L’economia circular a nivell empresarial és un actiu en sí mateixa

28.09.2018

Vivim en un planeta finit. Partint d’aquesta premissa, que marca el punt d’origen de l’economia circular, som conscients que sense consum no hi ha activitat econòmica, i sense activitat econòmica no hi ha societat del benestar. Però del que no som prou conscients és que, al consumir, malbaratem molts recursos, materials, energètics, temps, desplaçaments,…. “Cada europeu consumeix a l’any 16 tones de matèries primeres, el que representa 228 vegades el seu pes en matèries primeres”. Amb dades i declaracions tan impactants com aquesta acompanyava l’Eurodiputat Francesc Gambús, parlamentari de la Comissió de Medi Ambient i expert en economia circula, la xerrada que oferia aquest divendres al matí a la Unió Empresarial de l’Anoia, en el marc del projecte Anoia Circular.

Gambús, que s’ha trobat amb un auditori d’empreses i agents locals molt implicats i actius en matèria d’economia circular a la comarca, ha repassat alguns dels ítems més clars que fan de l’economia circular l’alternativa al model lineal que tenim de consum i producció que és causa i efecte del canvi climàtic

. En aquest sentit, i assenyalant que si bé des d’Europa es donen eines i directrius per tal que els països facin els deures, i que cal que Espanya i Catalunya facin les seves pròpies lleis a partir del que Europa i defensa per avançar cap a una economia cada vegada més circular, sostenible i eficient, ha volgut deixar clar que “No s’ha d’entendre com una política verda” i que va molt més enllà de la gestió de residus.

Gambús ha agraït un auditori empresarial perquè cal enfocar-ho des de la part productiva, de sistemes: “L’economia circular necessita de la gestió de residus però només te sentit si impregna política industrial, d’innovació, de recerca, de reinserció laboral, d’acció social, i polítiques educatives”.

Francesc Gambús destacava que l’economia circular és, des d’un punt de vista empresarial, en si mateix un actiu: “Diferencia la marca, atrau talent, fidelitza el client, s’anticipa a les regulacions, ens fa resilients i adaptables al canvi, incideix en la reputació corporativa, potencia el nostre lideratge, i ens fa accedir a un nou mercat sensible a al sostenibilitat”.

Gambús feia una crida a l’optimisme: “Tenim una solució per assolir l’equilibri i la sostenibilitat el nostre planeta a través de l’economia circular” i que “el món no pot prescindir del lideratge d’Europa en la lluita contra el canvi climàtic”.

Citant a la nord-americana Nancy Pelosi, Gambús concloïa la seva intervenció afirmant que “L’economia circular cal pensar-la globalment, organitzar-la regionalment, executar-la localment i comprometre’s personalment. Només així canviarem el món.

En el torn obert de paraula van participar diversos dels integrants, establint un interessant diàleg amb l’eurodiputat al voltant de temes tan diversos, interessants i actuals com l’estat i les dificultats del vehicle elèctric, la dificultat de les energies renovables i la dependència de les xarxes externes, la recollida selectiva i el porta a porta, la guerra dels plàstics, o la producció i el consum de proximitat.

Vist l’interès i la necessitat de les empreses assistents i per dubtes i peticions recollides des de l’entitat, la Unió Empresarial de l’Anoia, amb l’oferiment d’ajuda de l’oficina parlamentària de Francesc Gambús, es posa a disposició de totes aquelles persones o entitats que tinguin algun dubte o necessitat explícita, que ho faci arribar a la UEA i es traslladarà i es donarà resposta a través de l’Oficina.

Anoia Circular

Aquest 3r Esmorzar circular respon a un dels principals objectius del projecte Anoia Circular de la Unió Empresarial de l’Anoia, apropar l’economia circular i els seus elements a l’empresarial i societat, per tal de propiciar el canvi cap a una economia més circular, respectuosa i eficient.

En l’any que la UEA porta de projecte s’hi han implicat més de 80 empreses amb trobades, reunions i tallers que donen bona mostra de la conscienciació creixent i la implicació de les empreses i la societat cap a aquest model econòmic, però encara hi ha molt camp per recórrer. En aquesta línia aquesta tardor arrenca el projecte “Connexions” amb taules especialitzades amb l’objectiu d’estudiar i detectar possibles projectes, iniciatives i accions de simbiosi industrial i cooperació entre empreses.

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.