Homenatge a Josep M. Vives Vidal

18.03.2022

Des de la Unió Empresarial de l’Anoia volem fer un homenatge a la figura com a un dels fundadors de l’entitat empresarial, i també, el seu primer president: Josep M. Vives Vidal.

Es va iniciar en el món del tèxtil de molt jove, als 21 anys va muntar un petit taller per fabricar mitjons i més endavant, va iniciar la fabricació de teixits elàstics. El 1957 va aconseguir la llicència per Espanya i Portugal de la marca de cotilleria americana WARNER’S. Als anys seixanta va participar en cursos de formació en la direcció d’empreses al IESE que marcaren la seva vida professional.

Als anys 80 va obtenir de PIERRE CARDIN la llicència exclusiva de cotilleria i llenceria per tot Europa. L’espai se li va fer petit, i després de tres canvis, va edificar una nova fàbrica de 15.000 metres quadrats donant ocupació a més de 700 persones que la converteix en la primera empresa d’Espanya en el seu sector. A més de les marques estrangeres, va impulsar-ne de pròpies com INTIMA, CHERRY i MAJESTIC. Als anys 90 va comprar les empreses franceses GEMMA i BILYTIS i tenia organitzacions comercials pròpies al Benelux, Itàlia, França i Portugal.

Des del principi va tenir una especial preocupació pel benestar de les persones que estaven a l’empresa. La nova fàbrica disposava d’una guarderia infantil i un servei mèdic diari per atendre primeres cures i servei d’injeccions. L’empresa subvencionava als pares amb fills en edat escolar amb el 80% de les despeses mensuals i als treballadors que volguessin fer algun curs de perfeccionament, també se’ls ajudava amb el 80% dels costos. També estava establert que cada persona, en el moment de la seva jubilació, percebés un increment addicional en proporció a les retribucions que hagués tingut en la seva vida laboral. El 1999, el sr. Vives Vidal va rebre el Premi Idea-UEA a la Trajectòria Empresarial.

El seu vincle amb la UEA

Als inicis dels 80, l’empresariat igualadí estava vivint uns moments d’una certa inquietud per la incertesa del futur de les empreses en general, i d’Igualada en particular. Amb aquesta idea, els presidents d’uns quants gremis decidiren constituir una entitat que els agrupés i pogués ser un instrument de pressió davant les administracions públiques.

El 3 de juny de 1982 es van aprovar els primers estatuts de la Unió Empresarial de l’Anoia. El desembre de 1993 va ser nomenat president de l’entitat. Sota la seva presidència del sr. Vives Vidal s’inicien les activitats de la UEA en una petita oficina dels locals de Fagepi, situada al Passeig Verdaguer d’Igualada. Es reorganitzen els gremis a fi i efecte de formar una UEA ben estructurada i vertaderament representativa i es comença la tasca comercial per donar a conèixer l’entitat no només a les empreses, sinó també a entitats i ajuntaments. Va ser president de la UEA fins al 1999; i membre de la Junta Directiva des del 1999 fins l’any 2011.

El mandat del sr. Vives va ser clau per l’aposta de l’entitat empresarial per la formació de les persones treballadores, i també de la gent que estava a l’atur. El sr. Vives tenia una visió de millora de les empreses, de les persones i la societat, una línia que l’entitat manté gràcies al seu llegat.

La Unió Empresarial de l’Anoia ha tingut una llarga trajectòria gràcies a la perseverança, passió, entrega i bondat de persones com en Josep M. Vives, una entitat que va néixer amb els valors dels seus fundadors: la voluntat de cooperació i la col·laboració per al progrés econòmic i social de la comarca. Des de l’entitat empresarial ens afegim a les mostres de condol per a la seva família i amistats, però també, li volem expressar el nostre més sincer agraïment per tot el que va fer per l’entitat i el teixit empresarial de la comarca. Descansi en pau.

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.