La Blockchain, la tokenització, les criptomonedes i els temes legals associats a debat

16.10.2019

En una nova jornada de transformació digital organitzada per la Unió Empresarial de l’Anoia, en aquesta ocasió amb la col·laboració d’ACCID (Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció) es va posar sobre la taula la realitat actual, visió de futur i reptes i conceptes associats a aquestes noves tecnologies que desperten alhora curiositat, interès i respecte.

La jornada, que va comptar amb una quarantena d’assistents, va permetre en una primera part, conèixer que la tecnologia Blockchain, essent un sistema de base de dades capaç de registrar qualsevol informació a través de la xarxa, permet compartir dades en un sistema públic i transparent, que no les permet eliminar, modificar ni falsejar. Aquesta tecnologia, de la que els ponents van coincidir que se’n coneix i se’n domina encara poc (com de la Internet als anys 90′) ja s’està començant a fer servir amb les criptomonedes i amb els smart contracts o contractes intel·ligents.

El professor de la UPC, Andrei Boar, qui compartia aquesta primera introducció amb l’auditori, va ser l’encarregat de moderar la taula d’experts en la que es van debatre altres elements iplicats en la tecnologia Blockchain i les seves aplicacions. Joaquim Matinero, advocat de Roca Junyent i col·laborador del Blockchain Space va posar sobre la taula la delicada situació a nivell legal de la tecnologia Blockchain i els riscos associats a la llei de protecció de dades.

Jaume Catarineu, CEO d’Ubiquat i president de TICAnoia i Sinergia va explicar la tokenització entesa com la digitalització de qualsevol objecte, servei, actiu o dret fet pel qual es pot compartir, vendre o comprar fins i tot conceptes abstractes. Va compartir alguns casos d’èxit reals i va refermar la idea que davant aquestes noves tecnologies han de madurar moltes coses, sobretot el tema de la identitat digitalitzada que ha de ser molt més robusta, pensant en els nous certificats de seguretat catalans, l’identiCAT que sembla, seguirà els estàndards nacionals d’identitat.

Luís Carbajo, ceo de Vottun va compartir l’experiència de la seva empres en l’entorn de l’ús de la Blockchain ja no només per a grans empreses sinó també, per exemple, en una petita empresa d’ous ecològics de Girona que a través de la Blockchain pot certificar i demostrar que els ous i tot el procés que ells realitzen és 100% ecològic. Tots els assistents van rebre un exemplar del monogràfic “Blockchain, bitcoin i criptomonedes” gentilesa d’ACCID.

Realitat virtual a l’automoció i la indústria

La propera cita a l’entorn de la transformació tecnològica tindrà lloc el proper 23 d’octubre en una jornada i un dinar gratuïts al voltant de la realitat virtual i l’augmentada. Es tracta de dues tecnologies que, en l’entorn empresarial i industrial, s’han convertit en una eina no només de venda i màrqueting sinó també de planificació de la producció, d’estratègia, de manteniment de maquinària i equips… Ho veurem en aquesta jornada-dinar, de la mà del director comercial de Volkswagen Spain i del director territorial de Catalunya d’Innovae, empresa de solucions de RV i RA amb aplicacions en venda, formació, manteniment, logística, fabricació i control. Acte organitzat per la UEA i amb el patrocini de Servisimó.

Per a més informació i inscripcions anna@uea.cat i www.uea.cat

Aquestes jornades formen part d’una de les voluntats més sensibilitzadores del projecte de la UEA LAB Anoia 4.0, projecte que aglutina experts i empreses relacionades amb les noves tecnologies pròpies de la revolució 4.0, per tal d’acompanyar i assessorar a totes les empreses de la comarca en aquest canvi cap un entorn més competitiu amb el suport de les noves estratègies i tecnologies.

 

 

 

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.