Professionals immobiliaris de la comarca es formen en les noves mesures d’accés a l’habitatge a la UEA

26.02.2020

Més d’una vintena d’experts immobiliaris es van reunir el passat divendres en una nova sessió formativa organitzada per la Unió Empresarial de l’Anoia. Aquesta jornada -realitzada per la sectorial dels immobiliaris de l’entitat empresarial- segueix la línia de l’entitat d’organitzar píndoles, xerrades o sessions formatives de temes d’actualitat i que afecten al sector immobiliari.

L’objectiu d’aquesta nova sessió era el de donar a conèixer les mesures urgents en l’accés a l’habitatge i va anar a càrrec de l’advocada de PMP advocats, Rosalia Marcet.

En aquest sentit, aquest Decret Llei sobre “Mesures Urgents en l’Accés de l’Habitatge”-aprovat el passat mes de desembre- té per objecte combatre les situacions d’emergència residencial, augmentar el nombre d’habitatges protegits en règim de lloguer i contribuir a la moderació dels preus dels lloguers en habitatges privats. Així doncs aquesta normativa matisa aquestes situacions i dona unes obligacions sobretot als grans propietaris per pal·liar la greu situació social que s’ha produït amb les execucions hipotecàries i també amb les persones que estan ocupant habitatges sense tenir-ne un títol habilitant.

Segons Marcet aquesta normativa neix arrel que s’han ajuntat diverses problemàtiques al respecte pel que fa a l’accés de l’habitatge: per una banda, la pujada desmesurada dels preus de lloguer -molt més que els preus dels habitatges- i això en part és per l’efecte centrifugador que està fent la ciutat de Barcelona. Per l’altra banda, les execucions hipotecàries on han deixat a molta gent sense casa, sumant al factor que s’està generant molt poc habitatge de protecció oficial i que per això, neix aquest Decret “per donar solució, amb la mesura que es pot, a aquestes tres problemàtiques”.

A més, amb aquest Decret, els habitatges que estiguin buits seran sancionats: “a part del dret a propietat, també hi ha el deure a propietat. Si estàs incomplint-lo, l’administració pot sancionar-ho. Ja existien mesures en aquest àmbit, però aquesta normativa les puntualitza més”, afirmava l’advocada. En aquest sentit, si l’habitatge porta buit més de 2 anys, es pot rebre una sanció que pot arribar als 900.000 euros, i si segueix reiterant aquest incompliment, l’administració pot expropiar l’immoble. A més, Marcet va explicar que si un habitatge, tot i no estar llogat està ocupat, també poden sancionar al propietari: “el que es vol aconseguir és que les persones que ocupin l’habitatge, acabin sent llogaters i que per tant, tinguin un contracte de lloguer”.

Un altre dels aspectes que regula aquest Decret Llei són l’obligatorietat d’incloure l’Índex dels Preus del Lloguer en les ofertes de publicitat de lloguer.

Els i les assistents van celebrar molt positivament aquesta sessió atès que les normatives dels arrendaments són temàtiques molt complicades i complexes de gestionar.

 

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.