El Secretari General de Treball resol els dubtes en matèria laboral a les empreses al Webinar UEA

22.06.2020

Amb l’objectiu de seguir ajudant a les empreses davant la incertesa generada per la COVID-19, el Secretari General de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Josep Ginesta, va participar al darrer webinar UEA sobre mesures en l’àmbit laboral a les empreses de la comarca de l’Anoia.

La sessió online, que va comptar amb la partipació d’una quarentena d’empreses anoienques de diversos sectors, principalment, serveis, metall i de logística i transports; així com també, va comptar amb la representació de diversos agents socioeconòmics i polítics del territori. L’objectiu de la sessió era resoldre dubtes en matèria d’assumptes laborals, però també, conèixer les diverses línies d’ajuts i de convocatòries que s’han impulsat des del govern de la Generalitat, sobretot pel que fa a les famílies per subsistència bàsica i pels autònoms i autònomes més afectats en sectors com el comerç, la restauració i l’hosteleria.

Ginesta va especificar que davant la situació econòmica i empresarial generada per la COVID-19, “hi ha hagut la sort de comptar amb dos grans instruments: les organitzacions sindicals i empresarials que han permès diàleg, concertació social i espais d’interacció; i l’altre, els professionals que estan al costat de l’empresa i l’administració”. A més, el Secretari General també va apuntar que l’objectiu des del govern és que les empreses que hagin baixat la persiana, la puguin pujar rapidament, i que tot i que la crisi sanitària ja l’anem superant, pel que fa a la situació econòmica, és “una recuperació més petita i lenta de l’esperada”.

Tot i així, Ginesta va destacar que tot i la crisi que està marcada per tres variables com ho són la celeritat, la severitat i la temporalitat, s’espera que la recuperació sigui aviat, tot i que dependrà del repunt o aturada produïda per contagis i que torni a afectar l’economia. En la mateixa línia, el Secretari General va especificar les mesures que s’han realitzat des del govern, sobretot pel que fa a les decisions que s’han pres des del Departament de Treball: com per exemple que els expedients de regulació que entraven al Departament es resolessin tots, que no s’ampliessin tampoc els terminis de resolucions que entraven.

Ginesta es va mostrar molt crític amb l’Estat espanyol. Sobretot pel que fa a la legislació, que “ha estat ràpida i confusa” i “BOEs que anunciaven drets que després no eren aplicables”. A més, el Secretari General va expressar la seva disconformitat en què l’Estat no cooperés amb les comunitats autònomes; que molts treballadors i treballadores encara no haguessin cobrat l’ERTO, i que hi hagués tan poca sensibilitat i voluntat al respecte.

Més sostenibles

Ginesta també va exposar de com la pandèmia ens ha donat oportunitats de com les empreses es reuneixen, de forma molt més sostenible i ràpida. En aquest sentit, el Secretari General va especificar com la tecnologia ens ajuda a trobar-nos fàcilment i com gràcies a l’ús de les noves tenologies ens permet ser el màxim de sostenibles i evitar la petjada de carboni en desplaçaments que potser no eren del tot imprescindibles o necessaris: “Molts dels estigmes del teletreball s’han trencat, les empreses han vist que podrien ser igualment de productives amb les eines tecnològiques”, apuntava Ginesta.

En aquesta línia, el Secretari General va afirmar que s’estava regulant el teletreball i que juntament amb el Consell de Relacions Laborals de Catalunya, s’ha acordat crear un grup de treball amb recomanacions per ser una guia per a les empreses que vulguin generar sistemes de treball i que comptin amb el teletreball.

A més, Ginesta va afirmar que degut a la situació, s’ha evidenvicat la necessitat d’impulsar el comerç de proximitat en línia: “determinades produccions de proximitat tenen cabuda al món digital i els comerços ho han vist”.

Consideració especial amb el territori

Ginesta va tenir una consideració especial per l’Anoia, especialment per la Conca d’Òdena, territori que viu una situació diferent que el territori català, sobretot pel que fa al confinament perimetral: “A l’Anoia hi ha 8 punts d’afectació més que a la mitjana catalana perquè hi ha hagut mesures més severes”.

Pel que fa la manca de solucions respecte els treballadors que no van poder accedir a treballar degut el confinament perimetral de la Conca d’Òdena, el Secretari General va qualificar-ho de “surrealista” i que el “treballador va estar aïllat del seu lloc de treball” i que si no està resolt del tot, només queda la via judicial.

Però tot i la situació delicada de les xifres, segons el Secretari General s’ha demostrat i queda palès que “l’Anoia és un lloc per viure-hi, amb un entorn amable i des d’on la gent pot treballar”.

Aquest webinar i la resta de sessions online organitzades per la UEA es poden recuperar en aquest enllaç: https://bit.ly/3fJRilx

Propers WebinarsUEA

En les properes setmanes la UEA seguirà organitzant noves sessions online de temàtiques diverses per donar informació, eines i també resoldre dubtes a les empreses. Consulta l’agenda de webinars en aquest enllaç: https://bit.ly/35h6ulo

 

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.