Maravillas Rojo posa en valor els emprenedors i el paper de les dones al món empresarial

09.03.2017

Maravillas Rojo, vicepresidenta d’Abacus Cooperativa, va ser la convidada d’honor al cicle “Converses Inquietes” organitzat per la Comissió UEA Inquieta que s’aplega sota el paraigües de la Unió Empresarial de l’Anoia. Rojo, amb una llarga trajectòria professional vinculada a l’ocupació, la iniciativa emprenedora, l’economia social, el desenvolupament local i les xarxes de ciutats, va oferir una xerrada que portava per títol “Dona i iniciativa emprenedora”.

L’acte, que va comptar amb una seixantena d’assistents, es va celebrar coincidint amb el dia de la Dona Treballadora, i parlant de la situació actual de la dona va començar la conferència. Maravillas Rojo va iniciar la ponència citant unes declaracions d’una catedràtica química qui afirma que “a les dones ens han robat la visibilitat, han invisibilitzat les nostres aportacions i sabers”. La ponent afirma estar d’acord amb aquestes paraules ja que al llarg de la història, i també actualment hi ha moltes dones que han aportat molt en diversos camps com l’art, la cultura, la ciència… però que “no tenen la visibilitat que es mereixen”.

Per Maravillas Rojo, la situació de la dona en general i en el món de l’empresa en especial, ha avançat, “però no de manera suficient”. Afirma que el 55% de les titulacions universitàries són dones i que actualment ja hi ha més dones metges, més dones en el món de la judicatura… “però el problema el trobem en els àmbits de responsabilitat, en els àmbits decisoris, en què la presència de la dona desapareix”. Per Rojo “les quotes han ajudat, però segons ella el més important és ampliar la visibilitat i la presència de les dones en els càrrecs decisoris per arribar a tenir una participació més equitativa i així disminuir la bretxa salarial existent”. I sobretot, segons la ponent “les dones són imprescindibles per optimitzar el potencial humà necessari per que aporten diversitat i valors a la manera de treballar”.

Al llarg de la seva ponència Maravillas Rojo també va parlar d’emprendoria. Va recordar el seu pas per Barelona Activa, entitat de la qual en va ser presidenta, com “una època apassionant” de la seva vida. Van ser uns anys en què va veure néixer i créixer molts projectes i “aquest fet em va confirmar que ens calen tenir emprenedors”. Per Rojo ser emprenedor “és una manera d’entendre la vida” i no sempre cal crear un nou negoci, sinó que es pot intraemprendre dins d’una empresa. Sigui d’una manera o d’una altre, “l’emprenedor ha de ser una persona motivada, amb conviccions fermes, perseverant, i que busca aliances i col·laboradors en els altres”. Una persona que “busca les oportunitats, observa, pren decisions, assumeix riscos i aconsegueix resultats”. A tot això, la ponent va subratllar que “es pot aprendre a emprendre, i que per fer-ho a més d’una bona idea cal implementar-la, portar-la a la pràctica, i fer un pla d’empresa”.

Després de la ponència es va obrir el torn de paraula als assistents per fer preguntes, compartir experiències i intercanviar opinions.

 

 

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.