La UEA emprèn un projecte de cooperació internacional a Hondures

01.09.2015

La Unió Empresarial de l’Anoia ha engegat un projecte de cooperació al desenvolupament a Hondures. Es tracta d’un projecte internacional, de caire medi ambiental, que té per objectiu realitzar un estudi per construir un abocador, i evitar la contaminació, el deteriorament de l’entorn, i l’impacte que generen els residus sòlids en la població, el sòl, la fauna i flora de la zona.

En aquest sentit, alguns membres de la UEA , encapçalats pel president de l’entitat, Blai Paco, han viatjat aquesta setmana a Hondures per conèixer de primera mà la situació que viu el municipi de Trujillo, població on es realitzarà l’estudi d’emplaçament de l’abocador de residus

Des de la UEA, i en concret des de la Comissio Internacional de l’entitat, aquest projecte, promogut per la Diputació de Barcelona, es veu com una nova oportunitat de negoci, una nova línia per a la projecció internacional de les empreses de l’Anoia de tots els sectors a través de la cooperació.

En aquest sentit, durant el viatge s’han programat diverses trobades i reunions de treball amb empresaris del territori i amb la Cambra de Comerç del departamant de Cortés, on es concentra la major part de l’activitat industrial del país, per establir possibles sinergies entre l’empresariat hondureny i anoienc. Situació a Hondures

Situació a Hondures
Hondures viu una complexitat en residus evident. Tot i que els municipis són responsables d’assegurar que el servei de recollida i dipòsits controlats sigui proporcionat a tots els seus habitants, la realitat mostra que només un 20% dels municipis tenen un servei de recollida (en cap cas selectivament).

La situació actual de la ciutat de Trujillo en gestió de residus és totalment deficitària. Diàriament es recullen entre 800 i 850 tones d’escombraries, a través d’una recollida domiciliaria problemàtica i sense unes pautes de selecció en origen dels residus domiciliaris, comportant un problema de residus al carrer sense cap tipus de control, i una disposició final d’aquests residus de manera aleatòria a diferents punts del municipi, sense cap control ni mesures adients per evitar les possibles malalties generades ni la contaminació del sòl.

El projecte
El projecte s’emmarca dins el “Plan estratégico para el manejo de desechos sólidos urbanos de los municipios de Tela, Trujillo y Guanaja”, redactat el 2014, i que compta amb el finançament de la Diputació de Barcelona. A més de la UEA, que coordina els treballs del projecte, al projecte també hi participa PLATCONSA: una plataforma d’empreses de construcció de la comarca d’Anoia que donarà assistència tècnica en els treballs del projecte relacionats amb les infraestructures del dipòsit controlat; i l’Ajuntament de Castellolí, que aporta la seva experiència com a ens que té unes instal·lacions d’abocador de residus en el seu terme municipal.

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.