Les empreses de l’Anoia quantifiquen entre 2.000 i 200.000€ les pèrdues econòmiques pel Covid19

03.04.2020

Després de més de tres setmanes de l’inici del confinament a la Conca d’Òdena i arran de la publicació al BOE del Reial Decret 10/2020, publicat diumenge 29 de març, en què es restringia l’activitat empresarial i industrial a tot el país (exceptuant serveis essencials), la situació de moltes empreses ha canviat.

En aquest sentit, la UEA ha fet un recull de dades entre els seus associats per conèixer la seva situació actual i tenir més arguments per demanar i fer pressió als governs, català i central, amb mesures i respostes per les empreses i els treballadors del nostre territori.

Segons l’enquesta, llançada a 1 d’abril, i amb una mostra de 155 empreses que han respost, es desprèn que més de la meitat de les empreses estan tancades (55,1%) o tancaran aviat (5,8%), i la resta estan obertes o bé son autònoms (que treballen parcialment). Els motius que han fet a abaixar la persiana a les empreses són majoritàriament l’obligació legal del Reial Decret, la impossibilitat de fer teletreball, la falta de comandes i la baixada del volum de feina. Pel que fa a les empreses que resten obertes, són serveis essencials o treballen per empreses que ho són (66’3%), o fan teletreball (29’5%).

Pel que fa als ERTOS, la meitat de les empreses enquestades n’han presentat, i un 12% més probablement el presentaran en els pròxims dies. La majoria d’aquests expedients (un 85’2%) estan en tramitació i només un 13’6% estan concedits.

A nivell de pèrdues econòmiques, segons els enquestats, gairebé el 70% de les empreses que ja poden valorar les pèrdues, quantifica que entre març i abril perdran entre 2.000 i 200.000€ majoritàriament. En total, les pèrdues de les 110 empreses que han pogut quantificar-les, ascendiran com a mínim, a 12’9 Md’EUR.

Davant d’aquestes xifres, la Unió Empresarial de l’Anoia referma la seva posició de valorar d’insuficients les ajudes aprovades per l’administració i exigeix que s’implementin mesures complementàries a aquestes ajudes per poder afrontar amb mínimes garanties la situació excepcional en la que es troba l’empresariat anoienc. Així també ho han expressat la majoria de les empreses que han respost l’enquesta. En concret, el 85’7% consideren que les mesures adoptades pel govern central i el Govern de la Generalitat són insuficients i arriben tard.

Pel que fa a les peticions del teixit empresarial per fer front a la situació econòmica, la majoria coincideixen en la necessitat de facilitats econòmiques i administratives (exempció d’impostos, obligacions tributàries, d’entitats de crèdit…), la resolució immediata dels treballadors afectats pel confinament de la Conca d’Òdena, i la desprotecció dels autònoms (quotes, impostos, situació dels autònoms societaris, ..).

La Unió Empresarial de l’Anoia segueix amb atenció les novetats i els canvis que s’aproven a nivell econòmic i empresarial ja que cada decisió que pren l’administració afecta directament a l’empresariat de la comarca. En aquest sentit, des de l’entitat, es deixarà oberta l’enquesta feta als associats per tal que de poder recollir molts més dades i fer força i pressió als governs. (enllaç de l’enquesta: https://lnkd.in/dM6Steg)

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.