La UEA presenta el projecte Anoia Circular, pioner a la comarca, per optimitzar i reduir recursos industrials

30.04.2019

Ser més eficients, sostenibles, reduir al mínim els impactes de l’activitat econòmica sobre l’entorn i sobretot, optimitzar els recursos industrials. Amb aquests objectius i la motivació, predisposició i ganes de cooperació dels empresaris, la Unió Empresarial de l’Anoia ha impulsat el projecte “Anoia Circular”.

La iniciativa, pionera a la comarca, s’ha presentat aquest dilluns en roda de premsa a la seu de l’entitat. La gerent de la UEA, Paula Arias, ha explicat que el projecte “el vam iniciar fa dos anys amb els recursos propis de l’entitat perquè crèiem i creiem que hem d’apostar per aquest model econòmic de producció i consum sostenible i conscienciar-nos que vivim en un planeta de recursos finits”.

El projecte s’ha treballat amb la Taula d’Economia Circular, un grup de treball format per membres implicats de l’entorn empresarial, d’empreses de diversos sectors, així com d’experts en medi ambient, gestors ambientals i molt especialment la Universitat. “Aquesta comissió mixta ha permès orientar, coordinar i aportar molt de valor en totes les accions que s’han anat desenvolupant”, ha assenyalat Arias.

El projecte Anoia Circular s’ha desenvolupat en dues fases. Una primera en què es va considerar elemental fer un estudi general d’estratègia circular per conèixer els principals residus que generaven les empreses anoienques, les necessitats de recursos, l’estat actual de les empreses, la seva consciència, les mesures que ja portaven a terme i els seus dubtes i necessitats. L’informe “Circularitat a l’Anoia” s’ha realitzat al llarg de 2018 visitant empreses de diferents sectors (més de 52), celebrant reunions amb experts, trobades amb empresaris, jornades de treball, etc. L’elaboració de l’estudi ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal de l’Anoia. D’entre les conclusions, la gerent de la UEA ha destacat “la falta de coneixement sobre economia circular i els seus avantatges entre les empreses, les traves administratives, la motivació dels empresaris per cooperar en aquest sentit, i la manca de sensibilització no només de les empreses, sinó de la població en general”. Paula Arias també ha apuntat que bona part de les dades d’aquest informe es van incloure en el dossier “Empresa i Progrés: L’horitzó de la transformació empresarial”, presentat el mes de març en el marc del Fòrum Empresarial de l’Anoia.

La segona fase del projecte Anoia Circular està en procés d’execució i l’objectiu és assessorar, formar a les empreses, i acompanyar-les en l’anàlisi de les possibilitats i opcions per desenvolupar projectes o idees en l’àmbit de l’economia circular. Aquesta fase, denominada “Connexions en economia circular”, es desenvolupa de la mà de l’Agència Catalana de Residus, i dona una oportunitat a les empreses que vulguin desenvolupar una primera fase d’un projecte de simbiosi industrial, que s’atorgarà una subvenció econòmica per portar-lo a terme.

Les empreses ja poden presentar a la UEA el seu projecte i al mes de juny es presentaran els diferents projectes candidats a l’Agència de Residus de Catalunya qui de tots escollirà els dos a treballar. Els que no resultin escollits tindran la possibilitat de presentar-se directament a una futura convocatòria de l’ARC o bé de l’Agència ACCIÓ, comptant en tot moment amb el suport de l’entitat. Tots els projectes comptaran amb l’acompanyament de la Unió Empresarial de l’Anoia així com del suport del grup tècnic d’experts en economia circular i medi ambient de l’entitat.

Aquest projecte demostra l’aposta i l’entesa per la col·laboració público-privada. La presentació ha comptat també amb l’assistència de Pilar Chiva, directora de l’Àrea d’Economia Circular de l’Agència de Residus de Catalunya, Patrícia Illa regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament d’Igualada i Santi Broch, vicepresident del Consell Comarcal de l’Anoia i conseller de l’Àrea de Medi Ambient del Consell.

 

 

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.