La UEA celebra un seminari sobre la Ciberseguretat a l’empresa: com protegir-se, perquè fer-ho i quins riscos podem evitar

29.04.2021

Una quarantena d’empreses han assistit aquest dimarts a la sessió “La Ciberseguretat a les empreses – protecció del negoci i de les seves dades” una jornada en la què els assistents han pogut conèixer les bases de la Ciberseguretat empresarial, els riscos als que estan exposats, les eines i les estratègies a seguir per protegir els propis negocis i especialment la informació que gestionen.

Aquesta sessió, en la línia de la tasca que la UEA està fent des del LAB 4.0, al costat de les empreses per acompanyar-les en la transformació digital, s’emmarca en el programa Digitalitza’t de la mà de Foment del Treball en col·laboració amb diferents entitats patronals del territori català. Una acció que vol acompanyar a les empreses en la digitalització, la implementació d’habilitadors i estratègies tecnològiques per a que estiguin informades, formades i preparades per aquest canvi que ja fa temps que moltes han iniciat però que requereix estar constantment al dia.

En aquesta sessió, Josep de la Casa, formador de l’Agència de Ciberseguretat ha compartit amb els assistents els detalls de la campanya #NegoCibersegur que està a disposició de les empreses, amb diversos recursos gratuïts per tal que les empreses puguin començar a preparar-se i a protegir-se amb petites accions. Igualment ha parlat de la informació a l’empresa i la necessitat de protegir-la d’atacs i especialment el ransomware que segresta la informació i exigeix rescats. També ha parlat dels dispositius a la feina i la necessitat d’usar-los bé, de forma segura i amb les proteccions adequades, especialment ara que hi ha més teletreball que mai, dels accessos remots i connexions itinerants, pel que s’ha de ser molt curosos.

La importància de fomentar la cultura de la Ciberseguretat dins l’empresa ha estat comentada per Josep M. Prió, responsable de sistemes i telecomunicacions de Petromiralles, qui ha compartit l’experiència de l’empresa, que va formar a 100 dels seus treballadors (oficines) especialment en l’ús de correu i dispositius, un coneixement que els ha permès guanyar en seguretat, els ha donat eines per detectar a temps possibles atacs i no només a la feina sinó també com a usuaris.

Sergi Gil, CEO de l’empresa especialitzada en seguretat, Engimàtica, ha insistit en què l’usuari és la baula feble per on pot entrar un ciber-atac, i d’aquí a la importància de formar els equips. Coneixedor de pimes i micropimes, ha insistit en què malauradament les empreses no estan prou preparades, i que cal veure la ciberseguretat com una àrea estratègica de l’empresa, ja que un atac pot comportar, a banda de una pèrdua de temps i de recursos, impacte en la productivitat, en la imatge de l’empresa, i si a més d’afectar a l’àrea IT afecta a la d’operacions (OT), estarien en risc processos com l’automatització, el control industrial i fins i tot la seguretat dels treballadors. Els ponents han destacat algunes dades impactants en matèria de Ciberseguretat:

– Que la fuita de Facebook va afectar prop de 2 milions d’usuaris catalans

– Que el 70-80% dels correus que rebem les empreses a diari són brossa

– Que el 95% dels atacs tenen origen en un treballador de l’empresa

– Que el 30% de les empreses que han tingut una pèrdua de dades també han perdut una gran quantitat d’ingressos

– Que el 60% de les PIMES que han patit un incident greu, tanquen als 6 mesos

També han compartit algunes eines com https://haveibeenpwned.com/, una pàgina que permet revisar si tenim algun correu electrònic o mòbil afectat per una gran pèrdua de dades, o bé un test ràpid per avaluar la Ciberseguretat de l‘empresa a https://internetsegura.typeform.com/to/Sii3vN?source=UEA&tipus=web.

A més a més, s’ha parlat dels microcursos; unes píndoles formatives que l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, a través de la campanya #NegoCibersegur, posa a disposició del teixit empresarial perquè tots els professionals puguin adquirir coneixements bàsics i necessaris de ciberseguretat relacionats amb la protecció davant el programari maliciós, la preservació de la confidencialitat i la privacitat, la gestió òptima dels dispositius de feina, la creació de còpies de seguretat i plans d’emergència i la implementació de sistemes de relació basats en la confiança.

La sessió, que comptava amb el suport de Foment del Treball, ha estat organitzada conjuntament per la UEA i l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya.

Si vols tornar a recuperar la jornada, pots veure-la aquí

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.