La UEA al procés participatiu del Pla Territorial del Penedès

10.11.2020

Joan Mateu, vicepresident de la Unió Empresarial de l’Anoia (UEA) i president de l’Associació Empresarial del Polígon Industrial Les Comes (AEPIC) ha estat un dels experts que han participat al seminari sobre el Model Econòmic i Productiu del Procés Participatiu del Pla Territorial del Penedès, un procés que es basa en un espai d’interlocució entre la ciutadania i l’Administració, una figura de planificació, derivada del Pla territorial general de Catalunya, que estableixen el model d’un territori concret pels 20 anys vinents.

Aquest seminari ha servit perquè participatin les organitzacions i entitats empresarials debatin el futur i els reptes que tenen els territoris a nivell industrial i empresarial i exposar quin és el model econòmic i productiu que ha de tenir la Vegueria del Penedès. A banda de Joan Mateu en representació de la UEA i l’AEPIC, hi han participat Jordi Carbonell, subdirecció General d’Inversió Industrial; Eduard Brull, Federació d’Empresaris del Gran Penedès; Maite Esteve, Associació d’Elaboradors de Cava.

El vicepresident de la UEA i president de l’AEPIC, Mateu va afirmar que la comarca compta amb una àmplia diversificació sectorial, sorgida arran de les crisis que ha patit el territori, però basada en l’esperit emprenedor com a ADN.

Tanmateix, Mateu va recordar que l’Anoia actualment supera el 16% d’atur, i per aquest motiu va reblar la necessitat de sòl industrial a la comarca per a la vinguda de noves empreses, però també, per ajudar a les ja existents: “Necessitem més activitat industrial i empresarial, Tenim un alt índex d’atur i necessitem rebatre’l. Les empreses actuals no poden absorbir-lo”, ha afirmat.

També va explicar que si captem noves empreses, les empreses existents es beneficiarien de la nova activitat per poder-ne ser indústria auxiliar o proporcionar serveis, i va tancar que si generem riquesa i activitat la gent tindrà més poder adquisitiu i revertirà al territori: comerç, oci, turisme, consum…

En aquesta línia, Mateu també ha explicat les bases en què s’ha de sustentar aquest model “on no tot s’hi val. Ha de créixer sobre la fidelització i la retenció del talent”. A més, Mateu va concloure que el model ha d’anar en harmonia amb altres usos del sòl i activitats; que han de ser productius i sistemes sostenibles, d’alt valor i baix impacte, seguint les ODS i criteris de medi ambient.

Un dels altres aspectes que va remarcar Mateu va ser que aquest nou model econòmic i empresarial ha d’anar acompanyat d’infraestructures, comunicació i subministraments; recordant que la UEA a través de la CUMA, ha elaborat i presentant el Llibre Blanc d’Infraestructures i Mobilitat de l’Anoia, un informe econòmic i elaborat que posa de manifest la necessitat que té la comarca de l’Anoia en infraestructures, mobilitat i sòl industrial.

Planificació territorial del Penedès

L’àmbit de planificació territorial del Penedès va ser fixat per la Llei 23/2010, del 22 de juliol i abasta 4 comarques (L’Alt Penedès, El Baix Penedès, El Garraf i l’Anoia) i 14 municipis de l’Anoia: Argençola, Bellprat, El Bruc, Cabrera d’Anoia, Capellades, Carme, Castellolí, Copons, Els Hostalets de Pierola, Igualada, Jorba, La Llacuna, Masquefa, Montmaneu, Òdena, Orpí, Piera, La Pobla de Claramunt, Rubió, Sant Martí de Tous, Santa Margarida de Montbui, Santa Maria de Miralles, La Torre de Claramunt, Vallbona d’Anoia i Vilanova del Camí. En total, està format per 72 municipis que sumen 1.745km2 i 479.734 habitants.

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.