La UEA denuncia la manca de solucions del nou decret del govern espanyol pels treballadors confinats

01.04.2020

Davant la publicació del Reial Decret 11/2020 al BOE en data 31 de març de 2020, que menciona la situació d’una part dels treballadors afectats pel confinament de la conca (concretament només els de serveis essencials que viuen dins el confinament i treballen fora) des de la Unió Empresarial de l’Anoia constatem que ens estem trobant en una situació d’indefensió i desprotecció molt gran per part de l’administració. Per una banda, el retard a l’hora de respondre i resoldre les preguntes i dubtes que tenen les empreses i treballadors i treballadores de la comarca; i per l’altra, la manca d’unitat i claredat en les decisions, decrets i mesures que s’aproven: missatges ambigus i que venen en “compta-gotes”, i també redactats de forma excessivament ràpida, i sense tenir en compte moltes de les respostes de la casuística en sí.
Les empreses tenen molts dubtes, i el nostre deure com a patronal comarcal és ajudar-les en tot el que sigui necessari i tot el que estigui a les nostres mans. Hem de cuidar i vetllar per la micro, petita i mitjana empresa, present al nostre territori o lamentarem les conseqüències perquè són les que sustenten el territori. Per respecte i per ser corresponsables amb tot aquest esforç, cal que l’administració sigui també exigent i doni respostes clares i efectives.
Portem des de l’inici del confinament amb molts dubtes, sobretot els generats pel que fa als treballadors i les treballadores, i empreses que des del dia 13 de març estan afectats. Recordem que aquesta demanda afecta els treballadors per compte d’altri i per compte propi, que tenen el seu domicili a Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui o Òdena, han d’acudir al seu centre de treball i no han pogut fer-ho. I també afecta els treballadors que viuen fora dels quatre municipis confinats i que no poden accedir als seus llocs situats en empreses de dins la zona afectada.
Arran de la publicació del Reial Decret 11/2020 BOE d’aquesta nit –a data 31 de març de 2020- considerem que arriba tard i insuficient. Des de la UEA ens sumem a les mostres de rebuig ja manifestades per les autoritats locals, i a les de consellera d’empresaa la seva roda de premsa, i als dels sindicats,ja queper a nosaltres és tota una decepció perquè no resol la situació exposada des de l’inici del confinament ni dona resposta a la petició que portem reclamant i demanant des de fa dies. Demanem, també des de l’entitat que es faci una rectificació al respecte:
  • En primer lloc, perquè no contempla els treballadors i treballadores que no són essencials que viuen a la Conca. No tenen els drets laborals garantits perquè el Reial Decret no els contempla des del dia 13
  • En segon lloc, també cal que es contempli en la mateixa situació els treballadors i treballadores que viuen fora i treballen dins la zona confinada de Conca d’Òdena
En aquest sentit, des de la UEA demanem que es rectifiqui aquest Reial Decret i que s’adoptin les mesures necessàries per donar cobertura legal i seguretat jurídica a un nombre molt important de treballadors de la comarca de l’Anoia, mesures que hem reclamant ja amb anterioritat als governs català i central. Cal no oblidar tots aquests treballadors, ajudar al teixit productiu i evitar que aquesta crisi sanitària, que ja ha esdevingut econòmica, sigui també una crisi social amb repercussió directa sobre les persones i les famílies.
Des de la UEA ens sumem també a la petició feta des de les autoritats locals i sindicats per tal que s’obri l’oficina de Correus d’Igualada i la represa del servei per poder garantir la recepció de xecs i pagarés de les empreses de la comarca.

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.