El sector paperer protagonitza una sessió d’innovació de la UEA sobre aigua, energia i residus

21.06.2021

La Unió Empresarial de l’Anoia va celebrar una jornada per posar sobre la taula la innovació que hi ha al sector del paper, un dels més tradicionals i representatius de la comarca, i que va comptar amb la presència de diverses empreses fabricants de paper de l’Anoia i de tot Catalunya.

Els objectius d’aquest punt de trobada varen ser, per una banda, exposar idees dubtes o inquietuds sobre tres àrees candents com l’aigua, l’energia i els residus; i per l’altra, que els experts presents a la jornada, assessoressin i donessin consells a les empreses assistents.

En aquest sentit, durant la jornada, es va tractar el paper que juga la innovació en els àmbits de l’aigua, els residus, i l’energia. Per fer-ho possible, aquesta sessió va comptar amb Xavier Amores i Lucia Gusmaroli, del Catalan Water Partnership; Néstor Requesens, director d’operacions i logística de l’empresa CGM (Centre de Gestió Mediambiental); Pilar López, representant de l’empresa Ciments Molins; i Jordi Morera, de l’empresa EPS Enginyeria.

Durant la seva intervenció, els representants del clúster de l’aigua van detallar els diversos casos d’èxit en la gestió de l’aigua. A més, tant Amores com Gusmaroli van explicar que la demanda d’aigua en el sector paperer pot veure’s afectada per les problemàtiques que en un futur presentarà l’escassetat d’aigua. Segons Xavier Amores degut a un augment de l’estrès hídric en els propers anys, les empreses hauran de fer un treball molt més competitiu per reduir el seu consum d’aigua o valorar opcions de reaprofitament.

Per la seva part, Pilar López va explicar com des de l’aposta inicial de Ciments Molins per l’economia circular el 2008, han anat incrementant projectes i solucions fins a encetar un projecte d’innovació i recerca de la mà de diverses empreses del sector paperer per poder incorporar el llot de depuradora paperera com a matèria primera en la fabricació de ciment. La complexitat del procés, per humitats i diversitat d’aquest residu convertit en recurs fa pionera la iniciativa de la cimentera que està en fase de desenvolupament.

D’altra banda, Jordi Morera va exposar diverses accions i projectes pel que fa a la instal·lació d’energia fotovoltaica. A més, també va explicar els diferents àmbits de l’eficiència energètica que poden afectar a les empreses i què poden fer aquestes per millorar, com per exemple l’estalvi elèctric, de vapor o l’energia verda, explicant amb més detall quines accions més concretes d’aquestes línies s’hi podrien implantar. L’expert també va concloure afegint que les solucions immediates no són les més adients, sinó que s’hauria de pensar a llarg termini.

Els assistents van valorar molt positivament aquesta jornada d’innovació al sector paperer que no només els va permetre conèixer i posar en comú avenços, projectes i casos d’èxit en l’àmbit de l’energia, l’aigua i els fangs i valorar millores i opcions per les respectives empreses, sinó que va tornar a posar en contacte les empreses un sector, el paperer, que no només a l’Anoia té una important rellevància pel territori sinó que a nivell de Catalunya és un sector estratègic. Estrènyer llaços i mantenir el contacte intersectorial és també un dels valors que la patronal catalana vol seguir potenciant amb aquest sector, i s’espera que aquesta sessió d’innovació del sector es torni a repetir amb altres temàtiques, com per exemple, la transformació digital del sector del paper.

Altres notícies

Anoia, patrimoni industrial – “La igualadina cotonera”

Anoia, patrimoni industrial – “La igualadina cotonera”

L'Anoia és vestigi i testimoni del seu passat industrial, territori i essència d'un imponent patrimoni industrial de llarga i reconeguda tradició, que avui dia reflecteix el que vàrem ser, el que som i el que ens projecta el futur. Des de la Unió Empresarial de...

Obligació de registre en el Registre de Productors de Producte

Obligació de registre en el Registre de Productors de Producte

Origen de l’obligació El  passat 28 de desembre de 2022 es va publicar al  BOE el nou Reial Decret 1055/2022 d'envasos i residus d'envasos, que inclou l'obligació de la Responsabilitat Ampliada del Productor per als envasos industrials i comercials, així com altres...

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.