L’economia circular: una estratègia empresarial de millora i optimització del negoci

04.02.2019

Lluny del que podria semblar una moda, l’economia circular és un model econòmic de producció i consum i només té sentit si forma part d’una estratègia empresarial, un model de negoci. És en aquest sentit que, per tots els avantatges que ofereix, donar-ho a conèixer i dotar a les empreses de les eines i els recursos per fer-ho, és un dels objectius de la Unió Empresarial de l’Anoia.

El teixit empresarial de la comarca és conscient que cal un canvi de model i per això, a través de la UEA, des de l’any 2017, es treballa amb el projecte Anoia Circular, constituït per empreses de diversos sectors, experts ambientals, juntament amb la Universitat d’Igualada per apostar per la circularitat de la comarca.

Tàndem empresa-coneixement: Eines i Oportunitats en Economia Circular per les empreses

Un dels valors d’aquest grup de treball és el tàndem empresa-coneixement, i mitjançant píndoles, tallers i sessions informatives i formatives s’ajuda, s’acompanya i s’assessora a les empreses de la comarca sobre aquest model econòmic. En aquest sentit, “Eines i Oportunitats en Economia Circular per les empreses”, és un curs que s’organitza des de la UEA per tal de donar a conèixer les estratègies, les possibilitats i les eines del model circular per empreses que volen maximitzar el seu negoci a partir de processos econòmicament viables i ambientalment sostenibles. El curs està adreçat a responsables dels departaments tècnics de medi ambient i control de qualitat, caps de fabricació i d’operacions, gerents i responsables d’empresa.

En aquest sentit, els objectius d’aquest curs són els de comprendre la realitat i l’abast de l’economia circular -la nomenclatura, els termes tècnics i els aspectes claus que marquen l’horitzó econòmic, empresarial i social, i quina és la legislació que la regeix-; proporcionar les eines necessàries per poder aplicar els conceptes de l’economia circular en el funcionament i el dia a dia de l’empresa; conèixer tots els conceptes de l’economia circular -ecodisseny, ecoinnovació, ecologia industrial- i aprendre a integrar-ho com a font d’innovació i de noves oportunitats de negoci; entendre la problemàtica ambiental associada a la generació de residus i assolir les eines per minimitzar i millorar la pròpia gestió dins l’empresa; conèixer les eines existents per contemplar l’anàlisi del cicle de vida de les matèries primeres i productes de l’empresa, i trobar millores i connexions amb altres empreses per engegar nous projectes i millores comunes, entre altres.

Formadors de prestigi

“Eines i Oportunitats en Economia Circular per a les Empreses” l’impartiran vuit formadors i formadores experts en enginyeria, economia circular i simbiosi industrial. Aquest curs compta amb el suport d’ICTA -Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals UAB-, Ecoembes, l’UNESCO-ESCI, la Universitat de Lleida i l’Agència de Residus de Catalunya. Seran 7 sessions de 4h de durada, i començarà el proper dijous dia 21 de febrer i finalitzarà el dijous 4 d’abril. La durada total és de 28 hores, i es farà els dijous de 17h a 21h a la Unió Empresarial de l’Anoia.

La inscripció es pot formalitzar a través del correu electrònic economiacircular@uea.cat o al 938052292. Per a més informació: www.uea.cat

 

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.