La UEA presenta a les empreses anoienques un programa per atraure talent d´alt valor

07.05.2017

La Unió Empresarial de l’Anoia (UEA) organitza el dilluns 15 de maig a les 6 de la tarda a la seva seu de la carretera de Manresa 131 una jornada per presentar a les empreses, investigadors i estudiants universitaris de la comarca el Pla de Doctorats Industrials de la Generalitat de Catalunya.

En aquesta sessió informativa un doctorand anoienc en una empresa barcelonina, Ricard Espelt, exposarà la seva pròpia experiència com a integrant del programa, així com també ho faran dues empreses representatives de dos dels principals sectors econòmics de la comarca, el metal·lúrgic i el químic: AUSA, de Manresa, i Cromogenia Units, de Barcelona. El director tècnic del Pla de Doctorats Industrials, Joan Francesc Córdoba, també hi serà present, per tal d’explicar tots els detalls necessaris per acollir-se a la convocatòria.

Actualment, a l’Anoia no hi ha cap empresa que s’hagi acollit a aquesta iniciativa, que vol incrementar la competitivitat i la internacionalització del teixit industrial. És per aquest motiu que des de la UEA es va considerar adient organitzar una jornada de presentació adreçada al conjunt de les empreses punteres de la comarca, perquè coneguin de primera mà els beneficis que suposa per a una empresa disposar d’un doctorand industrial.

Pla de Doctorats Industrials
El Pla està pensat de cara a fer les coses fàcils a l’empresa, a la Universitat i al doctorand, ja que els protocols estan molt estructurats, i hi ha suficients recursos per poder dur a terme multitud de projectes d’investigació. Així mateix, es propicia la incorporació d’un talent altament qualificat i que pot permetre la diversitat necessària en els sistemes d’innovació empresarials, alhora que el fet de disposar d’un doctorat a l’empresa és un plus de competitivitat.

I és que l’objectiu del Pla de Doctorats Industrials és contribuir a la competitivitat i internacionalització de la indústria catalana, reforçar els instruments per captar el talent que genera el país i situar els futurs doctors en condicions de desenvolupar projectes d’R+D+I en una empresa. Per fer-ho possible, la Generalitat posa a l’abast de les empreses una dotació econòmica específica per als tres anys que dura la realització del projecte de recerca i de la tesi doctoral, així com poden beneficiar-se de les deduccions i bonificacions fiscals per a les activitats d’R+D+I, fet que els permet atraure persones amb coneixements i competències d’alt valor afegit.

El pla de Doctorats Industrials, doncs, és un projecte win-win-win, en què hi guanya tant l’empresa com la universitat com el doctorand. I, per extensió, el conjunt de la societat.

Un 49% de PIMEs
Des de finals del 2012 i fins a l’actualitat, s’han finançat 345 projectes de doctorat industrial, amb la implicació de 235 empreses, 11 universitats, 263 investigadors, 18 centres de recerca i 2 grans instal·lacions científiques (Barcelona Supercomputing Centre i el Sincrotró Alba), que han permès una inversió en projectes col·laboratius de R+D+I de més de 48 milions d’euros.

Del total de 235 empreses implicades, el 49% són PIMEs i un 22% són “start-ups” o “spin-offs”. És a dir, en contra de la percepció que hi podria haver, no és un programa reservat només a les grans empreses del país, sinó al conjunt del teixit industrial del país.

Entre la multitud de casos d’èxit que s’han donat al llarg dels anys en el marc d’aquest programa hi ha projectes relacionats amb la nova xarxa 5G, el vehicle connectat, els materials per a la construcció i les indústries pesants, el vot electrònic, els biocombustibles, la Internet of Things, la impressió 3-D, el tractament d’aigües, l’agroalimentació, el turisme, l’Economia Circular, la biomedicina o la cosmètica, entre d’altres.

Informació i inscripcions

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.