Afectacions del teixit empresarial davant l’apagada elèctrica 28 d’abril de 2025 – comarca de l’Anoia

29.04.2025

La UEA actua davant l’apagada elèctrica: suport, coordinació i propostes

Davant l’apagada elèctrica general del 28 d’abril de 2025 des de la Unió Empresarial de l’Anoia, com a entitat representativa del teixit empresarial de la comarca, vam activar de manera immediata una reunió d’emergència per tal de valorar l’impacte de la incidència, identificar les principals afectacions al territori i plantejar possibles accions de suport.

Durant aquesta gestió, vam contactar amb:

  • Les companyies distribuïdores elèctriques, per entendre els riscos associats a la recuperació sobtada del subministrament després de tantes hores d’interrupció.
  • Els cossos de seguretat, com els Mossos d’Esquadra, per valorar riscos de seguretat ciutadana i prevenir possibles actes de vandalisme.
  • Entitats empresarials d’altres territoris de Catalunya, amb qui mantenim una coordinació constant per recollir informació objectiva, compartir criteris i sumar esforços de representació conjunta davant les institucions.
  • A més, vam estar en contacte continu amb les administracions locals i el Govern de la Generalitat per estar al dia de les decisions i plans que es poguessin derivar d’aquesta situació, així com per fer arribar de manera directa i immediata les preocupacions del sector empresarial.

l’objectiu de la UEA era el poder definir recomanacions clau per ajudar les empreses en la gestió post-incident, especialment en matèria de prevenció, assegurances i reclamacions; i establir canals de comunicació amb les administracions públiques, tant a nivell local, comarcal, català i estatal, per traslladar propostes i mesures que protegeixin l’activitat econòmica; i per últim analitzar les conseqüències reals per a les empreses en àmbits com la producció, el comerç, la restauració, la logística, les telecomunicacions i la seguretat.

Informació recollida de teixit empresarial de l’Anoia:

I a primera hora del matí del 29 d’abril, tot i les dificultats operatives que es trobava la UEA, derivades de la manca de connexió a internet, hem posat en marxa un mecanisme d’escolta activa a través de canals com WhatsApp i altres mitjans alternatius, per recollir en temps real les preocupacions i incidències de les empreses. Aquesta informació inicialment ens ha permès començar a recollir la veu de les empreses les seves necessitats, propostes i impacte, per traslladar al Govern de la Generalitat, posant en valor la realitat de les empreses de l’Anoia.

Impacte industrial
  • Pèrdua de materials sensibles en empreses industrials amb processos que requereixen condicions específiques de conservació i s’han perdut materials que estaven en plena cadena de producció.
  • Parada generalitzada de producció afectant la major part de les empreses.
  • Material en procés de fabricació que ha quedat malmès.
  • Servidors que no han tornat a arrencar, amb afectació a la gestió i operativa.
  • Pèrdua de comandes, les interrupcions en telecomunicacions i connexió a internet han impedit gestionar i enviar comandes.
  • Aquest tipus de tall elèctric (de cop) pot comportar greus problemes en els equips o sistemes de control de les màquines, així com possibles danys en certes parts físiques de la màquina.
  • A part d tot lo anterior la pèrdua de productivitat pot haver anat de les 12 a les 24 h en funció si hi ha hagut danys o no.
Comerç, serveis i restauració
  • Molts establiments de restauració tanquen els dilluns, fet que ha minimitzat part de l’impacte. tot i que els establiments que han obert han tingut pèrdues perquè les reserves o els clients previstos no els han assolit.
  • L’ús de gas en molts restaurants ha permès ajustar parcialment l’activitat malgrat la manca d’electricitat.
  • Afectació a la conservació d’aliments en establiments oberts o amb neveres i congeladors sense generadors.
  • Preocupació per la seguretat i risc de vandalisme en establiments comercials durant la manca de serveis.
  • Els professionals gestors i assessors, un cop ja restablert el subministrament elèctric i internet, segueixen sense  poder accedir a les plataformes i registres públics per a realitzar els tràmits. El sistema tampoc reconeix les signatures digitals. Per tant demanen pròrrogues en els terminis oficials que finalitzen els propers dies.
Telecomunicacions i tecnologia
  • Caiguda del servei telefònic mòbil (Vodafone, Movistar i altres companyies), i encara avui algunes només es poden fer servir telèfon fix.
  • Sense accés a internet, fet que ha paralitzat totalment el funcionament administratiu, comercial i logístic de moltes empreses.
  • Problemes informàtics, amb els ordinadors i equips que no han tornat a funcionar correctament després del tall.
 Logística i transport
  • Desorganització de la cadena logística, especialment en relació amb el Port de Barcelona.
  • Comandes no gestionades el 28 d’abril, amb afectació al transport i recepció de mercaderies l’endemà.
Gestió de l’emergència i informació pública
  • Desinformació total durant l’incident, tot i que malgrat que s’anunciava informació per webs i xarxes socials, moltes empreses i persones no tenien accés a internet.
  • Falta de comunicació oficial efectiva, no es van utilitzar sistemes d’avís d’emergència per SMS del CECAT, com sí es fa en simulacres.
  • Sensació de desprotecció i incertesa entre la població i el teixit empresarial i els seus treballadors.
 Assegurances i reclamacions
  • Incidències menors, però s’estan recopilant possibles avaries de maquinària per valorar impacte.
  • Cal estar al costat de les empreses per gestionar reclamacions a les asseguradores en casos justificats.
  • De moment, afectació econòmica directa relativament continguda, però amb impacte potencial per a empreses més sensibles o amb dependència tecnològica.

Volem deixar constància del que ha passat, posar veu a les empreses afectades i defensar, amb rigor i criteri, els interessos del teixit productiu. Tot plegat amb un compromís ferm d’acompanyament continuat a les empreses en situacions d’excepcionalitat com la viscuda.

Enquesta: afectacions tall subministrament elèctric

Aprofitem també aquest correu per demanar-vos, si us plau, que contesteu la següent enquesta per avaluar quin és l’impacte econòmic i empresarial de les afectacions ocasionades pel tall de sumnistrament elèctric. Aquesta enquesta és una eina més que ens ajudarà a saber quina és la vostra situació; avaluar-ne l’impacte; detectar les vostres necessitats i seguir acompanyant-vos i defensar els vostres interessos. Respon aquí, l’enquesta 

Instrucció sobre Permisos Laborals i Procediments Adminsitratius

Adjuntem també la següent instrucció per part del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya sobre els permisos laborals i els procediments adminsitratius per a la tramitació d’expedients de regulació d’ocupació en relació amb la situació de manca de subministrament elèctric que ha afectat a Catalunya.Consulta-ho aquí: instrucci_manca_subministrament_el_ctric_signed

 

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.