La UEA inquieta tanca el 2018 posant en valor el lideratge femení de l’Anoia

21.11.2018

Una seixantena de professionals, treballadors/es i directius/ves de diversos sectors empresarials de l’Anoia han assistit a l’acte de cloenda d’aquest dimecres que ha servit per tancar l’any 2018 d’una de les comissions de la Unió Empresarial de l’Anoia: la UEA Inquieta. L’objectiu d’aquesta comissió és el d’acompanyar i donar visibilitat a les dones directives, empresàries i professionals de la comarca.

L’eix vertebrador d’aquesta jornada ha estat el lideratge femení en clau anoienca. A través d’una taula rodona, s’han exposat i debatut opinions i reflexions sobre el lideratge femení. Les ponents han estat dones amb reconegut prestigi professional, amb el denominador comú que són totes de l’Anoia: algunes han desenvolupat la seva professió a la comarca i d’altres, fora d’aquesta.

Stephanie Marko, responsable de la comissió de la UEA Inquieta, ha estat l’encarregada d’obrir l’acte. Marko ha destacat que “a Estats Units és l’any de la dona, però ha de ser l’any de la dona a tot el món”. Marko ha explicat que la comissió neix quan es veu que la representativitat de la dona a les empreses, organitzacions i institucions, és molt minoritari en les cúpules directives o en qüestions de lideratge. Marko ha volgut destacar que ““Avui parlarem de lideratge, de lideratge femení i de KM0. Teníem molt clar que volíem parlar del lideratge de casa nostra i perquè tothom pot fer-ho. Volem convertir a les dones de la comarca en més fortes i líders, empoderar-les”.

Lideratge femení, lideratge anoienc

Seguidament, s’ha donat pas a la taula rodona que ha estat moderada pel periodista Víctor Costa de Via Empresa, del diari empresarial de Catalunya. La taula, ha estat representada per l’exposició d’experiències de dones anoienques.

Les ponents, de perfils professionals molt diferenciats, han estat: Lídia Monteagudo -directora corporativa de RRHH a CL Grupo Industrial-, Sira Abenoza -professora del Departament de Ciències Socials d’ESADE Business & Law- i Montse Duch, gerent de Nova Mevir, S.L. Totes tres han destacat i explicat al públic com ha estat la seva trajectòria professional i com s’ha vist influenciada pel fet de ser dona.

Montse Duch és empresària dins d’un sector tant masculí com el metall. La seva carrera s’ha desenvolupat sempre dins l’àmbit financer fins que al 2012 es va fer càrrec de l’empresa familiar, Nova Mevir SL, com a gerent, per tant, al capdavant de l’empresa “A Nova Mevir són tot homes i la direcció la porto jo, que sóc una dona. Ho compagino amb la regidoria d’Hisenda de l’Ajuntament d’Igualada. Al consistori sí hi ha paritat entre homes i dones”, ha reblat.

Lídia Monteagudo és llicenciada en Relacions Laborals, Màster en gestió de Recursos Humans i ha realitzat estudis posteriors relacionats amb les relacions laborals. Ha explicat que s’ha trobat els reptes en què els equips directius són gairebé i normalment format per homes; i que la maternitat, li ha significat un punt d’inflexió, sobretot després de tenir el primer fill “en aquell moment, em va fer plantejar el meu futur professional. L’entorn tampoc t’ajuda, i les mateixes dones, tampoc”.

Per la seva part, Sira Abenoza és Llicenciada en Filosofia i Negocis Internacional, Màster en Investigació en Ciutadania i Drets Humans i Doctora en Filosofia. Abenoza ha reflexionat sobre què implica i què significa el concepte de lideratge femení “Com estem, avui? Hi ha molt canvi, però si el mirem a nivell global és desigual. Necessitem líders? Jo crec que necessitem referents. Hem de pensar en referents autèntics, ajudar-nos entre homes i dones a descobrir qui som, i això té atributs masculins i femenins. Si ho descobrim serem referents i ajudarem als altres que ho siguin”. Abenoza també ha destacat que pel fet de ser dona, quan començava com a professora a la universitat tenia la fixació de vestir-se “per aparentar més anys perquè se’m respectés. Però si hagués estat un home, potser no ho hagués necessitat”, ha recalcat.

Un dels conceptes compartits ha estat el sentiment de culpabilitat a l’hora de prioritzar i o afrontar alguns moments la carrera professional davant el concepte tradicional de maternitat. Per la seva part, Lídia Monteagudo ha confessat que “jo ara no em sento culpable per no estar amb els nens perquè he de marxar de viatge per feina. Però encara ens queda camí per recórrer. Hi ha d’haver col·laboració total a totes les famílies i també a l’entorn. A vegades ens posem les barreres nosaltres mateixes”. Tant Sira Abenoza com Montse Duch compartien la mateixa opinió i explicaven al públic que “a vegades, diem que ens ajuden a casa, però les coses de casa són cosa de tots”.

L’acte central de la UEA Inquieta ha comptat amb la presència de la Diputada al Congrés dels Diputats, Carolina Telechea i la regidora de Dinamització Econòmica de l’Ajuntament d’Igualada, Patricia Illa. L’acte ha tingut el suport de l’Ajuntament d’Igualada, la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena, VIA Empresa; i amb el patrocini de la Mútua General de Catalunya, Servisimó i la joieria Rosich.

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.