UEA autònoms no veu amb bons ulls un canvi en el sistema RETA que suposi un increment de la quota dels autònoms

24.02.2021

Davant la notícia publicada a diversos mitjans de comunicació sobre la possibilitat que està estudiant el Govern de modificar el sistema RETA de la Seguretat Social implantant gradualment un nou sistema de cotització basat ens els ingressos reals de l’activitat econòmica i que eliminaria la possibilitat d’ elegir lliurement la base de cotització, des de UEA Autònoms -sectorial que aglutina els professionals autònoms associats a la Unió Empresarial de l’Anoia- manifestem que aquesta mesura té una única finalitat recaptatòria per part del Govern, ja que podria suposar que es recaptin fins a un 50% més dels ingressos que recapta actualment la Seguretat Social.

La cotització dels treballadors per compte propi ja s’han incrementat de manera significativa en els darrers anys. Actualment, quasi la meitat dels autònoms ja paguen una quota de la seguretat social superior al mínim establert. Això suposa que el nombre de treballadors per compte propi que decideixen lliurement pagar més s’ hagi triplicat ens els darrers anys. La resta, el 52% dels autònoms paga la quota mínima establerta en 289 euros, un grup d’autònoms que veuria incrementada considerablement la seva quota.

La implantació d’aquesta mesura suposaria que els autònoms que declaren més de 25.000 euros al any, haurien de pagar un 50% mes de la quota, la resta que declarin ingressos inferiors a aquesta quantitat no se’ls hi pujaria la quota.

Encara que segons les declaracions del govern espanyol s’espera que aquest increment, sigui operatiu l’any 2022; s’ha de tenir en compte que ja venim d’un any 2020 molt complicat pel col·lectiu d’autònoms. En aquesta línia, davant les perspectives econòmiques i empresarials d’aquest 2021 -que sembla ser que seran iguals o pitjors-, molts dels autònoms ja s’han vist obligats al cessament de la seva activitat i d’altres s’ho estan plantejant, ja sigui perquè han vist minvats els seus nivells de facturació o perquè el seu desenvolupament professional depèn de sectors molt castigats per les mesures restrictives com el sector turístic o la cultura.

Cal seguir treballant per posar-hi ordre i no oferir més inestabilitat i desprotecció. Els autònoms són els que més han patit la crisi de la Covid-19. Un col·lectiu invisible, castigat, tot i que sigui el teixit productiu més important del país. Per aquesta raó, i veient la perspectiva econòmica que tot just encarem, la recuperació d’aquesta crisi mundial serà lenta, i considerem que s’ha de treballar en un pla que els consolidi, i no com està plantejant el Govern, que en realitat, el que fa és estrènyer a un dels col·lectius més vulnerables.

Des de la UEA creiem que aquesta mesura no es justa en la mesura que afectarà a molts treballadors autònoms i tot en un context marcat per la crisi sanitària en el cap mesura de pujada de cotitzacions no serà ben rebuda.

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.