El món empresarial, a punt per la transformació

06.05.2018

La Unió Empresarial de l’Anoia va acollir una nova sessió del III Congrés de la Micro, Petita i Mitjana Empresa de Catalunya 2018 que organitza Fepime Catalunya, una jornada de treball on van assistir-hi els empresaris de l’Anoia i que duia la digitalització com a tema central. En aquest sentit, Maria Helena de Felipe, presidenta de Fepime, va destacar la feina de la UEA com a exemple pels treballs ja endegats com la Taula Anoia, el Campus Universitari, empreses de l’Anoia de diversos sectors i TIC Anoia. Aquesta taula va néixer a petició del sector metal·lúrgic i la necessitat de digitalitzar aquest sector, en especial els 200 tallers metal·lúrgics que hi ha a l’Anoia i que a diferència de les grans empreses, no tenen el mateix nivell de digitalització. L’objectiu final és que la digitalització d’aquests tallers permeti que els mateixos tallers no desapareguin i es mantingui aquest tipus de negoci. En realitat, aquesta transformació és una necessitat que tenen els empresaris, les empreses i els treballadors perquè s’adaptin a aquest nou canvi que no deixa de ser un repte convertit en una oportunitat. La tecnologia 4.0 és una nova fita en el desenvolupament industrial que marcarà importants canvis en la societat dels propers anys, i les empreses s’hi ha d’alinear per ser més tecnològiques, intel·ligents i respectuoses amb el medi ambient.

Un dels objectius de la UEA és fomentar vocacions tecnològiques, però molt especialment alineades a la realitat de les empreses de la comarca, i per aconseguir-ho, cal adaptar la formació perquè aquestes vocacions es fomentin.

El sector empresarial anoienc està disposat a acompanyar i ajudar el sector formatiu, però aquest també ha de ser receptiu. Cal que els centres i els formadors s’apropin a la realitat de l’empresa. L’apropament de la societat i el sector de l’ensenyament a la realitat empresarial és un repte i una necessitat per tal de tenir professionals formats que puguin tenir el seu futur laboral i professional a la comarca.

Altres necessitats empresarials que es van destacar van ser les infraestructures: els condicionants que suposa tenir certes mancances a nivell viari i ferroviari i la necessitat d’una millora de la xarxa actual de carreteres per la connexió intracomarcal perquè comptar amb una bona xarxa de mobilitat i de transport és clau per un territori, les seves empreses i la seva gent. També es va parlar de l’economia circular, una oportunitat per convertir residus en subproductes, sinergies i projectes de simbiosi industrial, estalvi i eficiència i noves oportunitats de negoci.

 

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.