La importància de la formació, idiomes, ganes de treballar i no quedar-se mai quiet

10.10.2014

Una vuitantena de persones van omplir la sala d’actes del teatre Foment de Piera per escoltar els vuit empresaris que protagonitzaven la taula rodona. El públic, format per homes i dones de diverses edats, van poder sentir de primera mà la situació dels diferents sectors econòmics actius a la comarca, les oportunitats de treball i les necessitats i requeriments que aquests sectors exigeixen avui en dia.

Es va parlar del sector agroalimentari, amb Anton Pons d’Agroxarxa que va comentar el retorn dels joves cap al camp. Tot i que és un sector en el qual no hi ha demanda de mà d’obra, sí que es considera que en part va a l’alça per la diversificació del sector, i hi ha projectes personals i de petits grups familiars que troben en exploracions familiars, en el producte de proximitat, l’agricultura ecològica o la venda de proximitat una oportunitat.

El sector del turisme és el que ha resistit millor la crisi a nivell estatal. Albert Vancells, de l’Escola Universitària i Direcció Hotelera de la UAB, va recordar que és un sector que genera feines directes i indirectes, des de cambrers, agents de viatges, guies… Va destacar la importància de parlar idiomes i va apuntar l’enologia com un possible filó de negoci i oportunitat.

Àngels Bernaus, de Fagepi Fitex, va parlar del sector de la moda, de la tasca que estan fent d’intentar fer tornar el sector a la comarca, amb projectes que van donant, de mica en mica llocs de treball. La mancança de professionals formats en feines que s’havien perdut a la comarca els darrers anys (per les màquines de ramallar, tricotoses, etc.) fa difícil a vegades trobar persones pels llocs de feina que es demanen. Així va recordar que a Fitex es fa aquesta formació que podria donar feina en la previsió creixent de la producció tèxtil i de punt a la zona.

Toni Camps, de l’empresa J.Vilaseca SA va parlar de la necessitat de renovar-se i formar-se contínuament en el sector del paper. Un sector que malgrat perdre alguns dels productes tradicionals s’innova per no deixar l’activitat. Cal gent amb formació paperera, però també químics i administratius, i especialment, va destacar, la necessitat de les ganes de treballar, d’adaptar-se i treballar, fent-se seu el producte.

El sector del metall, puntal de l’economia catalana, té bona presència a la comarca. Montse Duch de Mevir S.A va comentar la necessitat que hi ha en personal que tingui coneixements de control numèric. En aquest sentit va insistir en la importància que fresadors, mecànics d’una FP2, gent d’oficina tècnica… són molt demanats a la comarca i que sovint s’han d’anar a buscar a fora, especialment per la manca de formació actualitzada entre altres amb el control numèric.

Blai Paco, president de la UEA i gerent d’Intarex va explicar la resistència i creixement del sector TIC malgrat la crisi, un sector format per mini empreses i autònoms bàsicament de gent formada en programació però amb llocs també cada vegada més importants per gent formada en empresarials, en periodisme, disseny, màrqueting, publicitat… a banda dels informàtics. Recorda que és un sector que requereix poca inversió inicial i que es poden trobar filons de mercat.

Jordi Bernadet, de Transports Bernadet va exposar la importància de la logística i la distribució en les empreses i en la zona d’Abrera propera a la comarca, on hi ha un gran volum d’empreses de logística. Va parlar de la necessitat de treballadors de diferents nivells formatius, destacant administradors de logística, logístic manager i també carretillers, sense oblidar la creixent demanda de personal format en idiomes com el búlgar i el romanès per l’important nombre de camioners d’aquesta procedència.

Va tancar el torn d’intervencions Manel Claver, de Graphic Packaging, que va destacar que el sector dels envasos i embalatges ha notat un lleu increment per l’augment del consum de productes de supermercat. A l’Anoia comptem amb les principals indústries a nivell nacional i que hi ha una demanda de personal format en disseny estructural però també gent per les màquines (troqueladora, offset…), a més de recollidors i personal auxiliar de tallers. Va insistir també en la importància dels idiomes com l’anglès, i la necessitat de ser polivalents, estar preparats i oferir compromís com a treballadors.

Finalment, després d’un torn de preguntes en què van intervenir alguns dels assistents es va tancar l’acte amb un petit refrigeri a la terrassa del bar del Foment en què assistents i ponents van acabar d’intercanviar impressions.

Des de l’organització conjunta de l’Ajuntament de Piera i la Unió Empresarial de l’Anoia es valora molt positivament la iniciativa que no es descarta repetir en noves ocasions.

 

 

 

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.