L’empresariat anoienc aposta per una comarca de talent

18.04.2018

La Unió Empresarial de l’Anoia ha reunit aquesta tarda més de tres-centes persones al Teatre de l’Ateneu en la celebració del II Fòrum Empresarial de l’Anoia, en el qual ha presentat l’informe “II Empresa i progrés. Talent, capital Anoia. Aquest document, fruit d’un intens debat entre les sectorials i els grups de treball de la UEA i els nous fòrums realitzats entre diversos col·lectius com joves, responsables de recursos humans de les empreses, empreses de selecció de personal, sindicats, ensenyament i serveis d’ocupació, té per objectiu posar sobre la taula possibilitats, reptes i eines per millorar la competitivitat de les empreses i el territori.


Les conclusions exposadesi analitzades en el document s’han recollit després de l’anàlisi i la participació de tots els actors implicats, amb la intenció de ser una radiografia d’àmbit comarcal però extrapolable a altres àrees geogràfiques de Catalunya. Precisament, si enguany la UEA ha volgut centrar-se en el talent com a eix vertebrador d’aquesta jornada d’avui ha estat perquè figurava entre les principals prioritats dels empresaris recollides en el Fòrum empresarial de l’any passat.

La gestió del talent, un motor global
L’acte, presentat pel periodista igualadí i cap d’informatius de RAC1, Joan Maria Morros, ha subratllat com una de les principals vocacions de l’acte “conèixer la realitat de la comarca en la generació de talent, l’especialització, la formació i la definició dels perfils professionals, per poder definir les habilitats i les competències més necessàries” per a cada àmbit empresarial. Ha de ser així, necessàriament, en una comarca que, tal com ha apuntat Àngels Chacón, directora genera d’Indústria de la Generalitat de Catalunya, es
troba per damunt de la mitjana “amb un sector industrial que se situa en el 26%”, mentre a la resta del país es troba entorn el 20%.

Conèixer, per tant, casos reals de com empreses ben diverses aborden i cultiven aquest talent és el que ha exposat la primera part de l’acte amb la taula rodona integrada per Laura Raves, directora general d’Interiorvista, Néstor Ramírez, manager d’ABC Leather, Maria Àngels Tejada, directora general de Public Affairs de Randstadt, i Elisabet Girvent, directora de PIMES d’Espanya i Portugal de LinkedIn.


Ravés, per exemple, ha exposat que Interiorvista, empresa TIC, és avui “una empresa disruptiva, que es reinventa cada dia, però el primer any de canvis ens va fer sortir de la zona de confort”. Per superar aquest estadi, assegura que durant aquest període “vam dedicar a conèixer com era cadascú, per oferir el millor a cada persona”. Un cas ben diferent és el d’ABCLeather, del sector químic, que, en aquest cas, el seu manager, Néstor Ramírez, assegura que ja va néixer essent una “empresa conscient, amb relacions laborals basades en la confiança i la satisfacció de tots els treballadors que l’integren”.

Canvis locals, canvis globals


Maria Àngels Tejada de Randstad ha volgut destacar que “buscar talent és una feina que totes les empreses han de fer, però abans de buscar-lo a fora caldria saber trobar-lo a dins, perquè és possible que la pròpia empresa ja el tingui”. En aquesta línia, Tejada ha encoratjat a “mentoritzar les diverses generacions que avui conviuen dins d’una mateixa empresa” –Babyboomers, Generació X, Millenials i Generació Z – com una de les “millors maneres de generar talent”.


Al seu torn, Elisabet Girvent de LinkedIn ha manifestat la “infinitat d’oportunitats” que facilitat la tecnologia “en una mobilitat en doble direcció: el millor candidat pot arribar a l’empresa i l’empresa pot arribar al millor candidat”, però ha advertit que “sense una formació contínua, és impossible adaptar-se. I aquest formació constant és un tema de prioritats”. Girvent ha insistit en “els canvis ràpids” que experimenta el mercat laboral i com ja hi ha “moltes noves feines que fa cinc anys ni tan sols existien” o com “es generen llocs de treball per els quals, les universitats no formen professionals”. Aquest nou paradigma obliga, al seu parer, a les empreses a “ser transparents per posar en coneixement del seu equip quines necessitats tindrà” perquè compartir aquest coneixement, posarà al descobert “si les aptituds ja són a la pròpia organització o poden generar-se”.


En la mateixa direcció, s’ha expressat Tejada: “els canvis són col·lectius, per això cal que les empreses treballin en processos de millorar contínua, amb equips diversos, perquè tothom pugui aprendre”, i ha afegit que “és responsabilitat de l’empresa informar sobre els canvis que vénen perquè aquesta actitud generarà flexibilitat però també aptituds”.


La responsabilitat social de l’empresari

El president de la UEA, Blai Paco, ha recordat que la preocupació pel talent i la capacitació dels equips no és un tema només de la comarca de l’Anoia sinó que es pot traslladar arreu del territori i també a altres països. Ha ressaltat la importància de capacitar i formar molt bé els joves, els futurs professionals, però que a la vegada cal apostar pels propis treballadors, que són també el talent d’avui i el de demà. En aquest sentit, Paco afirma que “empresa i treballador facin una aposta ferma en la formació i el reciclatge formatiu, per què el talent que ja tenim, creixi i s’empoderi”, a través d’un nou model de gestió, el que anomenem empresa conscient. Un model que ja estan aplicant algunes empreses de la comarca amb èxit.

El president de la UEA també ha destacat la necessitat “de donar a conèixer la realitat empresarial especialment entre els joves perquè sàpiguen les possibilitats que els brinda la comarca”, un territori amb empreses punteres de sectors especialitzats, i, alhora, ha demanat un “esforç col·lectiu per prestigiar la formació laboral que ha de generar nous professionals molts tecnificats per incorporar-se, en els pròxims anys, al conjunt de la indus tria”.


Per la seva banda, Àngels Chacón, directora general d’Indústria de la Generalitat de Catalunya, ha subratllat que un dels sis eixos que integren el Pacte Nacional per la Indústria que es va presentar l’any passat, “té com a eix prioritari la formació, però també la indústria 4.0 que ha vingut per quedar-se”. Una realitat que exigirà “nous talents” i, per tant, “molta, molta formació”. Chacón ha reiterat també el compromís del Govern amb la consolidació de l’oferta universitària de la ciutat per casar les necessitats de les empreses i els graus que, actualment, s’hi ofereixen.


Idees de futur per a millorar la gestió del Talent

En el document presentat per la UEA, es proposen una sèrie d’idees de futur, propostes per tal d’avançar, col·lectivament, cap a una comarca de Talent. Es tracte de diverses accions encaminades a facilitar la preparació de tota la població activa, reforçar la FP, millorar la capacitació i l’acompanyament dels joves en la seva formació i inserció, visibilitzar l’especialització de la comarca, el contacte escola-empresa, millorar l’atracció de l’Anoia com a territori, afavorir els canvis en la gestió dels recursos humans, i apostar pels treballadors de casa, formats i contents. És amb aquesta actitud que podem afavorir que la gent vulgui quedar-se a l’Anoia o venir a treballar-hi.


Són tasques que estan en mans de tots, tant del sector públic i privat i de la societat en general. Des de l’entitat empresarial es continuarà apostat amb fermesa perquè amb la generositat i la col·laboració de tothom es podrà dissenyar un projecte ambiciós i enriquidor per aconseguir que la comarca de l’Anoia esdevingui el puntal del Talent que pot arribar a ser.

Empreses mirall

La jornada s’ha acabat amb les experiències empresarials de Jaume Gurt, exdirector general d’Infojobs i motivador d’equips, que ha recomanat als assistents “Escoltem-nos: a cada organització hi ha les respostes”, i David Tomàs, cofundador i director de l’empresa més feliç del món, Ciberclic, que ha reblat “atreviu-vos a fer empreses felices: autonomia, aprenentatge i sentit de la feina que es fa són les màximes dins d’una empresa”.


Amb l’acte d’avui, la Unió Empresarial de l’Anoia ha posat a la disposició dels assistents i els seu socis un document de treball per reflexionar, avaluar i emprendre mesures de canvi orientades a generar talent, professionals específics i organitzacions basades en la confiança, la cooperació i el sentiment de pertinença. En paraules de Blai Paco: “volem ser una societat justa, culta i avançada. I per això cal invertir en talent, formació, innovació, tecnologia i coneixement”.

Galeria d’Imatges

Vídeo

 

 

 

 

 

 

 

 

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.