Les Mesures Preventives en empreses i establiments de serveis i comercials centren la segona sessió online UEA

21.04.2020

Com afecta la Covid-19 a la meva empresa? Haig de tenir un pla d’actuació? Quines mesures preventives haig de tenir en compte? Com haig d’actuar si un treballador contrau la Covid-19? I els treballadors especialment sensibles? Aquestes són algunes de les preguntes a les què s’han donat resposta en la segona sessió online UEA, dedicada a parlar de les mesures preventives en empreses i establiments de serveis i comercials.
Més de vuitanta persones han assistit de manera online a la formació que anava a càrrec de César Sánchez, Director de l’Oficina de Prevenció de Riscos Laborals de Foment del Treball Nacional. Sánchez ha explicat que “és molt important que les empreses tinguin un pla d’actuació per fer front a la Covid19 sempre seguint les recomanacions sanitàries per minimitzar els riscos”, i que “demanin assessorament al servei de prevenció de riscos propi o aliè per implementar-lo i desenvolupar-lo”. El pla d’actuació té per objectiu informar i formar als treballadors en aquest àmbit per evitar o minimitzar els contagis entre persones.
Aquest pla ha de contemplar “mesures per els diferents llocs de feina (com recepció, tècnics, producció, comerç, etc.), per als diferents espais de l’empresa on es desenvolupa l’activitat (despatx, fàbrica, establiment comercial, etc.), i també mesures de prevenció per als treballadors més sensibles, els més exposats a contraure el virus. I també ha de contemplar el número de persones de l’empresa exposades a possible contagi en el seu lloc de treball i el temps que estan exposats”.
Pel que fa a les mesures que poden adoptar les empreses i establiments de serveis i comercials, César Sánchez ha remarcat que “la millor mesura és, sempre que sigui possible, el treball a distància o teletreball”. També és important extremar la higiene de mans, mantenir el distanciament social de 2 metres, establir torns de treball, desinfectar i ventilar les zones comunes, sobretot quan hi ha un canvi de torn, i extremar les mesures amb les persones alienes a l’empresa com proveïdors o clients.
En la sessió online organitzada per la UEA, el Director de l’Oficina de Prevenció de Riscos Laborals de Foment del Treball Nacional també ha parlat de la gestió en casos de persones contagiades o amb simptomatologia. En aquest sentit, César Sánchez ha explicat que cal establir un mecanisme de “contactes estrets” amb el suport del servei de prevenció de riscos de l’empresa en coordinació amb el servei públic de salut. Amb aquest mecanisme es pot detectar “amb quines persones ha estat en contacte el treballador contagiat, ja sigui en l’àmbit laboral o en familiar”. I perquè esdevingui un “contacte estret”, segons Sánchez, “la persona contagiada ha d’haver estat a una distància menor de 2 metres, durant almenys 15 minuts i sense cap tipus de protecció” (ni guants, ni EPI, ni mascaretes) respecte a les altres persones.
El vídeo del webinar “Les Mesures Preventives en empreses i establiments de serveis i comercials”, es pot recuperar a www.uea.cat, així com també les guies editades pel Ministerio de Sanidad i el Consell de Relacions Laborals de Catalunya en matèria de prevenció de la Covid-19 a l’empresa.
Dijous 23 d’abril, Nova sessió online
Aquest proper dijous, en el marc de píndoles temàtiques Covid19, la UEA organitza una sessió online amb el títol “Situació i normativa laboral derivada de la Covid-19”. La formació, que es realitzarà de 16h a 17h, anirà a càrrec de Javier Ibars, director de relacions laborals i assumptes socials a Foment del Treball Nacional.
Durant la jornada, i a través d’un xat en directe, els assistents podran realitzar totes les preguntes que siguin d’interès. A més, els participants també podreu enviar les preguntes via correu electrònic, abans d’iniciar la sessió a l’adreça de correu electrònic montse@uea.cat. Inscripcions en aquest enllaç: https://bit.ly/34XmfxQ

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.