enviar enllaš d´┐Żaquesta pÓgina.   versió per imprimir

El IV F˛rum UEA posa de manifest la necessitat de millores i inversions en infraestructures, mobilitat i s˛l industrial

Dijous 29/10/2020

 En el marc del IV Fòrum UEA s'ha presentat l'informe econòmic i empresarial IV Empresa i Progrés: Llibre d'Infraestructures i Mobilitat de l'Anoia

 L'acte s'ha realitzat a través d'una plataforma digital i en directe i ha comptat amb la participació de més de 200 persones

 El IV Fòrum UEA ha comptat amb la participació dels experts en infraestructures, Pere Macias; mobilitat, Xavier Sanyer i sòl industrial, Dolors Paniagua

L'empresariat anoienc ha posat de manifest aquest vespre, a Igualada, la necessitat de millores i inversions en els àmbits d'infraestructures, mobilitat i sòl industrial per al territori al IV Fòrum Empresarial de l'Anoia, un acte organitzat i impulsat per la patronal anoienca i que donades les circumstàncies actuals generades per la pandèmia del coronavirus, s'ha realitzat a través d'una plataforma digital, on més de 200 persones, entre les quals, els alcaldes i alcaldesses dels municipis anoiencs, regidors i regidores, representants de la Generalitat de Catalunya; agents socioeconòmics, sindicats, empreses i ciutadania en general, han pogut seguir-lo en directe.

En aquest sentit, el IV Fòrum UEA ha sigut l'escenari de la presentació de l'informe econòmic i empresarial IV Empresa i Progrés: Llibre Blanc d'Infraestructures i Mobilitat de l'Anoia, un document impulsat per l'entitat empresarial a través de la CUMA (Comissió d'Urbanisme i Mobilitat de la comarca de l'Anoia) per donar a conèixer, de primera mà, les necessitats de la comarca en aquests aspectes: infraestructures, carreteres, accessos, transport públic, sòl industrial, entre altres. Un document que vol donar resposta i ressò a una de les demandes més reiterades pel teixit empresarial anoienc, atès els anys que la comarca arrossega en quant a dèficit d'infraestructures i comunicacions.

L'acte que ha servit per alçar la veu com a territori, ha estat conduït pel periodista Joan Maria Morros, ha començat amb la presentació d'aquest document, un informe que ha comptat amb la participació de 1.450 persones; entre les quals, alcaldes i alcaldesses dels municipis anoiencs, experts i expertes en mobilitat i infraestructures, empreses, i ciutadania en general.

F˛rum UEA 2

Les infraestructures i les comunicacions, claus per a la competitivitat de les empreses i el territori

En aquesta línia, el president de la Unió Empresarial de l'Anoia, Joan Domènech ha afirmat que les infraestructures són un reflex del territori i que la comarca, amb consens i unitat, ha d'apostar per unes infraestructures competitives i una estratègia de mobilitat interna que ens apropi a la resta de comarques i les capitals: “La COVID-19 ens ha portat a una situació delicada que hem de revertir i la necessària reactivació econòmica passa per agafar aquest camí. Tenim una elevada taxa d'atur. Veiem minvada l'activitat de moltes empreses industrials per la recessió econòmica, i els nostres joves no tenen perspectives laborals a casa nostra. Per això, necessitem atraure inversió. Atraure a la gran empresa, a l'empresa puntera que ens porti, no només nous llocs de treball, sinó feina i negoci el teixit empresarial existent”.

IV F˛rum UEA 3

Per la seva banda, l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, ha demanat unitat i consens territorial: “ara és el moment de fer l'aposta territorial més ambiciosa i apostar per la gran mobilitat: que els Fons Europeus també s'adrecin en la construcció del tren gran”.

Elevator pitch amb tres experts d'infraestructures, mobilitat i sòl industrial

Seguidament, l'acte ha comptat amb un elevator pitch -més conegut popularment pel discurs de l'ascensor- on tres experts en infraestructures, mobilitat i sòl industrial, han exposat la seva visió en clau anoienca. L'expert en infraestructures, Pere Macias, coordinador del Pla de Rodalies de Catalunya i president del Cercle d'Infraestructures, ha afirmat en la mateixa línia que el president i l'alcalde, la importància del consens, l'aposta per la bona comunicació, especialment el tren: “L'Anoia ha de ser eix cap a l'àrea metropolitana, però sense que l'absorbeixi”.

IV F˛rum UEA 4

Per la seva part, l'expert en mobilitat, Xavier Sanyer, cap del Servei de Mobilitat de l'ATM, ha destacat la importància de l'accessibilitat en transport públic, al conjunt del territori i les zones d'activitat econòmica.

D'altra banda, l'experta en sòl industrial, Dolors Paniagua, gerent de Projectes d'Inversió a la Unitat d'Inversió a Catalonia Trade & Investment ha exposat com la pandèmia ha posat sobre la taula moltes qüestions a les empreses: el teletreball, l'aposta per les noves tecnologies, la relocalització i noves línies de negoci. Això no obstant, Paniagua afirma que “sí cal més sòl industrial de gran format a la comarca i que l'Anoia ha perdut grans oportunitats, i que cal preparar-se pel futur i no perdre'n més”.

Taula rodona: Visió 360º - Les necessitats, reptes i oportunitats

Posteriorment, ha tingut lloc la taula rodona “Visió 360º - Les necessitats, reptes i oportunitats”, on ha tingut lloc les intervencions i exposicions de les necessitats que es troben en el seu dia a dia pel que fa a carreteres, infraestructures i mobilitat: una estudiant, Marta Lorenzo -que viu a Masquefa i estudia a l'Institut Milà i Fontanals-; una empresària, Míriam Pujol -consellera delegada de Calaf Grup-; i un treballador, Jordi Vidal -clúster manager del Leather Cluster Barcelona que viu a Vic i treballa a la capital de l'Anoia-. Tots tres han exposat primerament la seva visió i posteriorment, han debatut amb els tres experts sobre les deficiències del transport públic, els inconvenients de les comunicacions de la comarca, entre altres aspectes com la fibra òptica o sobretot, com aquest dèficit afecta a la competitivitat de les empreses. Tot i això, també han destacat els valors i actius de la comarca que la fan diferent: una qüestió que també han coincidit els experts i que han destacat que cal treballar-hi per millorar aquesta connexió.

fĎRUM uea 1

El IV Fòrum UEA ha estat possible gràcies al suport de la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament d'Igualada; i a la col·laboració de Meditempus, Servisimó, Invest in the Center of Catalonia, la Mancomunitat de la Conca d'Òdena, Mútua General de Catalunya, Onilsa, CAATEEB (Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Barcelona, Incasòl, Semat Data, Alcatel, Fortinet i Via Empresa.

enviar enllaš d´┐Żaquesta pÓgina.versió per imprimir
CompartirDel.icio.usDiggFacebookGoogleLa tafanera MeneameTechnorati
Uniˇ Empresarial de l┤Anoia | Ctra. de Manresa, 131 | 08700, Igualada | T. 93 805 22 92