Sindicats i patronals de l’Anoia fem front comú per denunciar la manca de solucions per a les persones treballadores i les empreses de la comarca

02.04.2020

Davant la publicació del Reial Decret 11/2020 al BOE en data 1 d’abril de 2020, on entre d’altres coses, es regula la situació de les persones treballadores confinades a la Conca d’Òdena, sindicats i patronals de l’Anoia –que representem persones treballadores i empreses de la comarca- volem denunciar la manca de solucions efectives i definitives d’aquesta norma.

Segons la nostra interpretació de la disposició vint-i-unena de l’esmentat decret, sobre la “Incapacidad temporal en situación excepcional de confinamiento total” s’estableix que només podran accedir a la situació d’incapacitat temporal amb efectes retroactius, les persones treballadores considerades essencials segons el Real Decreto Ley 10/2020 amb domicili a l’àrea confinada. No aclareix si es reconeixerà a les persones que no han pogut sortir del confinament a prestar serveis als seus llocs de treball no inclosos com a serveis essencials, no articula una solució clara per a les persones que només treballen a la Conca d’Òdena però no hi viuen i tampoc aclareix si rebran la baixa assimilada a l’accident de treball o una incapacitat temporal ordinària.

Per tant, volem manifestar el nostre desacord en aquesta mesura i constatem que ens trobem en una situació d’indefensió i desprotecció molt gran per part de l’administració. Per una banda, el retard a l’hora de respondre, resoldre les preguntes i dubtes que tenen les empreses i persones treballadores de la comarca; i per l’altra, la manca d’unitat i claredat en les decisions, decrets i mesures que s’aproven: missatges ambigus i que venen en “comptagotes”, i també redactats de forma excessivament ràpida i sense tenir en compte moltes de les respostes de la casuística en sí i el coneixement de la realitat socioeconòmica des de la proximitat del territori.

Les persones treballadores afectades es troben desorientades i amb manca de protecció social. Hem d’evitar que aquesta crisi sanitària, que ja ha esdevingut econòmica, sigui també una crisi social amb repercussió directa sobre les persones i les famílies, i preservi l’ocupació i el nostre teixit productiu i empresarial.

Portem des de l’inici del confinament a la Conca d’Òdena, el passat 13 de març amb molts dubtes i considerem que aquest Real Decret arriba tard i no resol el problema, en conseqüència des de la Unió Empresarial de l’Anoia, patronal anoienca i els sindicats CCOO i UGT, tornem a reclamar que es doni una solució de caràcter definitiu per aquestes qüestions no resoltes en aquest Real Decret i que s’adoptin les mesures necessàries per donar cobertura legal i seguretat jurídica a totes les persones treballadores afectades i que puguin acollir-se a una Incapacitat Temporal assimilable a accident laboral. Per respecte i per responsabilitat cal que l’administració sigui també exigent i doni respostes clares i efectives.

Altres notícies

La UEA signa un acord amb CESCE

La UEA signa un acord amb CESCE

La Unió Empresarial de l'Anoia signa un conveni amb l'empresa asseguradora Cesce per tal d’establir un vincle de col·laboració entre ambdues parts per tal que les empreses associades a la UEA puguin beneficiar-se de l’accés preferent a serveis per a la prevenció de la...

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.