intercanvi d’empreses de l’Anoia fa un balanç molt positiu des de la seva posada en marxa, ara fa un any

08.06.2021

Després d’un any de la iniciativa impulsada per la Unió Empresarial de l’Anoia (UEA) amb la col·laboració de l’Associació del Polígon Industrial Les Comes (AEPIC) basada en la creació d’un portal web d’economia circular i un mercat d’intercanvi entre empreses, ambdues entitats empresarials en fan un balanç molt positiu des de la seva posada en marxa.

Amb l’objectiu d’ajudar a les empreses a encarar la seva estratègia empresarial, i a la vegada, minvar el seu impacte mediambiental i ajudar també en la sostenibilitat del territori; aquest portal web recull tot tipus d’informació relacionada en l’economia circular, la transició energètica i els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible). A més, aquest portal web conté un mercat d’intercanvi, un market place que té per objecte donar una segona vida als productes que les empreses ja no necessiten o ja no utilitzen.

Mercat d’Intercanvi: Donar una segona vida als productes que les empreses ja no necessiten

En aquest sentit, aquest Mercat es basa en l’intercanvi de productes -que com a mínim, estiguin en bon estat de conservació i tinguin una qualitat mínima- de les empreses cap a d’altres, a entitats i particulars, a través d’una gran diversitat de productes, material d’oficina, mobiliari, decoració, llibres, terminals, informàtica i electrònica, material industrial, entre altres.

En aquest darrer any de funcionament del Mercat d’Intercanvi, 12 empreses s’hi ha adherit; s’han realitzat un total de 20 intercanvis de productes de diverses tipologies (material oficina, industrial, mobiliari, entre altres) entre empreses i entitats, arribant a més de 200 visites cada anunci.

En l’actualitat, hi ha 11 anuncis publicats amb diversos productes com mobiliari d’oficina (taules, estanteries, calaixos…), telèfons, motor trifàsic, entre altres.Tots els usuaris que han utilitzat aquesta plataforma, han expressat el seu agraïment per aquesta iniciativa. És el cas d’Original Buff, per exemple, que exposa dient que “És una fantàstica idea de cara a incentivar la segona vida de molts productes que, normalment, anirien amb una gestió amb poca sortida, amb l’impacte que això té en el medi ambient. Esperem que serveixi perquè tant les empreses com els particulars formin part del canvi, no només de paraula, sinó també de fets reals”.

El valor de les segones oportunitats

Reciclar no només consisteix a classificar els residus que generem diàriament. Té a veure, també, amb reutilitzar coses a què hem donat un primer ús, i en això consisteix el valor de les segones oportunitats. Això és el que s’aconsegueix amb el Mercat d’Intercanvi: donar una segona vida als productes materials, i així poder contribuir a minimitzar l’impacte mediambiental del nostre consum.

Hi ha múltiples beneficis que té la reutilització dels objectes o materials, i amb el mercat d’intercanvi, publicar un producte per donar-li una nova sortida, ens permet que es generin menys escombraries i residus, augmentar la vida útil del producte, l’estalvi de matèries primes, reduir el consum de recursos naturals -també d’emissions i contaminants-, promoure el compromís social i iniciar un camí cap a un desenvolupament sostenible.

Aposta de la UEA per la circularitat

Aquest projecte està alineat amb les iniciatives i propostes que la UEA està portant a terme per acompanyar a les empreses en aquesta aposta per la circularitat, com ho està fent també a través d’altres projectes de la mà de l’Agència de Residus de Catalunya o l’Institut Català de l’Energia en matèria d’eficiència energètica. Per accedir al portal web, es pot fer a través de la següent pàgina: www.economiacircular.uea.cat Aquesta plataforma està a disposició de totes les entitats i organismes d’Igualada i comarca.

La UEA convida a sumar en aquest compromís social i mediambiental

Des de la sectorial de la Unió Empresarial de l’Anoia UEA circular, es fa una crida a tota empresa a donar una segona vida als productes i materials en circulació perquè no acabin a l’abocador, atès que “pràcticament qualsevol objecte que ja no volem fer servir, pot ésser d’utilitat per a una altra persona, empresa o entitat quan nosaltres ja no li trobem aquesta necessitat”. En aquesta línia, des de l’organització d’aquesta iniciativa s’espera al fet que més entitats i empreses s’hi sumin -també particulars- i poder allargar la vida d’aquells productes que per algunes empreses ja no són d’utilitat, participant i formant part d’aquests intercanvis. Per a més informació, es pot sol·licitar més informació a economiacircular@uea.cat

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.