El sector tecnològic de la comarca lamenta que les ajudes no arribin a les empreses que les necessiten

25.01.2021

La necessària transformació digital de les empreses s’ha vist precipitada per la situació generada per la COVID19. Ara més que mai, estar tecnològicament al dia, tenir les eines i la infraestructura adaptades esdevé gairebé una obligació. Les empreses tecnològiques recorden que, revisar l’estratègia empresarial per alienar-la amb la situació actual i apostar per la millora de processos, tant productius com de serveis, ha de permetre a les empreses resistir amb millors garanties l’embat dels pròxims mesos.

Tot i això, actius i professionals tecnològics de l’Anoia, reunits amb la UEA en la tasca d’escolta i anàlisi de l’estat empresarial del sector i perspectives pel 21, han coincidit en valorar l’any tancat com un 2020 molt desigual, marcat per la dràstica reducció de les inversions de les empreses, per la por i la incertesa de l’evolució econòmica i especialment tocada per la manca de liquiditat de les empreses més petites. El sector tot i que veu amb incertesa aquest 2021, confia que alguns projectes tirin endavant, per consolidar innovació en algunes àrees, com per exemple en I+D i millora de producte que no ha quedat tan afectat.

UEA Lab4.0, formada per empreses de software, assessors i serveis tecnològics, enginyeries, experts en ciberseguretat, intel·ligència artificial, metodologia Lean, gamificació, formació, distribuïdors i fabricants de maquinària, compartien que entre els reptes i oportunitats per aquest 2021, es posa més que mai de manifest que les empreses necessiten els agents i facilitadors tecnològics en aquesta nova situació, per adaptar-se a la nova realitat, tenir les eines i els coneixements, treballar amb seguretat, i gestionar a distància maquinària però també equips i persones.

Dins el mateix sector, algunes empreses tecnològiques han destinat part de les hores d’un 2020 menys actiu a fer revisió de l’estratègia empresarial i han vist coma una oportunitat reorientar la seva línia de negoci o diversificar la seva especialització per a mantenir l’activitat quan moltes àrees resultaven aturades.

El sector lamenta la dificultat que han suposat els ERTOs, que més que una ajuda han resultat un fre, pels problemes de cobrament i endarreriments que han viscut els treballadors. Les empreses, però, estan especialment molestes amb les limitades ajudes per les empreses, no només pel seu propi sector, que ha estat completament desatès, sinó per la insuficiència d’ajudes per a les empreses de tots els sectors que, davant la nova realitat, més digital, tecnològica i informatitzada, necessitaven ajuda per a digitalitzar els seus negocis. Aquesta limitació ha contribuït a frenar encara més l’aposta que empreses haurien de fer per poder avançar i estar a l’altura de la nova normalitat, deixant enrere aquelles empreses que no s’han adaptat a l’entorn més digital, i de retruc ha afectat a les empreses tecnològiques que han vist frenades les inversions i els projectes.

La pandèmia de la Covid-19 ha accentuat la pressió sobre les empreses, amb el teletreball, la no presencialitat, el fre de l’activitat econòmica, la por a les inversions, la limitació de mercats…. Una pressió que es tradueix en cautela i immobilisme que pot perjudicar la seva supervivència. Així, el sector tecnològic demana al govern que sigui valent i doni suport a les empreses perquè pugui seguir treballant i creixent en un context més delicat que mai, ajudes directes perquè l’activitat avanci i progressi, UEA Lab 4.0 demana a l’administració catalana i estatal que ajudi i acompanyi a les empreses per aquesta transformació digital obligada que les permetrà seguir endavant i evitar que quedin enrere.

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.