El VII Fòrum Empresarial de l’Anoia posa per bandera la indústria com un dels principals motors econòmics del territori

30.11.2023

La comarca de l’Anoia, amb un ADN i bagatge industrial i empresarial, fabrica i elabora productes que traspassen fronteres, que els podem trobar arreu, que són premiats, que són reconeguts nacional i internacionalment, i per tant, visibles i utilitzats per milions de persones. Tot i que en l’àmbit anoienc i català estem en una economia basada en el sector serveis, no es pot obviar el pes que té la indústria. De fet, la indústria representa el 20% del PIB de Catalunya.

Per tal de posar en valor com la indústria és un dels principals motors econòmics del territori, la Unió Empresarial de l’Anoia va celebrar ahir dimecres dia 29 de novembre al Teatre Ateneu d’Igualada la setena edició consecutiva del seu esdeveniment més estratègic: el Fòrum Empresarial de l’Anoia. A través d’aquest acte, es feia la presentació pública de l’informe econòmic i empresarial elaborat per la patronal anoienca “Empresa i Progrés”, on en l’edició d’enguany, es reivindicava el pes de la indústria comarcal amb “VII Empresa i Progrés: Anoia industrial”. L’acte va comptar amb l’assistència de més de 260 persones, amb una nodrida representació d’autoritats polítiques del territori i del país, agents socioeconòmics, entitats, institucions, gremis, sindicats, patronals, empreses i ciutadania en general.

En aquest sentit, la Unió Empresarial de l’Anoia posava en valor els beneficis econòmics i socials que genera, ja sigui en llocs de treball directes i indirectes, el valor afegit i l’equilibri social. A través d’aquest document, la patronal fa un recull d’algunes referències històriques, l’estat actual de la indústria i com la valoren les pròpies empreses, i alhora, també n’identifica els reptes i les oportunitats que té el teixit industrial i productiu del territori. Aquest document ha estat possible gràcies a la participació i col·laboració de diversos sectors, agents socioeconòmics i el resultat d’enquestes i taules de treball elaborades per la mateixa entitat empresarial.

El pes de la indústria anoienca és de gairebé 732 milions d’€

De fet, el document destaca com la indústria és per a la comarca de l’Anoia, un dels principals motors del territori, tant a nivell econòmic com social, amb indústries arrelades, tradicionals, però també, innovadores i punteres. És generadora de riquesa, de llocs de feina, de serveis auxiliars i valor afegit. Generadora d’ocupació estable -més que altres sectors-, registra menys atur, té menys temporalitat i majors salaris que el conjunt de l’economia catalana. El pes de la indústria és de gairebé 732 milions d’€, amb més de 9.800 treballadors directes i gairebé 8.300 d’indirectes a la comarca. La indústria és el motor de creixement de l’economia de la comarca per la seva important aportació al PIB, de més del 31%.

Altres conclusions que recull aquest informe són el fet de com aquesta indústria s’ha nodrit d’un sector logístic potent, que ha crescut, i que ha permès créixer a les mateixes indústries del territori; però també, com el talent és un dels puntals de la indústria de la comarca: Comptar amb els professionals adients, tenir relleu, que la formació dels joves estigui adaptada a l’evolució de les empreses, l’aposta per la pròpia professionalització i reciclatge són alguns dels elements clau per l’evolució, creixement i solidesa de la indústria. I és que el  sector industrial s’enfronta a importants desafiaments, especialment relacionats amb l’atracció i retenció del talent, i per això, el talent femení té un paper important tal com apunta aquest estudi. L’industrial és un sector fortament masculinitzat i presenta certes característiques: les dones ocupen majoritàriament llocs relacionats amb la comptabilitat i l’administració a la indústria; hi ha molts pocs càrrecs de direcció i gerència que siguin femenins; les dones a la indústria guanyen un 17,3% menys que els homes (a Catalunya); però, el nombre de dones al sector industrial a l’Anoia és del 31,5%, lleugerament superior a la mitjana catalana.

“L’Anoia és i ha estat sempre un territori industrial”

En el seu discurs, el president de la Unió Empresarial de l’Anoia, Joan Mateu, va posar de manifest que l’Anoia és i ha estat, de sempre, un territori industrial. En aquest sentit, el president posava en valor els beneficis econòmics i socials que genera,  en llocs de treball directes i indirectes, el valor afegit i l’equilibri social: “Cal vetllar per aquesta indústria, pel seu talent, per la competitivitat de les empreses amb suport i facilitats de l’entorn i l’administració. L’Anoia és i ha estat, de sempre, un territori industrial, i volem que continuï sent així”.  El president es va mostrar contundent reclamant a l’administració per tal de posar més facilitats, suavitzant la pressió normativa, fiscal i burocràtica per tal de donar suport a les indústries per a la seva consolidació i creixement: “La indústria és un vector de cohesió social, que equilibra les rendes i el nivell de vida dels territoris. La indústria contribueix de forma determinant i estructural a l’economia generant riquesa i el desenvolupament de serveis i empreses auxiliars”.

Mateu també va anunciar l’obtenció de 616.000€ provinents dels Fons Europeus Next Generation per posar en marxa el projecte de la comunitat energètica del polígon industrial Les Comes d’Igualada, una dotació que permetrà tenir un polígon més sostenible que aposta per les energies renovables i la transició energètica, i que alhora també permetrà poder aportar millores socials i ambientals a la societat i al seu entorn, ja que cedirà un percentatge de les seves instal·lacions de generació fotovoltaica a consumidors vulnerables de la ciutat.

Per la seva part, l’alcalde d’Igualada i president de la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena, Marc Castells, va fer pública l’aprovació dels pressupostos de la Diputació de Barcelona que contemplen la millora i modernització del polígon industrial Les Comes d’Igualada i que el convertirà en un polígon referent. També va proposar una aliança municipalista del sector públic per evitar que “generar riquesa i progrés per part dels emprenedors, sigui tant difícil”. Seguint el fil del president de la UEA, El batlle també es va mostrar contundent en el sentit de demanar agilitat burocràtica i administrativa: “Cal que la Generalitat i l’Estat facilitin i agilitzin els projectes empresarials. Enfortir la indústria passa també per tenir unes bones infraestructures, per això estem pressionant l’Estat per desencatllar el futur trèvol de l’A2 que connectarà amb la C-15 i la C-37”. Castells també va posar sobre la taula la importància de l’aposta del consistori per Igualada, en ciutat universitària, i formar aquest talent perquè es quedi a les empreses i indústries del territori.

Martina Font, la ponent del VII Fòrum UEA

El VII Fòrum UEA va comptar amb la ponència central de Martina Font, directora corporativa de Font Packaging Group i CEO de Kartox. També és presidenta del Cluster Packaging i vicepresidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona. Amb “Cap a on va la indústria catalana”, Font va posar en valor que la indústria crea llocs de treball de més qualitat i menys precarietat que altres sectors. En aquesta línia, Font va posar sobre la taula com la indústria del futur “estarà basada en el coneixement, indústries que tindran un predomini amb una força laboral que treballa amb els cervells. Les ciutats més industrialitzades són les que tenen més titulats/des universitàries”.

Font també va posar en valor el nou Pacte Nacional per la Indústria que pretén que la indústria pugi fins al 25% al 2030. Amb “Re industrialitzem Catalunya”; a diferència del pacte del 2017, hi haurà 3.200 milions d’€ per reindustrialitzar Catalunya i hi haurà diversos àmbits que potenciaran la indústria: l’aposta per la sostenibilitat, l’energia, l’economia circular, la digitalització, la innovació, la indústria 4.0, l’ocupació de qualitat, condicions de treball i formació per a les persones, inversió en infraestructures i sòl industrial, i també finançament empresarial.

Sis indústries referents exposen els seus casos d’èxit

El VII Fòrum UEA també va comptar amb sis indústries anoienques referents i que han posat la comarca de l’Anoia al mapa del món per la seva trajectòria i presència nacional i internacional. Les empreses participants varen ser: Buff, Codina, Maquinària Agrícola Solà, Innovapack, Talleres Felipe Verdés i Proquip. A grans temps, les empreses exposaren la seva inquietud per l’atracció i retenció del talent; la pujada de les primeres matèries, la crisi climàtica, i el relleu generacional.

A través de tres taules rodones per parelles, els representants de les empreses exposaran les seves experiències. El primer torn va ser per Ginevra Solà, adjunta a direcció a Maquinària Agrícola Solà, i per Guillem Vilanova, adjunt a gerència a Innovapack, que posaren en valor el relleu i la innovació que aporten els joves a la indústria. En aquest sentit, posaren l’enfocament en la importància d’un protocol que reguli la relació dels socis i familiars i que el relleu generacional d’una empresa cal planificació, protocol i temps.

El segon torn fou per Felip Verdés, conseller Delegat de Talleres Felipe Verdés, i per Marta Pijuan, directora general de Proquip, que exposaren els diversos reptes i oportunitats que presenta el fet d’apostar per la sostenibilitat a la indústria, coincidint en la importància de tancar el cercle i que les empreses han de tenir consciència ambiental.

La tercera taula rodona va estar formada per David Camps, CEO de Buff, i Sandra Teixidó, directora financera de Codina, els quals exposaren els reptes del talent local per créixer i continuar endavant, així com l’aposta per la relocalització de la indústria anoienca, una mesura per apostar per talent local, però també, la seva preocupació per la crisi climàtica.

L’acte va estar conduït pel periodista igualadí, cap d’Informatius de RAC1 i degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros. El VII Fòrum Empresarial de l’Anoia va ser possible gràcies al suport de l’Ajuntament d’Igualada, la Diputació de Barcelona; al patrocini de MGC Mútua, Servisimó, CGM Centre de Gestió Mediambiental, Graphic Packaging International, Inserma Anoia, Grupo Renerbio, Amida 4, ELM Serveis Industrials Electricitat, Bernadet Logistics, Intesis by HMS Networks i a la col·laboració de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena i Via Empresa.

Forum 2023 Anoia Industrial

 

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.