OPINIÓ – La transformació empresarial ja és aquí, el canvi depèn de tu per Joan Domènech

28.03.2019

Dimecres dia 27 de març, celebrarem el III Fòrum Empresarial de l’Anoia, un esdeveniment que no només reflecteix la seva consolidació al territori; sinó que constata la implicació i el compromís de la Unió Empresarial de l’Anoia d’acompanyar i ajudar a les empreses de la comarca. Aquesta és l’essència de l’entitat: escoltar, vetllar i guiar a les empreses perquè siguin competitives i fortes, ens preocupa i ens ocupa.

L’edició d’enguany girarà sobre una inquietud latent i transversal com ho és la transformació empresarial. Ens trobem davant l’inici d’una gran etapa, una de les més importants de les darreres èpoques per l’evolució que ens aportarà en tots els àmbits de la nostra vida: ens referim a la quarta revolució industrial. Totes les èpoques en què hi ha hagut grans transformacions han tingut les seves particularitats, però totes han estat per millorar. La situació de canvi que vivim no és nova, perquè la història està escrita de grans canvis. Aprofitem el moment que ens arriba ara per canviar cap a la direcció adequada.

Aquesta revolució no coneix fronteres ni sectors, i és més, pivota sobre dues tendències estratègiques com són l’economia circular i la revolució tecnològica. Dos elements que ja estan presents en el dia a dia empresarial, que estan començant a marcar línies de treball, objectius, projectes, el procés productiu i les estratègies empresarials. Uns conceptes sobre els quals, encara hi ha molt desconeixement i això ens preocupa: no volem que ningú es quedi enrere. I mentre arriba amb força, també ho fa a gran velocitat perquè la seva implantació porta en si mateixa una transformació global i a diferents nivells: l’evolució de les fonts d’energia, la introducció de la digitalització i l’anàlisi de les dades, la robotització dels processos, la transformació del mercat laboral i educatiu, l’esgotament de recursos fòssils, les directives i normatives mediambientals i laborals, entre altres factors.

Perquè quan parlem d’economia circular, no estem parlant de ser verds ni ecològics, i quan parlem de revolució digital, no parlem de posar robots i màquines a les empreses i als serveis. Estem parlant de l’optimització dels nostres negocis, dels processos i de la producció, de la cadena productiva i les etapes empresarials, per millorar en estabilitat, competitivitat i flexibilitat, i per conseqüència, ser més responsables amb el medi ambient.

Des de l’entitat no només volem donar a conèixer a les empreses de l’Anoia que aquest canvi ha arribat, i que afectarà a totes, siguin de la mida i del sector que siguin, sinó que ajudarem i donarem les eines necessàries per poder-ho afrontar junts. El leitmotiv de la UEA ja ho diu: la unió ens fa forts. És un gran repte, no ho nego, que tenim per endavant, però hem d’afrontar aquest horitzó junts per avançar endavant sense quedar fora del mercat: aprofitem-ho. La transformació empresarial ja és aquí i ha vingut per quedar-s’hi, i el canvi només depèn de tu.

 

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.