La revolució 4.0: de la frontissa fressada a imprimir-la en 3-D

05.09.2017

Tenim microxips a l’ordinador. Al mòbil. A la televisió. Alguns cotxes ja en comencen a tenir. Fins i tot algunes neveres. I a les indústries? Les grans màquines papereres de la Pobla tenen xips? I les màquines de teixir d’Igualada? I els camions logístics de Masquefa? De moment, possiblement no. Però tot apunta que n’acabaran tenint. I més d’hora que tard. Sovint s’ha parlat de la “casa intel·ligent”, que regula la llum interior en funció de la climatologia, o que controla la caducitat dels aliments de la nevera… Aquesta mateixa concepció també està aterrant a la indústria pesant: les “smart factories”, cada cop més, seran una realitat.

I és que la indústria mundial està canviant a passos de gegant, de la mà d’Internet i de la digitalització. La intel·ligència artificial dels “smartphones” també s’està aplicant ja a la indústria, en l’anomenada “quarta revolució industrial”. La primera (s.XVIII) va venir a cavall del vapor i l’energia hidràulica; la segona (s.XIX), de l’electricitat i el ferrocarril, i la tercera (Guerra Freda), de l’ordinador. En l’actual Quarta Revolució Industrial, la maquinària pesant incorpora sensors i xips, i s’interconnexiona amb els dispositius mòbils. De fet, a la principal fira d’indústria 4.0 del món, la Hannover Messe, una nova generació de robots va acaparar tots els focus: els “co-bots”, o “collaborative robots”, màquines industrials que processen dades per prendre decisions d’acord amb l’objectiu a assolir.

En aquesta mateixa fira, de fet, ja s’hi va poder veure un robot-bàrman, un que jugava a tennis taula i un altre que canviava rodes de cotxe. Potser simples “anècdotes” a nivell d’usuari, però que també tindran aplicació en la indústria. El guardó d’aquest 2017 se’l va endur Schunk per una pinça intel·ligent que interactua amb humans i que permet optimitzar les línies de producció en col·laboració amb treballadors de carn i ossos. D’altra banda, la multinacional de l’aviació Airbus ja va presentar el 2016 una moto fabricada íntegrament en impressió 3-D. I, d’aquí a presentar parts d’un avió fabricats íntegrament amb impressió additiva tan sols hi ha un pas. “Una frontissa que fins ara podria ser fressada… ara estarà feta amb fabricació additiva”, sentenciava Felip Fenollosa, responsable del Grup de Treball de Fabricació Additiva-3D de la Comissió 4.0 d’Enginyers de Catalunya al II Fòrum Indústria 4.0.

I és que la “fabricació additiva”, o “impressió 3-D”, és un dels puntuals que està canviant la indústria mundial, ja que el material -plàstic o metall- passa a ser dipositat capa a capa per “imprimir” l’objecte que sigui. Comparada amb les tècniques de fabricació tradicionals, aquesta tecnologia redueix dràsticament els processos intermedis, de manera que permet obtenir peces fins a un 90% més ràpid. Però la indústria 4.0 no es queda tan sols en la impressió en 3-D. Es tracta d’una revolució d’una gran transversalitat, des de controlar les plantacions amb “drons” i dirigir tractors amb “tablets” a fabricar peces de roba amb teixits intel·ligents, connectar la maquinària al PC, l’anàlisi del “big data” per millorar processos i optimitzar costos, el control de la logística des del núvol, la “personalització en massa”…

Tot plegat, la irrupció d’un nou paradigma en la realitat industrial global.

Jornada Revolució 4.0 a Igualada – 19 octubre

“La indústria tradicional es digitalitza per guanyar valor afegit”

A l’Anoia ja en són diverses, les empreses del sector metal·lúrgic que tenen robotitzada una part de la producció. Però perquè aquesta teoria esdevingui realment una realitat, és necessari un canvi de mentalitat a nivell de propietat i direcció de les empreses envers la digitalització.

Per parlar de tot plegat, la UEA, el Col·legi Enginyers Tècnics Industrials de Manresa, el Col·legi d’Enginyers en Informàtica de Catalunya, l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació (Telecos.cat), l’Escola d’Enginyeria d’Igualada (EEI) i TICAnoia organitzaran el dijous 19 d’octubre una jornada per apropar la Revolució 4.0 a les empreses de la comarca: “La indústria tradicional es digitalitza per guanyar valor afegit”.

Apunteu-vos la data!

 

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.