Gran resposta a la jornada organitzada per la UEA sobre la nova normativa europea de productes químics

06.03.2017

La UEAQuímica va organitzar dijous de la setmana passada una jornada per informar les empreses de la comarca sobre com els podrien afectar els canvis en les lleis europees sobre el registre, l’avaluació, l’autorització i la restricció de les substàncies i preparats químics, l’anomenada normativa REACH. Una seixantena d’empresaris i responsables de departaments es van aplegar a la seu de la Unió Empresarial de l’Anoia (UEA) per conèixer de primera mà com els afectarà la nova llei, i quins passos hauran de fer per continuar comercialitzant o treballant amb substàncies químiques o productes que les contenen.

La sectorial d’empreses químiques de la UEA, la UEAQuímica, va detectar durant l’any passat que moltes empreses de multitud de sectors tenien la necessitat de posar-se al dia sobre aquesta normativa en concret, motiu pel qual va decidir-se a organitzar la jornada. Finalment, la seu de la UEA es va omplir amb representants d’empreses no només del sector químic, sinó també del paperer, l’adober, el metal·lúrgic, la drogueria i l’agroalimentari, conscients també que els cal adaptar-se als canvis legals que vénen per poder continuar garantint la pròpia competitivitat.

El Reglament Europeu 1907/2006 (REACH) fa referència al registre, l’avaluació, l’autorització i la restricció de les substàncies i mescles químiques, i té com a objectiu garantir un nivell elevat de protecció de la salut humana i del medi. Durant la jornada, organitzada per la UEAQuímica en col·laboració amb l’agència per a la competitivitat de l’empresa ACCIO i la consultoria ServiREACH, es van explicar els diferents rols en la cadena de subministrament que pot tenir una empresa que treballi amb productes químics, com s’han d’elaborar les Fitxes de Dades de Seguretat (FDS), quin és el règim sancionador vigent…

Durant tot el matí van ser múltiples els assistents que es van decidir a intervenir per preguntar dubtes concrets, ja fos perquè s’havien trobat davant de situacions determinades, ja fos perquè s’anticipaven a escenaris futurs. Així mateix, a migdia, els tècnics de la consultoria va atendre personalment algunes de les empreses assistents, donant-los una primera resposta a necessitats concretes.

Beneficis concrets per als socis de la UEA
Més enllà d’aquesta xerrada inicial, la UEA i la consultora ServiREACH estan tancant un acord de col·laboració mitjançant el qual les empreses associades rebran tot d’avantatges exclusius, com disposar d’una “hotline” telefònica d’atenció gratuïta per resoldre dubtes immediats així com d’una atenció personalitzada amb un percentatge de descomptes respecte la tarifa habitual de la consultora. A més, a la seu de la UEA s’hi organitzaran una sèrie de tallers sectorials sobre matèries molt concretes de la nova normativa (fitxes de seguretat, escenaris d’exposició, normatives de transport, escenaris d’exposició…) que també serviran per resoldre-hi dubtes concrets.

En finalitzar la jornada, la majoria dels participants van valorar molt positivament tant el contingut que s’havia facilitat com l’acord amb la consultoria especialitzada en normativa REACH, reglament CLP i seguretat química en general.

Més de 30 empreses químiques
La UEAQuímica és la sectorial de la UEA que dinamitza les més de 30 empreses del sector existents arreu de la comarca, moltes de les quals punteres en els seus camps d’especialització en sectors com l’adober, l’agroalimentari, el farmacèutic i el tractament de l’aigua, entre d’altres. Treballant colze a colze amb les empreses, la UEAQuímica té per objectiu resoldre necessitats comunes, tant en el si del propi sector com envers l’administració i el conjunt de la ciutadania.

Més enllà d’aquesta jornada, la UEAQuímica també està treballant amb Bombers de la Generalitat en tot un seguit d’accions preventives pioneres a nivell català.

 

 

 

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.