La UEA demana respostes fermes sobre la incertesa del confinament i la situació laboral dels treballadors que no es poden desplaçar a la feina

26.03.2020

La situació d’incertesa a la Conca d’Òdena sobre si es prorroga el confinament, s’endureix, o s’aixeca, i saber en quina situació laboral queden finalment els treballadors que no poden acudir al seu lloc de feina pel confinament, són les dues grans preguntes i les preocupacions que més es generen entre les empreses de la comarca.

La Unió Empresarial de l’Anoia, que des de l’inici del confinament ha estat treballant com a lobby al costat de les empreses i els treballadors de la comarca per tal d’aconseguir posar llum sobre els dubtes i les necessitats causades pel COVID19, afirma que és important saber quina és la resposta a les dues qüestions plantejades ja que “condicionarà i molt les decisions futures que han de prendre els empresaris en relació al seguiment de la seva activitat, treballadors, planificació dels propers dies, tancament, presentació d’ERTOS, etc”.

El teixit empresarial reclama saber si el confinament decretat a la Conca d’Òdena es mantindrà, s’aixecarà o per contra s’endurirà, ja que hi ha hagut especulacions en les darreres informacions de possibles canvis. Si bé la Generalitat va demanar un enduriment del confinament, i segons les informacions actuals el govern de l’Estat no ho ha acceptat, plana el dubte de si la situació actual s’allargarà com fins ara gaire temps, o hi haurà canvis al respecte que facin decantar les decisions empresarials.

D’altra banda les empreses també necessiten saber en quina situació laboral es troben els treballadors que no es poden desplaçar al lloc de feina degut al confinament de la Conca d’Òdena. La demanda afecta als treballadors per compte aliè i per compte propi que tenen el seu domicili a Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui o Òdena i que, en les circumstàncies actuals d’estat d’alarma i la zona de confinament que viu la Conca d’Òdena, estiguin obligats a acudir al seu centre de treball i no puguin fer-ho. Així mateix, també afecta als treballadors que viuen fora dels quatre municipis confinats i que no poden accedir als seus llocs situats en empreses de dins la zona afectada.

Pel president de la Unió Empresarial, Joan Domènech, “la situació que estem vivint és molt delicada i excepcional, i a la Conca d’Òdena ho estem patint amb escreix, per això demanem claredat en tots els sentits”. Insisteix en què “necessitem respostes fermes, clares, i les mesures que s’aprovin les obeirem al 100%”.

La petició que ha presentat la UEA per escrit i formalment al govern, es reforça amb la intervenció del mateix alcalde d’Igualada, Marc Castells, que exigia en la compareixença d’aquest dijous “que les administracions actuïn amb responsabilitat , especialment per resoldre aquesta situació que, 15 dies després del confinament, aquests treballadors encara no tenen resposta” i estigui pendent de l’autorització del govern de Madrid.

Des de la UEA també es dona suport a la petició que feia l’alcalde en la compareixença, de fer el test del COVID als més de 70.000 habitants de la comarca, vista l’extrema gravetat de les dades del Departament de Salut, encara que sigui de manera progressiva segons edat o possibilitats de risc.

La patronal anoienca vol posar de manifest el gran esforç que estan fent les empreses de la comarca davant d’aquesta situació, prenent tot tipus de mesures per tal de minimitzar l’impacte que aquesta crisi sanitària i, ara ja també, amb afectació econòmica i empresarial, està tenint sobre empreses i treballadors. Industries, comerços i serveis i els seus treballadors estan sostenint una situació molt complexa, adoptant mesures excepcionals, extremant mesures de prevenció i protecció pels treballadors però també a nivell de proveïdors, mercaderies i estructura productiva. És per totes aquestes empreses que cal tenir una resposta aviat.

La Unió Empresarial de l’Anoia, que compta amb el suport de la resta de patronals catalanes, està treballant per obtenir solucions a aquestes problemàtiques, “des del primer dia estem fent pressió i mantenim converses amb les conselleries d’Empresa, Interior i Salut, i també de manera formal al govern central per accelerar les gestions i obtenir respostes”, assegura Domènech.

Des de la patronal anoienca es demana als governs “que tractin amb urgència aquestes qüestions, que s’asseguin en una taula per parlar, i que no utilitzin els mitjans de comunicació i les rodes de premsa com si fos un telèfon entre governs”, i que un cop s’hagin posat d’acord “donin a la ciutadania una única directriu, un missatge clar”.

La UEA es posa a disposició dels dos governs per tractar la situació d’emergència, seguirà amb atenció les novetats al respecte.

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.