La cooperació entre empreses, clau per avançar cap a una economia circular que revaloritzi l’Anoia

07.06.2017

La Unió Empresarial de l’Anoia (UEA) ha organitzat aquest dimecres una jornada formativa sobre economia circular que ha captat l’interès d’una trentena d’empreses, entenent per “economia circular” aquell model econòmic orientat a l’assoliment de sistemes de producció i consum més eficients que preservin els recursos dins d’un cicle i n’optimitzin el seu valor. És a dir, que el que poden ser residus en un determinat moment -vapors, retalls marginals de paper, transports…- puguin tornar a ser valoritzats, ja sigui per una altra empresa o bé per la pròpia empresa mateix. En aquest sentit, la directora de l’Àrea Tècnica de Foment del Treball Nacional i vicepresidenta de la Comissió de Desenvolupament Sostenible i Medi Ambient de la CEOE, Alba Cabañas, ha assenyalat que les empreses papereres i adoberes anoienques situen la comarca “a l’avantguarda de Catalunya en matèria de circularitat”. I és que, des del seu punt de vista, amb l’economia circular “el territori torna a agafar un pes i un protagonisme que estava perdent per la globalització”.

El director del Consell Assessor del Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS), Arnau Queralt, arribat directament del World Circular Economy Forum de Hèlsinki, ha apuntat que precisament a la capital finlandesa s’ha posat en evidència aquests dies el missatge que “hi ha uns límits planetaris”, i que “el model lineal que teníem fins ara no té ni sentit ni futur”, motiu pel qual s’han de començar a fer “canvis importants”. “La ciència està advertint al món empresarial i al conjunt de la societat que, o fem aquest canvi de model profund, o tindrem problemes molt seriosos”, ha exposat. I més tenint en compte el context europeu, un espai geogràfic “altament dependent en tema de recursos”. I, tot plegat, en un context en què l’eix econòmic mundial s’està desplaçant cada cop més cap al Pacífic (Xina-EUA).

El director de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic, Pere Fullana, ha reflexionat en la mateixa línia. “Sabem que hi haurà un col·lapse, perquè el sistema és finit. Però no sabem si serà per manca de recursos o per excés de contaminació”, ha exposat. Sigui com sigui, ha identificat la lluita pel medi com el principal repte polític imminent. “Se sap que hi haurà escassetat de primeres matèries, i per això el mercat futur de determinats productes ha augmentat de manera alarmant”, ha avisat.

“La circularitat permetrà millorar la posició del territori”

Des de Foment, al seu torn, es té clar que l’evolució cap a un model circular permet que, “en un context de limitació de recursos, es conciliï l’objectiu de créixer i de mantenir els recursos dins el cicle el màxim de temps possible”. Cabañas s’ha lamentat del fet que, des de la perspectiva ambientalista, sovint s’han formulat crítiques al món empresarial per la voluntat contínua de creixement. “Però és que el creixement zero no està programat en el nostre sistema capitalista, i l’economia circular permet fusionar la voluntat de creixement amb fer un ús més eficient dels recursos”, ha resumit.

Però perquè l’economia circular sigui possible, ha avisat, hi ha d’haver una voluntat prèvia de cooperació empresarial. Una predisposició que, precisament entre els empresaris de l’Anoia, es va posar de manifest al llarg de tot l’any passat en els fòrums territorials i sectorials que va organitzar la UEA, en els quals es van escoltar més de 350 representants d’empreses i agents de la comarca i es va constatar una gran voluntat de cooperació.

“Segur que aquí mateix a Igualada hi ha recursos que no s’estan tornant a fer servir. Per què? Perquè no hi ha cooperació entre empreses, i aquesta és la clau”, ha sentenciat Cabañas. Si aquest nou paradigma econòmic s’acaba implementant, a més, ha vaticinat que afavorirà el conjunt de Catalunya. “La circularitat permetrà millorar la posició del territori davant dels reptes globals”, en tant que els residus banals que genera una gran empresa poden ser aprofitats per diverses empreses petites del seu entorn per crear nou valor. “I el tèxtil català està avançant molt cap a aquesta línia”, ha assenyalat.

De fet, segons dades del principal think-tank especialitzat en la matèria, Ellen Macarthur Foundation, l’economia circular a Europa pot arribar a generar el doble de beneficis que el model actual i es pot traduir en un augment del PIB de 7 punts percentuals. A més, permetria reduir un 32% el consum de matèries primeres i un 50% el nombre d’emissions.

A la jornada també ha intervingut Alfred Vara, cap de prevenció de l’Agència de Residus de Catalunya, i Maite Ardèvol, coordinadora d’Estratègia de Sostenibilitat d’ACCIÓ, per presentar els instruments i programes que des d’aquestes dues institucions s’ofereixen per al foment i la transició cap a l’economia circular.

Compromís empresarial

La UEA, conscient de tota la situació, s’ha mostrat disposada a donar continuïtat a totes les reflexions sorgides durant la jornada, possiblement mitjançant l’articulació d’una comissió específica sobre la matèria formada per empreses que vulguin avançar en aquesta línia.

 

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.