Més de 130 “inquietes” trenquen sostres de ciment i de vidre al IV Meeting de la UEA

22.11.2019

Més de 130 “inquietes” han assistit aquest dijous dia 21 de novembre al IV Meeting UEA Inquieta, l’acte acadèmic i social de referència de les dones empresàries, directives i / o professionals de la Catalunya Central. L’acte -que s’ha celebrat a la Finca Can Macià- també ha comptat amb l’assistència d’agents socioeconòmics i polítics d’arreu del país, com l’honorable consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, Alba Vergés.

Aquesta quarta edició del IV Meeting ha comptat com a ponent protagonista a Nuria Chinchilla, una referent en el món de la conciliació laboral, qui ha encoratjat a tots i totes a “trencar sostres de ciment i de vidre” per una societat més justa per a tothom. En aquest sentit, l’objectiu d’aquesta quarta edició ha sigut posar sobre la taula i promoure la reflexió sobre els sostres de vidre que la societat imposa a les dones i els de ciment, que són aquells autoimposats per cada persona. Chinchilla és a més, una prestigiosa professora d’IESE; experta en conciliació, gestió del temps, lideratge i talent femení, conflictes interpersonals i direcció en organitzacions familiarment responsables. Fundadora del International Center for Work & Family (IESE Business School) i de la Iniciativa I-WIL (IESE Women in Leadership). Llicenciada en Dret i MBA, doctora “cum laude” en Economia i Direcció d’Empreses per la Universitat de Navarra. A més, de ser nombrada “Millor Dona Directiva de l’Any” per la Federació Espanyola de Dones.

Chinchilla ha descrit tots els escenaris en què es troba la dona, diversos tipus de barreres que dificulten i entorpeixen la seva trajectòria i carrera professional, degut a aquests tipus de sostre. En aquest sentit, l’experta en conciliació ha distingit que en el cas dels sostres de vidre, “en general, a les dones, els hi donen menys oportunitats que als homes. Les dones ens trobem amb diverses barreres socials com l’escassa ajuda a la maternitat, les poques ajudes a les famílies, el desajustament d’horaris laborals amb el calendari escolar” i que “ens discriminen per ser mares”.

Pel que fa als sostres de ciment, les dones “ens trobem amb diverses barreres personals com infravalorar-nos, falta de confiança en una mateixa, por al fracàs i la manca de formació en àrees tradicionalment masculines com la informàtica, l’enginyeria i les matemàtiques”. Chinchilla ha finalitzat el seu discurs reblant que “les empreses han de ser més inclusives i femenines”.

Stephanie Marko, membre de la comissió de treball UEA Inquieta, ha fet un repàs de totes les edicions, afirmant que “és un honor tant per a mi, com per a tota la comissió celebrar la 4a edició consecutiva d’aquest acte anual perquè és una mostra de la seva consolidació, bona acceptació i acollida”. Marko ha encoratjat a tots els i les assistents a “trencar sostres de ciment i de vidre”, per una societat més justa per a tothom.

Per la seva banda, Joan Domènech, president de la Unió Empresarial de l’Anoia, ha destacat el fort poder de convocatòria que ha tingut aquest acte. Domènech ha afirmat que la tasca de la UEA Inquieta “no és fàcil perquè la societat és i ha estat tradicionalment patriarcal, i encara més en el món de l’empresa i l’economia. Sabem que canviar aquest paradigma és feina de tota la societat, homes i dones”. El president de la UEA ha fet un repàs d’algunes xifres, com les de l’informe Observatori Dona Empresa i Economia on “el 66% de les empreses catalanes no tenen cap dona en el seu equip directiu, un percentatge que es manté força estable en els darrers anys. És hora de revertir la situació, que entre tots realitzem propostes i polítiques per afavorir la igualtat, no per complir les quotes d’igualtat que ens marca la llei, sinó per convenciment i per compromís”, ha reblat.

El president, a més, ha destacat que no només la nova Junta de l’entitat -que es constituirà el proper dijous dia 28 de novembre- compta amb el talent de les dones, sinó que també hi és present en moltes de les taules de treball de la patronal anoienca. Domènech també ha fet una crida perquè les dones participin, ja sigui a la comissió UEA inquieta, com en qualsevol de les altres comissions, sectors i taules de treball: “Des de la UEA seguirem treballant colze a colze per dotar-les de les eines necessàries per assolir les seves fites professionals. Volem encoratjar-les, i que també tinguin més visibilitat i posicionar-les a l’entorn econòmic i empresarial”.

La consellera ha estat l’encarregada de realitzar la cloenda de l’acte i ha afirmat que “ens ha imposat una visió d’èxit masculina”. A més, Vergés ha fet un repàs de xifres, destacant-ne algunes com que “el 85% de les reduccions de jornada són de les dones, degut que pel nostre entorn -familiar, social, laboral, entre altres-, les dones tenim un pes molt més gran que els homes- Portem incorporada la societat patriarcal a dins. Per això és important que ens posem les dones referents a la boca, parlem-ne”, ha reblat.

El IV Meeting UEA Inquieta ha estat possible gràcies al patrocini de la Mútua General de Catalunya i Servisimó, i la col·laboració de Via Empresa.

Comissió UEA Inquieta

La comissió de treball UEA Inquieta va arrencar l’any 2015, de la mà de l’entitat anoienca, amb l’objectiu principal de posar en valor i donar visibilitat a la dona en el món empresarial i econòmic. Des de llavors, la comissió ha anat creixent com a grup, cada vegada, adherint-se més inquietes. La missió de la UEA Inquieta és la d’acompanyar a les dones a créixer, a que es transformin professionalment i a ajudar-les a complir les seves fites.

 

 

 

 

 

 

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.