La UEA, amb la col·laboració d’ACCIÓ, va organitzar una sessió per analitzar com els nous escenaris aranzelaris i proteccionistes poden transformar les exportacions, la competitivitat i la cadena de valor global. Una sessió clau per preparar a les empreses davant un escenari global cada cop més complex i volàtil. La sessió va anar a càrrec de Cristina Serradell Quincannon, directora de la Unitat de Negoci Internacional d’ACCIÓ.
En aquesta sessió es van exposar els efectes reals sobre el comerç exterior català -especialment, en sectors com el químic, l’agroalimentari, el farmacèutic i el metal·lúrgic-; l’impacte de la fragmentació geopolítica i el canvi de relacions amb EUA, Xina i el Sud Global; tot un seguit d’estratègies pràctiques per a les empreses: diversificació, multilocalització, resiliència i aprofitament d’acords comercials.
La sessió va anar a càrrec de Cristina Serradell Quincannon, directora de la Unitat de Negoci Internacional d’ACCIÓ. Serradell va exposar com s’utilitza el comerç internacional com a arma i com el fragmenta: “Estem davant un canvi estructural de com és avui dia el comerç, més fragmentat i regionalitzat. La pandèmia ho va accelerar i Trump ho ha incrementat. Els EUA són la 1a potència econòmica mundial i les seves decisions i polítiques tenen efectes d’abast mundial. Creix la vulnerabilitat i les empreses han de pensar en tenir cadenes de valor més resilients, implementar la gestió de riscos geopolítics i reconfigurar la seva presència global. Repensar la cadena d’aprovisionament, no només en exportacions, sinó també, en compres”.
🔧 ACCIÓ també va presentar els seus serveis de suport, com l’Oficina Tècnica de Barreres, assessorament especialitzat i eines per anticipar riscos: https://www.accio.gencat.cat/ca/serveis/internacionalitzacio/responem-pla-de-reforc-a-la-internacionalitzacio-de-les-empreses-catalanes/