La UEA reitera les necessitats de les empreses de la comarca en trobar el personal adequat per les vacants laborals

07.02.2022

Des dels inicis de la seva fundació, una de les preocupacions i ocupacions de la Unió Empresarial de l’Anoia és la de treballar per a la inserció en el mercat laboral, per oferir servei a les empreses associades a l’entitat; i a la vegada, donar una oportunitat laboral a les persones que es troben en situació de recerca de feina. Treballar per generar ocupació al nostre territori i que hi hagin menys persones desocupades ens preocupa cada dia més.

Des de la UEA, hem detectat que una de les problemàtiques principals per cobrir les demandes de personal per part de les empreses de la comarca, és la falta de coordinació entre oferta i demanda. Ens trobem en un escenari on la major part de les persones aturades són del sector de serveis, personal administratiu/ comptable, o personal del sector de la indústria, concretament operaris.

Per altra banda, si analitzem les ofertes de feina que rebem a la nostra entitat, ens trobem que el 32% de les ofertes són vacants d’operaris i oficis (construcció, electricistes, mecànics, manteniment,…), oficis els quals cada dia hi ha menys personal interessat en cobrir aquestes places. Seguit del personal qualificat (enginyers, comptables, personal amb càrrec de responsabilitat), perfils professionals que solen marxar del nostre territori.

Des de la UEA volem seguir manifestant encara més les necessitats de les empreses de la comarca en trobar el personal adequat per les vacants laborals, un problema que va lligat a la falta de personal especialitzat en segons quins sectors i professions. A la vegada, també volem insistir en la importància de treballar perquè el talent es quedi aquí, a les empreses de la nostra comarca.

Per aquesta raó, des de l’entitat volem aprofitar per fer una crida a l’Administració Pública, perquè tingui en compte aquest buit professional a l’hora d’invertir en formacions ocupacionals subvencionades, ja que hi ha sectors, com els dels oficis que s’estan deixant de banda, però a la vegada és on falten professionals. També volem insistir en què calen més plans d’ocupació, o d’altres programes relacionats en aquest àmbit.

Preocupació pels joves

La Unió Empresarial també vol fer extensiu que la majoria de persones en atur són perfils sense qualificar; no obstant això, també hi ha molts joves amb estudis superiors que busquen una oportunitat laboral, una oportunitat que sovint no se’ls hi dona per manca d’experiència, i aquest, és un factor que les empreses cal que tinguin en compte.

També rau la necessitat de potenciar la formació professional entre els joves degut a la manca de perfils especialitzats, i alhora, es planteja la problemàtica de la manca de places en els centres de formació professional com l’INS Milà i Fontanals, i la urgent necessitat d’ampliar-lo per poder oferir més places.

Cal una relació més estreta entre empreses i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, i que s’han de potenciar aquells estudis -Cicles Formatius- que demanden majoritàriament les empreses per posar-hi solució.

La comarca, un lloc per treballar

Des de la UEA, entitat que representa les empreses de l’Anoia, volem donar una visió d’oportunitats a tota les persones que es troben en situació d’atur, o a les que volen millorar la seva carrera professional, dient que a l’Anoia necessitem personal. També fem una crida a totes elles a participar d’aquestes ofertes laborals, a fer una recerca activa de feina dins de les ofertes que es publiquen a www.uea.cat, on hi tenim publicada una borsa de treball amb ofertes de feina d’empreses del territori que cerquen personal per a les seves plantilles; i també a estar oberts a noves formacions i especialitzacions en cas que sigui necessari.

A la UEA ens importa la millora de la comarca, i la desocupació actual és un dels problemes que tenim avui dia. Està a la mà de tots plegats, administració, centres formatius, patronal, i empreses treballar perquè aquestes vacants laborals amb difícil cobertura trobin aviat el seu candidat o candidata adequat/da.

Per aquest motiu, des de la UEA seguirem ajudant a les empreses a donar a conèixer la seva necessitat de personal, fer arribar la demanda a tot el territori i ajudar-les a créixer i ser més competitives perquè, com hem manifestat anteriorment, les empreses anoienques ens han fet arribar aquestes demandes i preocupacions per no poder cobrir totes les ofertes que demanen les empreses. Cal treballar des de l’Anoia, en una mateixa direcció, per l’ocupació del territori: l’avui, el demà i el futur perquè no seguim trobant-nos amb aquesta problemàtica.

 

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.