´Quins sectors s´estan movent en el mercat laboral?`, a debat

14.07.2015

Vuits empresaris anoiencs, de sectors econòmics diferents, van participar a la taula rodona: Quins sectors s’estan movent en el mercat laboral? L’acte, celebrat al Teatre Foment de Piera, anava dirigit a persones usuàries dels Serveis d’ocupació locals.

Al llarg de dues hores es van explicar quins són els sectors amb més futur, les ocupacions emergents , els perfils més demanats en cada sector, les competències que més es valoren, i les oportunitats emprenedoria en el sector .

Hi van participar Jordi Torra, gerent de l’empresa d’alimentació Fruits Secs Torra, Joan Tort, Director General de Grafopack,SA, Lluis Pujol, President de la Fundació Sanitària Sant Josep, Montse Duch, gerent de Nova Mevir, SL, David Fernandez, cap de producció de MB Papeles Especiales SA, Joan Gabarró President de FITEX/FAGEPI i gerent de Gavipunt, SL, Moisès Bargués, Gerent de SATI i representat de la Federació Catalana de Tallers de Reparació d’Automòbils al Consell català de la formació professional i Ramon Prat, Director d’activitats d’Ocisport, Serveis Esportius,SL.

Blai Paco, President de la UEA va obrir l’acte parlant del territori i la implantació de noves empreses, com les recent inaugurades Terranova Papers i Leather Química creant noves oportunitats laborals. També va remarcar la importància de formar els futurs professionals a la comarca d’acord amb les demandes de les empreses i així evitar la fuga de talent..

La taula va començar amb la intervenció de Jordi Torra que va destacar la importància del sector de l‘alimentació com un sector clau de futur amb oportunitats laborals especialment en l’àmbit de màrqueting i vendes. També va fer incís en la importància de la implicació del personal en l’empresa i no tant en l’edat dels professionals.

Per la seva banda Joan Tort, Director General de Grafopack, va comentar la importància de la indústria del packaging a la comarca, que juntament amb la indústria del cartró, formen un clúster molt important i poc conegut que de forma directa ocupa a 700 persones. També va comentar que hi ha oportunitats laborals tant per a personal qualificat com per a no qualificat com per exemple el troquelat i engomat. Va comentar que a la seva empresa valoren les aptituds i actituds.

El sector d’atenció a les persones va ser tractat pel President de la Fundació Privada Sant Josep, Lluís Pujol, que va explicar els estudis que es requereixen per poder treballar en centres sociosanitaris o residències geriàtriques. També va informar als assistents que les ofertes de feina és produeixen especialment durant el període d’estiu. Pujol va destacar la importància de l’entrevista personal en el sector ja que el que mes es valora és el tracte amb les persones.

Al seu torn, la representant el sector Metall, Montse Duch, va fer esment de la importància del sector del metall a Catalunya amb 23.000 empreses. Va dir que a nivell professional a l’Anoia fan falta fresadors i torners especialistes en control numèric i també dissenyadors industrials en 3D, uns perfils que costen de trobar a la Comarca però no fora. També va parlar de les oportunitats d’emprenedoria en el sector especialment en tractaments superficials. Unes oportunitats, però , que requereixen de molta inversió

També va ser destacable la intervenció de David Fernandez de MB Papeles especiales. Va explicar que a l’Anoia hi ha 10 empreses de fabricació del paper que generen 1.000 llocs de treball directes. Un sector que actualment està en creixement a l’Anoia ja que algunes empreses que havien tancat amb la crisi han tronat a obrir i algunes altres han ampliat les seves plantes de producció.

Per la seva banda el President de Fagepi va explicar que les empreses tèxtils necessiten personal molt especialitzat i on es valora molt la polivalència. També va informar que és un sector molt temporal amb puntes de feina especialment en els mesos de maig a octubre. Va avançar que de cara al 2016 es podran formar als professionals del sector tèxtil a la nostra comarca amb la creació d’un grau de tècnic tèxtil que es realitzarà al Milà i Fontanals.

El sisè sector de la taula rodona era el Motor. Moisès Bargués, va explicar que el sector de reparació i manteniment de vehicles ocupa 1.600 empleats a l’Anoia dels quals un 80%treballa en establiments multimarca i un 20% en concessionaris. En quan a les oportunitats laborals va apuntar que fan falta xapistes i pintors que sàpiguen utilitzar la maquinària de darrera tecnologia. Pel que fa a les oportunitats d’emprenedoria, Bargués va dir que actualment es difícil muntar un establiment d’aquestes característiques i va recomanar als assistents agafar un traspàs.

Per acabar, Ramon Prat de l’empresa Ocisport va tractar el sector de l’oci i turisme, un sector on hi ha bones oportunitats de negoci per emprendre. Prat va comentar que, en el cas concret de la seva empresa, no demanen una formació especialitzada sinó que es valora més la implicació i ganes de treballar en el sector.

Al final de les exposicions de cada ponent el públic assistent va poder exposar dubtes i fer preguntes, i seguidament es va fer un aperitiu networking per intercanviar opinions.

 

 

 

 

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.