El sector paperer català es coordina per reclamar una formació adequada a les pròpies necessitats

31.03.2017

Una trentena d’empreses del sector del paper i el cartró d’arreu de Catalunya es van aplegar aplegat aquest dijous al migdia a la Pobla de Claramunt convocades per la Unió Empresarial de l’Anoia (UEA) per debatre la necessitat que té el conjunt del sector d’una formació professional i superior adequada a les necessitats de les pròpies empreses. Fins fa uns anys existia a Igualada i Tolosa (País Basc) un mòdul formatiu de “tècnic/a en operacions de procés de pasta i paper”, però fa uns anys el ministeri d’Educació va decidir suprimir-lo. Aquesta decisió està provocant, ara, que les empreses es trobin amb dificultats per contractar personal format, una mancança que a la llarga encara es pot agreujar més.

L’empresari i membre del Consell Assessor de la UEA Jordi Mercader Barata va destacar que el sector paperer té dificultats per trobar nous treballadors correctament formats, “tant des del punt de vista d’ensenyaments superiors com de formació professional”. Tot i la demanda de personal format, “hem d’acabar contractant gent formada amb estudis generalistes per després formar-la nosaltres, i això ens limita el creixement”, va destacar, una opinió que va ser compartida per bona part dels assistents.

Per mirar de posar-hi remei, i que la manca de nous professionals formats no es cronifiqui, les empreses es van emplaçar a concretar quines demandes en formació necessitarien veure satisfetes. Totes plegades es recolliran en un document, que la UEA s’encarregarà de traslladar als organismes competents.

Les empreses assistents a la trobada, que conjuntament arriben a facturar més de 700 milions d’euros, es van comprometre a treballar plegades per corregir aquesta deficiència, així com per millorar la visibilitat del sector davant la societat.

També van determinar que l’objectiu d’aquesta taula de coordinació de les empreses papereres catalanes és el de col·laborar amb la patronal estatal de la cel·lulosa i el paper, ASPAPEL, de la qual el propi Jordi Mercader Barata n’és el vicepresident. El president de la UEA, Blai Paco, va destacar: “ASPAPEL juga un paper molt important a nivell general, i ara nosaltres del territori podem incidir en d’altres aspectes que també poden contribuir a millorar la competitivitat de tots plegats.”

D’altres temes que també es van abordar durant la trobada van ser la necessitat d’un centre d’innovació que té el sector com a conjunt, així com el preu de l’energia que han de pagar les empreses espanyoles, un fet que els suposa una pèrdua de competitivitat respecte les grans papereres franceses, alemanyes o nord-americanes.

L’Anoia, comarca paperera per excel·lència

La tradició industrial paperera a l’Anoia té els seus orígens en el segle XVI, i les empreses papereres de la zona de Capellades, la Pobla de Claramunt i Carme sempre han estat un motor. Per aquest motiu, la UEA sempre ha col·laborat intensivament amb el sector amb l’ànim de contribuir a resoldre les seves necessitats.

L’any passat, les pròpies empreses papereres associades a la patronal igualadina van arribar a la conclusió que tenien una sèrie de demandes que podrien ser compartides per d’altres empreses d’arreu de Catalunya, i és des d’aquesta perspectiva que s’ha convocat la Trobada d’Empreses del Paper Català d’avui. I la resposta ha estat d’allò més positiva, captant l’interès d’empresaris d’arreu de Catalunya, des de l’Aldea (el Baix Ebre) i La Riba (l’Alt Camp) a Rosselló (el Segrià), o Besalú (la Garrotxa).

 

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.