Alcaldes i alcaldesses de l’Anoia defensen una transició energètica amb consens i un pla d’habitatge per ajudar tota la comarca

26.05.2021

La Unió Empresarial de l’Anoia es va reunir amb bona part dels consistoris anoiencs per posar en debat i comentar els reptes i estratègies que ens deixa la pandèmia de la Covid-19 com a territori. La trobada, que s’ha fet en format virtual ha permès als batlles i batllesses compartir idees, propostes i mesures que, o bé ja es porten a terme en l’àmbit municipal, o seria interessant afrontar plegats com a comarca, o per la voluntat de demanar major suport a l’administració.

Entre els temes comentats en la reunió, s’ha posat sobre la taula que moltes de les poblacions de la comarca han notat un increment de ciutadans arran de la pandèmia, gent que s’ha traslladat de zones més metropolitanes a la nostra comarca accentuat per l’increment del teletreball. Es tracta d’un creixement que els consistoris voldrien que fos acompanyat i que permetés que les famílies noves s’integrin bé en els municipis.

En matèria d’habitatge els representants anoiencs han coincidit a destacar la gran dificultat que suposa pels municipis gestionar el parc d’habitatges buits. Han concedit a valorar interessant una aposta conjunta, un pla d’habitatge com a comarca, per poder afrontar el repte de l’habitatge.

En energia tots han coincidit en la voluntat d’apostar per un model energètic eficient, sostenible i verd, però han considerat imprescindible que la reglamentació per aquesta transició tingui en compte el territori i els ciutadans, especialment pels parcs eòlics, i poder-ho acompanyar d’un pla perquè les decisions sobre emplaçaments o possibles instal·lacions no sigui desordenada i amb consonància amb el territori.

La trobada s’emmarca en les sessions i reunions de treball que la UEA està fent degut a la situació provocada per la COVID, que obliga a replantejar l’estratègia no només empresarial sinó també social i comarcal pels propers anys. El president de la UEA, Joan Domènech, ha insistit en què la trobada amb els ajuntaments i el Consell Comarcal “resulta estratègica per afrontar, plegats, el repte majúscul que suposa aquesta redefinició de l’horitzó de la nostra comarca. Els canvis i reptes són compartits i saber cap on volem anar com a territori és ara més important que mai”. Aquestes reflexions i les recollides per l’entitat en més d’una vintena de trobades amb empreses, agents i experts, la UEA treballa el document del V Fòrum Empresa i Progrés, on a banda de posar context i orientacions en aquest àmbit, el que s’hi fa és proposar un seguit d’idees de futur, a entomar des de l’àmbit privat però també públic i la ciutadania, per encarar la situació i treballar conjuntament per un avenç i una major resiliència de les empreses, la societat i la comarca en general.

La bona entesa en la jornada, el ric debat general i la voluntat de seguir compartint i debatent temes estratègics per tota la comarca des del vessant empresarial, ha portat a la Unió Empresarial de l’Anoia a proposar, a tots els consistoris, realitzar aquestes reunions amb una major periodicitat per seguir compartint idees, propostes i reptes, per treballar plegats per la transformació dels municipis i la comarca perquè estiguin més i millor alineats amb l’evolució del teixit productiu, empresarial i també social que l’entitat representa.

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.