Enginyers industrials de l’Anoia debaten amb la UEA sobre el present i el futur del món empresarial

20.11.2018

Una dotzena d’enginyers industrials de la comarca de l’Anoia s’han reunit amb la Unió Empresarial de l’Anoia amb la finalitat de debatre i compartir opinions i inquietuds sobre el futur imminent que afectarà a totes les empreses degut a la transformació empresarial.

L’horitzó empresarial que es divisa ve marcat per dues línies molt clares: la transformació digital i l’economia circular. Les empreses estan vivint una important transformació que ve donada per un entorn que s’adapta i es modifica, fruit d’un canvi global que afecta a tots els nivells per diversos motius: l’evolució de les fonts d’energia, la digitalització, la robotització de processos, la transformació del mercat laboral i educatiu, l’esgotament de recursos fòssils, les directives i normatives mediambientals i laborals, entre altres factors.

En aquest sentit, la patronal anoienca segueix amb els seus fòrums i trobades d’escolta i aproximació a les necessitats de l’empresariat, els treballadors, els sectors i el territori, per acompanyar, en aquest cas, a les empreses cap aquest canvi. Aquesta ocasió ho va fer a través de l’expertesa d’enginyers industrials de la comarca per així analitzar les necessitats de les empreses de l’Anoia per acompanyar-les perquè puguin ser més competitives davant aquest nou paradigma empresarial. Paula Arias, gerent de la UEA, va explicar que la finalitat d’aquesta reunió era la de “conèixer de primera mà el punt de vista i els reptes que la comarca ha d’afrontar en el marc de la transformació empresarial” i que “la trobada amb enginyers experts en l’entorn industrial i de producció permet un acostament directe a la implicació que representa per les empreses, la integració digital i el canvi de model econòmic, de lineal a circular en els seus processos i funcionament”, va reblar.

En aquesta reunió es va posar damunt la taula què suposa per a les empreses aquest nou paradigma, del canvi a un model circular de l’economia i la integració de la transformació digital, així com també, es van identificar tendències tecnològiques, i quins són els reptes tecnològics de la indústria i les seves possibles solucions.

Un dels aspectes que van ratificar els enginyers va ser que existeix un gran desconeixement del concepte en sí per part de les empreses, i que la transformació digital arribarà més ràpid del que esperàvem, tot i que la implantació serà lenta i desigual a les pimes. Tot i això, van concloure que sí que existeixen empreses que tenen aquest factor implantat al seu adn empresarial.

Van coincidir en assenyalar que un dels elements clau per poder afrontar aquest canvi és que les empreses cal que facin un exercici per ser conscients i identificar de com està l’empresa i en quins camps creuen que caldria millorar. I a partir d’aquí valorar i consultar les eines per fer aquests canvis.

Van deixar molt clar que la tecnologia és una eina per ajudar en aquests canvis, però que per si sola, si no saben on col·locar-la pot perjudicar. En opinió dels assistents, la trobada va ser molt productiva i tots ells es van oferir a la UEA per tal de col·laborar en l’acompanyament al món empresarial en el transformació que els espera. En aquest sentit, des de la UEA, a través d’enquestes i altres reunions de treball, s’està recollint una sèrie d’informació que analitzarà la comarca i permetrà orientar al mon empresarial i social a fer aquest canvi. Així des de l’entitat s’anima a tothom, empreses, societat, treballadors, administració… a participar d’aquest anàlisi i d’aquest projecte per fer, entre tots, una comarca més preparada i més competitiva.

 

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.