Les empreses punteres del Metall remarquen la internacionalització com a clau de futur

11.04.2017

Les principals empreses metal·lúrgiques de la comarca es van reunir divendres, convocades per la Unió Empresarial de l’Anoia (UEA) en el marc dels seus fòrums sectorials, per debatre com veien el sector tant a nivell local com català, espanyol i mundial. Representants de Schneider Electric, Snop Estampación, Funosa/Cofunco, Gabarró SA, EquipCeramic, Rivisa, Talleres Felipe Verdés, Sofamel i Bandas Metálicas Codina van posar en comú necessitats i reptes compartits, en tant que grans generadores d’ocupació i de riquesa que són, alhora que van emplaçar-se a mantenir obert aquest espai de debat, emmarcat en el conjunt de línies d’actuació de la sectorial UEAMetall.

La majoria d’empresaris i gerents van criticar les males connexions en tren entre Igualada i Barcelona, així com les dificultats que es troben a l’hora de contractar treballadors anoiencs amb grans coneixements d’idiomes i voluntat de sortir al món. Els assistents van comentar que exporten bona part de la seva producció a Itàlia, Portugal, el Regne Unit, Finlàndia, Suïssa, Tunísia, Marroc, Algèria, Rússia, Polònia, Perú, Mèxic, Brasil, Bolívia, Paraguai, la Índia i Nova Zelanda, i que necessiten treballadors amb perfils preparats per a l’exportació. Això, sumat a les males comunicacions ferroviàries amb Barcelona, fa que a Igualada es trobin amb moltes dificultats per cobrir àrees clau per als propers anys.

Per contra, van assenyalar com a positiva la nova via de comunicació oberta amb Manresa, la C-15, fet que els ha permès trobar perfils universitaris disposats a realitzar diàriament un desplaçament relativament curt i que disposen tant dels coneixements tècnics com les actituds requerides envers la internacionalització. Així mateix, també van sorgir diverses idees per apropar la realitat industrial de l’Anoia als estudiants universitaris de la comarca, perquè siguin conscients de les oportunitats que tenen a costat de casa, i d’aquesta manera atraure talent cap al sector metal·lúrgic, un sector d’allò més rellevant al territori.

Un altre aspecte en què van fer incidència va ser en la necessitat cada cop més evident d’adaptar-se a la revolució que suposa la introducció de la robòtica en el camp metal·lúrgic, que impulsarà moltes petites empreses a reinventar-se i necessitarà de de perfils amb formació específica per encarar els reptes de l’anomenada “quarta revolució industrial”, o “Indústria 4.0”.

Principal sector industrial

El sector metal·lúrgic és el que genera major ocupació al conjunt de l’Anoia. Aplega unes 300 empreses, comptant-hi el subsector del motor i altres materials de transport, que generen un volum de negoci de més de 650 milions d’euros i que ocupen un total de 3.500 treballadors, el 27% de la comarca. Per tant, és un dels principals motors econòmics de l’Anoia, per bé que massa sovint passa desapercebut a ulls de molts.

Fruit d’aquesta realitat, amb el suport de l’Ajuntament d’Igualada la UEA treballa per al sector a través de la UEAMetall, amb l’objectiu tant de crear xarxa entre les empreses com ajudar a visualitzar públicament aquesta força sectorial, des de la convicció que els anoiencs poden sentir-se totalment orgullosos del seu sector metal·lúrgic, ja que hi ha qui està produint peces i productes punters a escala europea i global. Són aquestes empreses punteres -algunes de les quals centenàries- les que es van aplegar divendres per identificar les necessitats específiques que tenen.

La UEAMetall, activa en formació

La UEAMetall va detectar al llarg de tot el 2016 una sèrie de mancances en formació que s’ha proposat de corregir, realitzant una desena d’accions formatives tant per a treballadors com a persones a l’atur. Seguint en aquesta línia, aquest 2017 ha definit quatre cursos de perfeccionament subvencionats i adreçats prioritàriament a treballadors en actiu que van començar a final de març i que finalitzaran al juny: soldadura Mig-Mag, interpretació de plànols, programació de màquines eina i control numèric, i CNC Fresador. La resposta per part d’empreses i treballadors ha estat d’allò més notable, fins al punt que en tots quatre cursos hi ha acabat havent llista d’espera. Els cursos tenen lloc tant a la seu de la pròpia UEA com a l’IG-Nova Ocupació i a l’institut Milà i Fontanals.

 

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.